Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Gozdna pot Pišece iz Pišec  - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Gozdna pot Pišece

Opisana krožna pot (avgust, 2014) je naraven podaljšek poti do gradu Pišece. Večino časa hodimo po širokih gozdovih hribovite Orlice. Ko pridemo ven iz gozda se nam na poti odpirajo lepi razgledi na vasi in vinograde Bizeljskega gričevja in na sosednjo Hrvaško. Gozdna pot leži v regiji Posavska in podregiji Senovsko-Bizeljsko gričevje in še podrobneje v podregiji Bizeljsko gričevje.

Zahtevnost: Lahka delno označena krožna pot. Od gradu Pišece je orientacija zgolj po opis težja, zato priporočamo uporabo GPS sledi. Markacije gozdne poti Piščece na zadnjem delu poti izginejo (avgust, 2014).

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 562 m
Višina izhodišča: 255 m
Višinska razlika: 307 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Zagreb. Zapustimo jo na izvozu Brežice. V prvem krožnem križišču zavijemo desno proti Bizeljskemu in Brežicam. Vozimo se preko Čateža ob Savi in prečkamo Savo. V prvem križišču se peljemo naravnost in na prvem semaforju v Brežicah zavijemo desno proti Bizeljskemu in Bistrici ob Sotli. Peljemo se preko Bukošek in v gozdu Dobrava po približno 2 km vožnje zavijemo levo proti Globokemu. Peljemo se preko Globokega naravnost mimo izvoza za Bojsno. V centru Globokega zavijemo desno mimo šole ter se peljemo preko Blatnega in Dednje vasi do Pišec. V Pišecah se peljemo mimo velike cerkve ter takoj za manjšim mlinom blizu cerkve parkiramo na levi strani ceste na urejenem parkirišču.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Opisana krožna pot približno 2 uri 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča, kjer smo parkirali avto gremo nazaj po cesti mimo starega mlina in cerkve. Kmalu za cerkvijo na prvem razcepu cest zavijemo iz glavne ceste desno na ožjo cesto. S hojo nadaljujemo naravnost po njej. Sprva se vzpenja dokaj strmo. Po nekaj minutah pridemo do vrha ceste in s tem do križišča s kapelico, kjer nadaljujemo levo naravnost. Po nekaj 100 metrih hoje pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po asfaltni cesti. Že po nekaj 10 metrih hoje pridemo do ribnika, kjer nadaljujemo po levi makadamski cesti, ki nas sprva vodi kratko ob ribniku. Te poti se držimo vse do gradu, do katerega nas pripelje med zložnim vzponom skozi gozd.
Na ovinku, kjer makadamska cesta zavije desno k gradu zavijemo levo v gozd na gozdni kolovoz. Na to pot nas opozarja tudi obledela tabla. Vzpon je sprva dokaj strm, vendar se pot hitro položi in nato prične zlagoma spuščati. Po slabih 10 minutah hoje pridemo do široke gozdne ceste. S hojo nadaljujemo desno po njej. Kmalu se pričnemo spuščati in po približno 10 minutah hoje pridemo do razpotja. Če gremo tu desno pridemo do spodnjega ribnika, zato nadaljujemo levo navzgor. Gozdna cesta se zmerno vzpenja. Ko pridemo do prvega razcepa gremo čez potok desno in nadaljujemo po gozdni poti naravnost nazaj. Kmalu gremo mimo lovske opazovalnice s krmilnico. Za njo se pot razcepi. Nadaljujemo levo navzgor in ne desno navzdol. Pot se izmenično blago vzpenja ali položi. Ko pridemo do naslednjega razpotja nadaljujemo levo navzgor. Po slabih 5 minutah pridemo do naslednjega razpotja gozdnih poti, kjer nadaljujemo levo navzgor in ne naravnost. Pot kmalu zavije desno. Ko pridemo do naslednjega razpotja vodijo uradne rdeče-bele planinske markacije levo, mi pa nadaljujemo naravnost po slabše vzdrževani gozdni cesti. Od tu naprej markacije Gozdne poti Pišece izginejo (avgust, 2014)!
Naše poti se držimo se je vse do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo desno navzdol. Po tej poti hodimo do lovske preže. Takoj za njo zavijemo desno na manj izrazit gozdni kolovoz. Te poti se sedaj držimo vse do asfaltne ceste do katere pridemo v približno 15 minutnem občasno bolj strmem spustu skozi gozd. Na asfaltni cesti zavijemo desno. Te ceste se držimo do naslednjega križišča, kjer ponovno nadaljujemo desno. V naslednjem križišču gremo prav tako desno. Od tu imamo do izhodišča v Pišecah, ki jih že vidimo pred samo še kakšen kilometer hoje.

Sestop: Pot nima izrazitega vrha. Na izhodišče nas pripelje krožna pot.