Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Grmada nad Ortnekom iz Velikih Poljan - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Grmada nad Ortnekom

Grmada nad Ortnekom, tudi samo Grmada je razgledna točka, ki leži na zahodni strani zakrasnele ribniške Male gore. Nudi lep razgled na Dobrepolje in proti Veliki gori. Proti severu je vrh nerazgleden. Leži v subregiji, ki jo tvorijo Mala gora, Kočevski rog in Poljanska gora in spada v Vzhodni Dinarski svet. Na Grmadi so v času turških vpadov kurili kresove in obveščali prebivalstvo o turški nevarnosti. Na vrhu stoji turistični dom in RTV oddajnik.

Grmada nad Ortnekom je redko obiskan cilj primeren tudi za družine z majhnimi otroki.

Družinski izlet: Opisana pot je primerna za otroke, ki so stari vsaj 4 do 5 leta. Na Grmadi s katere se odpre razgled na Dobrepolje se nahaja turistični dom.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 877 m
Višina izhodišča: 560 m
Višinska razlika:
360 m (skupna dosežena višina)

Izhodišče: Vozimo po cesti Ljubljana - Kočevje. Ko pridemo v Ortnek zavijemo proti vasi Velike Poljane. Cesta nas po slabem kilometru vožnje pripelje v vas. Pri cerkvi parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Velike Poljane - Grmada preko vasi Vrh pri Poljanah 1 ura 15 minut, Grmada - Velike Poljane preko vasi Škrajnek 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od cerkve, kjer smo parkirali nadaljujemo peš po cesti. Pridemo do križišča in zavijemo levo. Nadaljujemo po glavni cesti naravnost skozi vas. Nekaj deset metrov za koncem vasi pridemo do razcepa, kjer nas tabla usmeri desno. Hodimo po makadamski poti med travniki in se pri prvem razcepu držimo levo. Nato po približno 200 metrih pridemo do makadamske poti, ki je pravokotno na to po kateri smo prišli. 100 metrov levo od nas je hiša, vendar mi zavijemo desno. Po približno 100 metrih hoje blago navzdol pridemo do razcepa in zavijemo ostro levo nazaj in nadaljujemo hojo po makadamu, ki se med travniki vzpenja proti gozdu. Te poti se držimo dokler po približno 20 minutah hoje ne pridemo do križišča, kjer zavijemo levo. Zelo kmalu pridemo do kapelice, kjer se držimo glavne ceste, ki vodi proti vasi Vrh pri Poljanah. Tu že vidimo vrh s RTV oddajnikom. Po nekaj minutah hoje smo na cilju.

Sestop: Lahko se vrnemo po isti poti nazaj. Vkolikor želimo zaključiti krožno pot nadaljujemo mimo turističnega doma. Shojena steza nas vodi skozi gozd. Levo od nas so deloma z drevesi poraščeni travniki. Pridemo iz gozda na travnik, vendar pot kmalu nadaljuje po gozdu. Kmalu ostro zavije desno in po nekaj minutah hoje dosežemo kolovoz. Vodi nas med lepimi travniki, redko posejanimi z drevesi. Pot nam nudi lepe razglede na okoliško pokrajino. Pred sabo vidimo vas Škrajnek do katere nas kolovoz pripelje. Skozi vas gre pot v blagem S. Takoj za vasjo pridemo do križišča, kjer zavijemo levo. Hodimo po glavni cestii, ki nas bo po približno 30 minutah hoje pripelje v Velike Poljane na izhodišče.