Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

   Janče iz Vnajnarij za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Janče

Janče so najvišji vrh mestne občine Ljubljana. Vrh je široko zaobljen in zelo razgleden. Na njem se nahaja planinski dom do katerega vodi več pešpoti ter cesta tako z besniške kot tudi savske smeri. Zato so Janče zelo priljubljene ne samo med ...Janče so priljubljen družinski cilj, saj imajo na vrhu veliko igral za otroke.

Družinski izlet: Opisan izlet na Janče je primeren za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 4 do 5 let ali več, sicer se na pot odpravimo vsaj z leto dni starejšimi otroki. Pri planinskem domu se nahaja veliko igral za otroke. Tu bomo otroci našli obilo priložnosti za varno igro. Njihovo pozornost bo pritegnila tudi ograda z več domačimi živalmi.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 528 m
Višina: 794 m
Višinska razlika na poti: približno 390 m

Izhodišče: Vozimo se po vzhodni ljubljanski obvoznici. Zapustimo jo na izvozu za Polje. Zapeljemo na Zaloško cesto in se peljemo do Zaloga. Na semaforiziranem križišču v Zalogu gremo naravnost. Prečkamo Ljubljanico in se zapeljemo do železniškega podvoza pri gostilni Pri peclju. Tu zavijemo desno skozi podvoz in se zapeljemo po dolini Besnice do naselja Besnica, kjer zavijemo levo za Vnajnarje. Cesta v ostrem ovinku hitro zavije levo in se strmo povzne. Ko višje pridemo v gozd nad zadnjimi hišami Besnice na desnem ovinku zavijemo levo na makadamsko cesto (maj, 2022). Cesta nas vodi mimo samotne domačije Jančar za katero po ozkem makadamu pridemo v gozd. Po nekaj deset metrih vožnje parkiramo desno ob cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Vnajnarje - Janče: 1 ura 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Po makadamski cesti po kateri smo se pripeljali na izhodišče gremo nazaj mimo kmetije Jančar do prvega razpotja, kjer zavijemo levo na kolovoz, ki se spušča proti gozdu. - smer Borovničeve pohodne poti (maj, 2022). Hitro pridemo v gozd skozi katerega se zložno spuščamo . Nižje obhodimo konec Gradoljskega grabna, nato pa se prične pot vzpenjati in nas višje vodi preko dvorišča kmetije Jakopič. Še naprej se držimo naše poti, ki nas pripelje do asfaltirane ceste na razglednem sedlu. Gremo naprej po cesti do roba gozda, kjer nas tabla Borovničeve pohodne poti usmeri levo na vzpenjajoč kolovoz. Višje gremo mimo sadovnjaka in nato naprej skozi gozd do zaselka vrh proti jugu razglednega slemena. Tu naša pot zavije levo in nas vodi mimo nekaj kmečkih objektov za katerimi ponovno kratko hodimo skozi gozd. Sledi pot preko razglednih travnikov po katerih se spustimo do lokalne ceste. Tu, blizu kapelice, se držimo naravnost mimo nekaj domačij. Ko pridemo do ovinka ob robu gozdnatega pobočja nas planinski smerokaz usmeri levo na pešpot, Janče, 30 minut. Pešpot se sprva sorazmerno strmo vzpenja, nato pa višje preide v gozdni kolovoz, ki se kmalu razširi in položi. Pripelje nas do glavne ceste, ki iz doline Besnice vodi na Janče. Po njej gremo mimo osnovne šole za katero smo pozorni na tablo Borovničeve pohodne poti, ki nas levo ob cesti usmeri v gozd. Sledi kratek vzpon skozi gozd, ki nas ponovno pripelje do glavne ceste na Janče. Ob tej cesti se sedaj vzpnemo do planinskega doma na Jančah.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.