Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Motnik - iz središča naselja Motnik - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Motnik

Opisana krožna pot nas vodi po Motniški turistični poti. Naprej se povzpnemo na Grajski hrib, kjer lahko danes zgolj slutimo veličino Motniškega gradu. Iz hriba se odpre razgled na Motnik, Motniško dolino in okoliške vrhove. Ogleda je vreden tudi pranger, muzej pritlikavega nosoroga, čebelnjak pri osnovni šoli, vhod v opuščeni rudnik z rudarskima vozičkoma, Vrbanovčev kozolec in ...

Družinski izlet po Motniku in bližnji okolici je primeren tudi za družine z mlajšimi otroki.

Družinski izlet: Pot je primerna kot družinski izlet za otroke stare 2 do 3 leta. Zadnji del poti od Bele do Motnika poteka ob regionalni cesti Vransko - Kamnik. Promet po njej je redek, vendar precej hiter in je zato ta del poti neprimeren za družinski izlet. Na pot se lahko odpravimo tudi z vozičkom za otroke, vendar le do Bele in regionalne ceste. Potem priporočamo povratek po isti poti. Otroke bo navdušila lega ostankov srednjeveškega gradu in opuščen rudniški rov.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 518 m
Višina izhodišča: 437 m
Višinska razlika: 81 m

Izhodišče: 1. Če prihajamo iz gorenjske smeri se zapeljemo do mesta Kamnik. Z vožnjo nadaljujemo po mestni obvoznici. Ko se obvoznica konča nadaljujemo z vožnjo naravnost v Tuhinjsko dolino proti Snoviku in Celju. Tej cesti sledimo vse do Motnika, kjer zavijemo desno proti središču naselja. Parkiramo pri pošti.
2. Vkolikor prihajamo iz preostalih predelov Slovenije se vozimo po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Trojane iz ljubljanske smeri in na izvozu za Vransko iz celjske smeri. Z vožnjo nadaljujemo naprej po regionalni cesti vse do večjega križišča, kjer nas prometne table usmerijo proti Kamniku in Snoviku. Po tej cesti se zapeljemo do Motnika.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Opisana krožna pot nima izrazitega vrha. Krožna pot Motnik 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Najprej se sprehodimo čez cesto do turistično-informacijskega urada za katerim se nahaja sramotilni steber, oziroma pranger. Nato se vrnemo in gremo ob glavni cesti mimo pošte. Hodimo skozi deloma ohranjeno vaško jedro. Po nekaj 100 metrih hoje pridemo do hiše z rumeno fasado, kjer nas rumeni polž usmeri levo. Prečkamo potok in takoj za njem zavijemo desno na pešpot. Hitro pridemo do prvega razcepa, kjer zavijemo desno. Z ograjo in deskami utrjena pot nas v eni minuti pripelje do razgledene točke z razpelom tik pod vrhom Grajskega hriba. Nato se vrnemo na prvotno pot in nadaljujemo desno. Čez približno 10 metrov nas rumeni polž usmeri desno na pešpot, ki nas v levem ovinku pripelje mimo rumene hiše na vrh Grajskega hriba. Ta del poti nam vzame dobro minuto hoje. Razgleden grajski greben je zavarovan z ograjo in opremljen s številnimi klopmi.
Iz Grajskega hriba se vrnemo nazaj do cerkve in nadaljujemo levo navzdol po asfaltni cesti do prvega križišča, kjer zavijemo desno. Po nekaj 100 metrih hoje pridemo do naslednjega križišča ob mostu čez potok. Tu zavijemo desno in takoj zatem ponovno desno. Cesta nas vodi skozi naselje in nato skozi podvoz regionalne ceste Kamnik - Vransko. Vodi nas mimo opuščenega vhoda v rudnik z dvema rudarskima vozičkoma in informativno tablo vse do prvih hiš nad nami. Takoj za prvo hišo nas tabla s polžkom usmeri levo navzdol na makadamsko cesto. Vodi nas preko širokih travnikov nad regionalno cesto. Držimo se je vse do asflatne ceste, do katere potrebujemo približno 15 minut hoje. Tu zavijemo levo navzdol. Pot nas pripelje do Krevlovega mlina na Beli. Nahaja se ob regionalni cesti.
Od tu naprej pot ni več primerna za družinski izlet. Če želimo pot kljub vseemu zaokrožiti zavijemo levo in se ob regionalni cesti vrnemo na izhodišče izleta. Pot ob regionalni cesti je dolga približno 900 metrov.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot, ali pa se vrnemo po isti poti.