Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Park Javorje iz vasi Javorje - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

park Javorje

Javorje je manjša vasica sredi Posavskega hribovja nedaleč stran od Bogenšperka. Pot nas vodi od bivše osnovne šole na robu vasi do urejenega parka v strmi dolini pod vrhom Gradišče. Tu se lahko sprehodimo, opazujemo s kamni izdelane simbole ali se usedemo ob manjšem ribniku z izvirom na dnu poti. Park v vasi Javorje se nahaja v regiji Posavska in ožje v podregiji Posavsko hribovje.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 484 m - minimalna višina na poti
Višina izhodišča: 552 m
Višinska razlika:
68 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana-Zagreb. Iz nje zavijemo na izvozu Ivančna Gorica. V prvem križišču zavijemo desno proti podvozu pod avtocesto. V krožnem križišču peljemo proti Šentvidu. Na semforizoranem križišču zavijemo desno proti Trebnjemu in Litiji, na naslednjem križišču pa ponovno levo proti Šentvidu. Nadalje se držimo ceste naravnost v smeri Trebnjega ter na naslednjem križišču levo proti Litiji. Peljemo se preko Radhove vasi, Temenice in Sobrače. Cesta se začne vzpenjati v serpentinah do vrha klanca, kjer pri tabli Javorje zavijemo levo. Cesta nas pelje preko gozda do vasi Javorje. Peljemo se skozi vas mimo cerkve do bivše osnovne šole z leseno tablo za panoramsko pot Javorje in Javorsko energijsko pot. Nahaja se nekaj 100 metrov za vasjo. Tu parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - sprehod skozi park Javorje 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali nadaljujemo peš desno po cesti, kot kaže tabla Javorska energijska pot. Po približno 400 metrih hoje pridemo do križišča, kjer se nekaj metrov pred tablo, ki označuje konec Javorja od naše ceste odcepi desno navzdol ozka in precej strma makadamska cesta. Zavijemo nanjo. Cesta nas vodi v desnem ovinku okoli prve hiši do katere pridemo. Za njo že vidimo park Javorje. Sprehodimo se do dna parka, kjer je majhen bajer s tekočo vodo in klopco. Nato pa se povzpnemo nazaj do makadamske ceste in se sprehodimo levo mimo lesene hiške do vrha parka. Park je majhen in ga lahko večino zajamemo s pogledom.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.