Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Rifnik iz Podgorja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Rifnik

Na najvišji točki arheološkega najdišča Rifnik, tam kjer je nekoč stala večja od dveh cerkva nas bo domišljija kar sama pograbila in popeljala v daljno preteklost tega območja. Če nas materialna sedanjost ne izpusti iz svojih rok se med vzponom sprehodimo skozi osupljive in mogočne razvaline srednjeveškega gradu Rifnik. In, če še vedno nismo pripravljeni na popotovanje v ...

Arheološko najdišče Rifnik je primerno tudi za družinski izlet z mlajšimi otroki.

Družinski izlet: Pot je primerna za otroke stare od 3 do 4 leta. Pri morebitnem ogledu grajskih razvalin moramo paziti na otroke zaradi visokega in nezavarovanega obzidja na izpostavljeni in strmi legi in morebitnega padajočega kamenja. Otroke bo navdušilo mogočne grajske razvaline in razsežno in razgledno arheološko najdišče.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 568 m
Višina izhodišča: 273 m
Višinska razlika: 295 m

Izhodišče: Avtocesto Ljubljana - Maribor zapustimo na izvozu Dramlje, Šentjur in na prvem križišču zavijemo desno proti Šentjurju. V Šentjurju se peljemo naravnost skozi naselje in pri tretjem semaforju v večjem križišču nadaljujemo naravnost (levo Rogaška Slatina, desno Celje). Gremo skozi želežniški podvoz in most preko Voglajne. Na križišču z znakom prednosti v levo, nadaljujemo naravnost ter se peljemo še približno 300 metrov. Parkiramo na levi strani ceste na manjšem makadamskem parkirišču nasproti velikega industrijskega objekta z vulkanizerstvom v naselju Podgorje.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - arheološko najdišče Rifnik 60 minut. Arheološko najdišče - Rifnik, krožen povratek 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz izhodišča gremo najprej po cesti po kateri smo se pripeljali. Kmalu pridemo do strmih stopnic na levi strani ceste. Povzpnemo se po njih in nadaljujemo mimo hiše v gozd. Hitro pridemo do lokalne asfaltne ceste, kjer nadaljujemo desno. Ceste se držimo vse do križišča s kužnim znamenjem. Nekoliko naprej je hiša in za njo gasilski hidrant. Pred hidrantom zavijemo levo na kolovoz v gozd. Pešpot se hitro razcepi. Gremo levo navzdol in prečkamo potoček. Še naprej se držimo naše poti in, ko že zavija ven iz gozda gremo ostro desno. Te sedaj sprva nekoliko slabše shojene poti se sedaj držimo vse do gradu. Kmalu pridemo na grajski greben, kjer je pot bolj strma. Hitro nas pripelje do mogočnih grajskih razvalin. Pri njihovem ogledu si je potrebno nekoliko pomagati z rokami, paziti pa se moramo padajočega kamenja.
Od gradu zavijemo na pešpot, ki vodi mimo domačije pod gradom. Nadaljujemo po asfaltni cesti a le do prvega razpotja cest takoj za robom gozda, kjer nas tabla usmeri levo proti arheološkemu najdišču Rifnik. Od tu je pot dobro označena. Gozdna cesta kmalu zavije ostro desno in preide v pešpot. Vzpon je sprva zmeren, nato pa postane precej strm, a je ta odsek kratek. Vrh pešpoti nadaljujemo levo, hoja pa se precej položi. Sledimo markacijam, ki nas v dobrih 5 minutah pripeljemo do arheološkega najdišča Rifnik.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti ali pa naredimo krajši krožni ovinek. V temu primeru se sprehodimo do jugo-vzhodnega roba arheološkega najdišča, kjer je ob zunanjem obzidju največ rekostruiranih zidov. Tam poiščemo ozko pešpot, ki se hitro strmo spusti v gozd. Pozorni smo na prvo hišo na naši desni strani in stezico, ki vodi iz gozda mimo nje, ker jo zlahka spregledamo. Gremo mimo prvih hiš in nadaljujemo naravnost do naslednje domačije. Pri zidanem kozolcu zavijemo desno - levo nekaj 10 metrov stran je parkirišče s informacijsko kočo arheološkega najdišča, do katere se lahko pripeljemo z avtom. Sledimo pešpoti, ki nas v dobri minuti ali dveh pripelje do prvotne poti, po kateri se vrnemo na izhodišče.