Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Grad Kunšperk iz vasi Kunšperk - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

grad Kunšperk

Razvaline gradu Kunšperk nas bodo navdušile s svojo mogočnostjo, za srednji vek tipično odmaknjeno in nedostopno lego in razgledi, ki se odprejo iz grajskega obzidja. Je eden najstarejših gradov pri nas, prvotno pozidan verjetno že v 11. stoletju. Leta 1515 so ga zavzeli uporni kmetje. V njegovi bližini je potekala zadnja bitka velikega kmečkega slovensko-hrvaškega upora leta ...

Razvaline gradu Kunšperk bodo navdušile predvsem najmlašje.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Na poti bomo naleteli na veliko število podrtih dreves (marec, 2015), ki otežijo hojo. Grajske razvaline nas bodo navdušile s svojo mogočnostjo, nedostopno lego in razgledom, ki se odpre iz obzidja. Pred razvalinami se nahaja informativna tabla s kratko zgodovino gradu.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 438 m
Višina izhodišča: 222 m
Višinska razlika: 216 m

Izhodišče: Peljemo se do Bistrice ob Sotli. Iz smeri Olimja se peljemo mimo cerkve, pošte ter gostilne Šempter in takoj zatem pri informacijski tabli zavijemo levo iz glavne ceste. Iz smeri Brežic se peljemo mimo osnovne šole in pred gostilno Šempeter, zavijemo desno iz glavne ceste. Na prvem križišču zavijemo desno v smeri table Kunšperk 2km in na drugem križišču sledim cesti desno. Peljemo se proti zaselku Kunšperk in tik pred njim pri znamenju na levi strani ceste, parkiramo na desni strani pri informacijski tabli Kozjanski park.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - grad Kunšperk 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S izhodišča gremo po lokalni cesti po kateri smo se pripeljali do naprej do prvih hiš oddaljenih od nas morda 100 metrov. Tik pred njimi zavijemo desno na gozdno cesto. Nanjo nas opozori že zelo slab planinski smerokaz za grad Kunšperk. Sprva hodimo po precej zanemarjeni gozdni cest ob robu travnika. Ko se po nekaj minutah hoje povzpnemo nad travnik in vas sedaj gozdni kolovoz zavije levo. Je zanemarjen in prekrit s številnimi podrtimi drevesi. V desnem ovinku vodi nas mimo vodnega zbiralnika z napisom Smrčanje Marjetinega zmaja. Hitro za njim zavijemo iz naše poti desno navzgor. Na ta razcep nas opozarja skromni turistični kažipot. Pot nas kmalu pripelje do vznožja mogočnih grajskih razvalin. Večinoma se vzpenjamo zmerno strmo in le občasno nekoliko hitreje. Hoja je precej otežena zaradi številnih podrtih dreves (marec, 2015).

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.