Sveta Ana nad Podpečjo

Sveta Ana je nad Ljubljanskim barjem ter bližnjimi hribi in nudi razgleden izlet v naravi     Sveta Ana je nad Ljubljanskim barjem ter bližnjimi hribi in nudi razgleden izlet v naravi     Sveta Ana je nad Ljubljanskim barjem ter bližnjimi hribi in nudi razgleden izlet v naravi   

 Sveta Ana nad Podpečjo iz Podpeškega jezera - za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone

Sveta Ana nad Podpečjo

Sveta Ana je daleč naokoli vidna cerkvica. Postavljena je bila okoli leta 1150 in stoji na hribu nad naseljem Podpeč in Jezero. Iz nje se nam odpre daleč najlepši razgled na Ljubljansko barje. Za nami se vidi Krim s svojim pogorjem. Pred nami so Polhograjski hribi, levo se odpira razgled proti Menišiji in desno proti Zasavskemu hribovju. Vidi se Kum in tudi Čemšeniška planina. Prav tako se lepo vidijo Kamniško-Savinjske Alpe. Sveta Ana je kratek in lahek izlet v naravi, ki nas nagradi z izrednim razgledom. Leži v subregiji Krimsko hribovje in Menišija in v regiji Vzhodni Dinarski svet.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 484 metrov
Višina izhodišča: 303 m
Višinska razlika:
181 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper in jo zapustimo na izvozu za Brezovico. Pri prvem semaforju nadaljujemo levo proti Vrhniki. Na semaforiziranem križišču pri gostilni Pri Poku zavijemo levo in nadaljujemo po glavni cesti preko avtoceste. Glavne ceste se držimo vse do Podpeči. Sprva gremo skozi naselje Vnanje Gorice čez železniško progo do naselja Notranje Gorice. Tudi tu sledimo glavni cesti, ki vodi skozi naselje. Pripelje nas do kraja Podpeč. Gremo čez Ljubljanico in na krožnem križišču pred kamnolomom zavijemo na drugem izvozu proti naselju Jezero. Z vožjo nadaljujemo skozi omenjeno naselje. Pozorni smo na table, ki nas usmerijo desno proti Brunarici Jezero in Podpeškemu jezeru ob njej. Parkiramo na urejenem parkirišču za brunarico.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Sveta Ana 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Iz parkirišča nadaljujemo levo ob Podpeškem jezeru. Že po nekaj 10 metrih nas pohodna tabla usmeri desno v gozd na gozdno cesto. Iz nje takoj zavijemo desno na gozdno pešpot. Po nekaj minutah hoje pridemo na razpotje, kjer zavijemo levo na široko gozdno pešpot. Kmalu zatem pridemo na naslednje razpotje, kjer za oznakami nadaljujemo desno. Čez približno 10 metrov na naslednjem razpotju nadaljujemo levo. Sedaj je pot nekoliko bolj strma. Sledimo naši dobro shojeni poti in oznakam, ki nas pripeljejo do spomenika leta 1931 na lovu smrtno ponesreče Zore Luckmann. Takoj za njim je klopca in naslednje razpotje. Oznake nas desno navzdol vodijo proti Podpeči. Nadaljujemo levo proti Sveti Ani. Po približno 20 minutah hoje od izhodišča pridemo na rob gozda. Desno navzgor vidimo cerkev. Nadaljujemo proti njej. Levo se že vidijo sosednji hribi. Hitro se priključimo široki makadamski pešpoti, ki vodi iz Preserja. Od tu imamo do našega cilja v naravi samo še minuto ali dve hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Mobilni pogled:
- za več fotografij pritisni na povezavo Sveta Ana nad Podpečjo -

8 slik

sveta-ana-0

sveta-ana-1

sveta-ana-2

sveta-ana-3

sveta-ana-4

sveta-ana-5

sveta-ana-6

sveta-ana-7