Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Pugled iz Podlipoglavaza gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Pugled

Pugled se nahaja na vzhodnem ljubljanskem obrobju v bližini Sostra. Med lokalnimi prebivalci je zelo priljubljen, širše pa je verjetno manj obiskan. Če se s Pugleda odpravimo po precej položni poti do vasi Veliki Lipoglav bomo ugotovili, da se dejansko nahajamo že precej na Dolenjskem, saj se Magdalenska gora, ki ni več tako zelo daleč nahaja v bližini Grosupljega. Namreč, iz ljubljanske smeri ...

Na Pugledu bodo otroci našli obilo prostora za varno igro.

Družinski izlet: Izlet na Pugled je primeren za otroke stare 4 do 5 leta. Pot je na posameznih odsekih sorazmerno strma. Na vrhu nas pričaka visok spomenik NOB okoli katerega bodo otroci našli veliko varnega prostora za igro.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki družinski poti.

Pugled: 615 m
Izhodišče: 304 m
Višinska razlika: 311 m
Višinska razlika na poti: 319 m

Izhodišče: Ljubljansko vzhodno obvoznico zapustimo na izvozu Ljubljana - Sostro/Bizovik ter se po Litijski cesti zapeljemo v Sostro. Tu gremo naprej preko Sadinje vasi do naselja Podlipoglav. V Podlipoglavu se držimo smeri za Šentpavel. Na koncu Podlipoglava pridemo do mostu ob katerem je križišče. Tu zavijemo levo - smer za Šentpavel je desno - in parkiramo dobrih 100 metrov naprej ob cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Pugled: 45 minut, krožen povratek Pugled - izhodišče: 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Z izhodišča, oziroma s ceste, kjer smo parkirali gremo levo na vzpenjajoč kolovoz. Gledamo od mostu za katerim smo parkirali je to drugi nekoliko širši kolovoz. Držimo se ga vse do roba gozda, kjer se nato nekoliko zooža. Zdaj v gozdu hitro pridemo do razpotja, kjer nas slab pločevinast smerokaz z napisom Filipova pot (marec, 2022) usmeri desno čez potoček. Po dveh ovinkih se pričnemo vzpenjati direktno v strmo pobočje. Višje prečkamo gozdarsko vlako, strmina pa nekoliko popusti. V nadaljevanju naša pot zavije desno in se še naprej vzpenja tokrat prečno na strmo pobočje. Še vedno sorazmerno strma pot nas pripelje do NOB obeležja. Tu se do sedaj strm teren položi in kmalu pridemo do razpotja. Držimo se desno širše pešpoti, ki nas hitro pripelje na manjše sedlo, kjer ponovno nadaljujemo desno po širši poti. Po nekaj korakih pridemo do razpotja, kjer zavijemo levo in čez nekaj korakov na naslednjem razpotju ponovno levo. Sedaj se vzpenjamo direktno v pobočje, zato je hoja ponovno sorazmerno strma, a ne traja dolgo, saj nas hitro pripelje na Pugled.

Povratek: Gremo naprej čez vrh Pugleda v smeri Magdalenske gore - smerokaz se nahaja na drevesu nekaj korakov stran od piramide, NOB obeležja (marec, 2022). Pot se kratko spusti po vrhu zaobljenega grebena in nas pripelje do razpotja pešpoti, kjer s hojo nadaljujemo desno. Že čez približno 20 metrov zavijemo desno na neoznačeno pešpot. Sprva se spuščamo po plitvi kotanji kjer se nahaja NOB obeležje, nato pa se spuščamo prečno na pobočje. Hitro se priključimo prvoti poti vzpona, a le do že med vzponom omenjenega sedla. Tu se nahaja razpotje, kjer smo prišli po levi poti, sedaj pa se na izhodišče vračamo krožno, zato zavijemo na desno pešpot. Ves čas se držimo naše poti, ki se nižje spušča tudi po gozdni vlaki. Na posameznih odsekih je spust sorazmerno strm, a ti predeli niso dolgi. Nižje pridemo do kolovoza na robu gozda. Vodi nas preko travnika po katerem se spustimo do izhodišča, do katerega imamo še dobro minuto hoje.