Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Ledena jama - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Ledena jama

Ledena jama je upravičeno ena naših najbolj znanih ledenic. Lahko ji rečemo tudi podzemni ledenik, saj ocenjeno vsebuje kar okoli 20.000 m3 ledu. Je središče Gozdnega rezervata Stojna. V njeni okolici se ne seka drevja, saj se s tem ohranja mikroklimo, ki skrbi za led v jami. Ena izmed njenih posebnosti je, da ima vhod obrnjen proti jugu. Nahaja se v podregiji Ribniško-Kočevska in regiji Dolenjska.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 805 m - višina Ledene jame
Višina izhodišča: 843 m
Višinska razlika:
37 m

Izhodišče: Peljemo se po regionalni cesti Ljubljana-Kočevje. V Kočevju na prvem krožnem križišču zavijemo proti Delnicam. Na prvem semaforju zavijemo desno proti Delnicam in na naslednjem levo proti Delnicam. Čez približno 100 metrov, nasproti avtobusne postaje, nas table usmerijo desno proti Športnemu parku in izhodišču planinskih poti. Na naslednjem križišču zavijemo levo in čez 20 m desno v hrib proti Slovenskemu vrhu in koči PD. Po makadamski cesti sledimo oznakam za Mestni vrh in kočo PD. Ko pridemo do Miškove koče ob naši cesti zavijemo levo ponovno proti koči PD. Čez nekaj 100 metrov pridemo do velikega parkirišča z informativno tablo in planinskimi smerokazi, kjer parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - Ledena jama 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: S hojo nadaljujemo po makadamski cesti po kateri smo se pripeljali. Po slabih 10 minutah nas pohodna tabla usmerja desno na gozdno cesto. Te ceste se sedaj držimo dobrih 5 minut, dokler ne pridemo do markacije s puščico, ki nas usmerja levo navzdol proti informativni tabli, ki jo lahko vidimo iz naše ceste. Spustimo se do table. Pri njej zavijemo desno navzdol. Po gozdni pešpoti se v dobri minuti spustimo do Ledene jame.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.