Ostrež

ostrez     ostrez     ostrez

 Ostrež iz vasi Preveg - za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone

Ostrež

Ostrež ali Divja gora leži sredi Posavskih hribov nad reko Savo in Polšnikom. Valvasor je za Ostrež zapisal, da je ob cerkvi izvir čudežnega studenca, kjer ljudje ozdravijo. Tudi s samo gradnjo cerkvice sta se ohranili dve legendi. Ostrež nudi lep razgled na Kum in okoliško posavsko hribovje. Vrh stoji v subregiji, ki jo tvorijo Velenjsko hribovje, Konjiško hirbovje, Strojna, Kozjak, Pohorje, Ložniško gričevje, Hudinjsko gričevje, Savinjska ravan in Posavsko hribovje. Sama subregija je del regije Vzhodni Alpski svet.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 856 m
Višina izhodišča: 700 m
Višinska razlika:
156 m

Izhodišče: Vozimo po zasavski cesti Litija - Zagorje. Na cesti nas tabla usmeri na Polšnik. Ko ga dosežemo gremo po glavni cesti skozi vas dokler že v centru vasi ne pridemo do križišča. Tu naša cesta zavija desno, mi pa zavijemo ostro levo nazaj, praktično proti smeri po kateri smo prišli. Takoj na naši desni strani bomo šli mimo pokopališča, kar vzamemo za vodilo, da smo šli pravilno. Sedaj po tej cesti nadaljujemo. Cesta je blago ovinkasta, vodi nas mimo travnikov in gozdov. Po približno enemu kilometru vožnje od pokopališča cesta zavija ostro desno nazaj in na temu ovinku je odcep za vas Preveg in vrh Ostrež. Lahko se zapeljemo do vasi Preveg ali pa že pred njo nekje ob makadamski cesti parkiramo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: vas Preveg - Ostrež po daljši poti 35 minut, Ostrež - Preveg 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od našega parkirišča nadaljujemo s hojo po makadamu proti vasi Preveg. Na koncu vasi bomo prišli do križišča kolovozov, kjer nas rdeča pohodniška tabla usmerja desno proti Kumu, levo pa proti Ostrežu. Nadaljujemo po kolovozu levo. Zelo hitro pridemo do vznožja vrha in roba gozda, ko se pot ponovno razcepi. Desno gre krajša pot po kateri se bomo vrnili. Levo gre gozdna steza naravnost naprej po pobočju Ostreža. Nadaljujemo naravnost. Držimo se naše steze, ko po približno 15 minutah hoje pridemo do naslednjega križišča poti. Tu zavijemo desno navzgor. Markirana gozdna steza nas sedaj vodi po grebenu na vrh Ostreža. Dosežemo ga v približno 10 minutah.

Sestop: Na vrhu nadaljujemo naprej po grebenu. Že takoj pridemo do zelo kratkega odseka, kjer je potrebno malce poplezati. Skalovje je zavarovano, tako gremo hitro mimo. Kmalu pridemo do legendarne cerkve Svete Katarine. Nekaj korakov naprej od cerkve se nam odpre lep razgled na vas pod nami. Vrnemo se in nadaljujemo po široki in dobro shojeni poti, ki nas kmalu pripelje do izhodiščne poti, kjer sklenemo krožno pot. Sedaj se na izhodišče vrnemo po poti po kateri smo prišli.

Mobilni pogled:
- za več fotografij pritisni na povezavo Ostrež -

8 images

ostrez-01

ostrez-02

ostrez-03

ostrez-04

ostrez-06

ostrez-07

ostrez-08

ostrez-09