Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Kum iz Malega Kuma za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Kum

Kum planinci šaljivo imenujejo tudi Zasavski Triglav, a to dejansko ni šala, temveč kar resna trditev. Vrh je viden daleč naokoli in na njemu se zdijo preostali posavski tisočaki kar precej nižji od tistih sto ali dvetsto metrov kolikor jim manjka do Kuma. Okoli gore se je napletla prav posebna legenda. Prelepa deklica Neža je živela v Kostanjevici na Krki, ki so jo vsako leto prizadejale ...

Kum je najlažje dostopen iz vasice Mali Kum od koder ga lahko osvojijo tudi otroci stari 3 do 5 let.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let, saj se pot občasno nekoliko strmeje vzpenja. Z veliko motivacije bodo velik del poti zmogli tudi mlajši, ki pa jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Na cilju nas poleg širokih razgledov čaka planinski dom, ves čas poti pa nas spremlja legenda o sveti Neži in svetemu Joštu. Oba sta na Kum pribežala iz Kostanjevice, kjer je med njima tlela neuslišana ljubezenska iskrica. Dan danes se jima je vredno priporočiti za uslišano in srečno ljubezen.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 813 m
Višina: 1220 m
Višinska razlika: 407 m

Izhodišče: Vozimo se po regionalni cesti Litija - Trbovlje. Ko se peljemo mimo razcepa za Zagorje smo pozorni na manjše križišče, kjer zavijemo desno proti Podkumu. Do Podkuma se kar nekaj časa vzpenjamo, nato pa v naselju nadaljujemo levo. Zapeljemo se do nekaj kilometrov oddaljene vasice Mali Kum, kjer se občasno zelo razgledna, pa tudi ozka cesta konča. Parkiramo na ustreznem mestu v vasi.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Vas Mali Kum - Kum 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Po cesti gremo naprej skozi vas. Pri zadnjih hišah asfaltirana cesta preide v kamnit kolovoz, ki se dokaj strmo vzpenja v gozd. Sledimo mu vse do prvega razpotja, kjer nas pohodniška tabla usmeri levo. Široka in dobro nadelana pešpot nas vodi mimo kapele svete Neže. Za kapelico se pričnemo vzpenjati strmeje. Višje se pot za nekaj minut precej položi, a se pričnemo kmalu ponovno hitreje vzpenjati. Lepo markirani poti (april, 2017) sledimo vse do razpotja, kjer se nahaja več pohodniških smerokazov in kapelica posvečena svetemu Joštu. Tu zavijemo levo. Te sprva položne poti se držimo vse do vrha Kuma.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.