Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Vina gora iz Pilštanja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Vina gora

Na Vini gori se po besedah domačina iz bližnje domačije nahaja izvir pozitivnih zemeljskih energij. Iz vrha, kjer je tudi klopca, se odpre razgled na Sotelsko gričevje in hrvaško Zagorje, lepo se vidi Donačko goro in Macelj. Na poti na vrh se zlasti lepo vidi dolina Bistrice in vzhodni rob Posavskega hribovja z Veternikom in ostalimi vrhovi nad Bistrico. Na poti se lepo vidi tudi Pilštanj z ...

Izlet na Vino goro je primeren tudi za družine z majhnimi otroki.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Na vrhu nas bo presenetil izvir pozitivnih zemeljskih energij, razgled na Sotelsko gričevje in sosednje hrvaško Zagorje.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 519 m
Višina izhodišča: 386 m
Višinska razlika: 133 m

Izhodišče: Dostop preko Štajerske. Štajersko avtocesto zapustimo na izvozu za Dramlje in Šentjur. V Šentjurju nadaljujemo proti Rogaški Slatini. Na naslednjem večjem križišču zavijemo desno proti Planini pri Sevnici. Prečkamo Voglajno in železnico in po glavni cesti nadaljujemo proti Črnolicam. Tu zavijemo proti Lesičnemu, kjer iz glavne ceste zavijemo levo v klanec in zatem desno proti Pilštanju.
Iz Posavskega konca se peljemo do Brežic in zatem nadaljujemo do Bistrice ob Sotli, kjer se peljemo preko naselja do križišča, kjer zavijemo levo proti Podsredi. Po tej cesti se peljemo vse do Kozjega in naprej do Lesičnega, kjer nas table usmerijo desno proti Pilštajnu. V Pilštanju se zapeljemo do velike lipe pred cerkvijo, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Vina gora 45 minut, Vina gora - izhodišče - krožen povratek 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Po cesti se vrnemo nazaj skozi vas. Na prvem križišču cest zavijemo desno mimo stare črpalke za vodo. Hitro pridemo do planinskih tabel, ki nas usmerjajo levo ali desno, medtem, ko gremo mi naravnost navzgor mimo klopce in lesenega kipa (marec, 2015). Vzpenjamo se po gozdni cesti vdelani v pobočje hriba. Kmalu gremo mimo vodnega zbiralnika in nato pri prvem razcepu poti desno in ne levo navzgor. Desno nas usmeri tudi tabla s puščico. Gozdna cesta - kolovoz nas pripelje do opuščene hiše. Gremo levo nad njo sedaj že po gozdni pešpoti. Za hišo se pešpot povsem položi, a le do naslednjega razotja, kjer zavijemo levo. Naravnost je Emina pot. Sprva je hoja precej strma, a se pot hitro položi. Pripelje nas do domačije na slemenu Vina gore. Gremo preko dvorišča in takoj za njem desno. Po slemenu se sprehodimo do klopce ob kateri je energetska točka in zemljevid (marecl, 2015). Odpre se nam izjemen razgled na Sotelsko gričevje.

Sestop: Do domačije se vrnemo po isti poti. S hojo nadaljujemo desno od hiše po asfaltirani cesti. Po morda 200 metrih hoje pridemo do naslednje hiše levo višje nad cesto. Zavijemo levo proti hiši in sledimo asfaltirani cesti do stolpa z antenami. Tu se asfalt konča, mi pa gremo naravnost naprej po kolovozu mimo naslednje hiše in nato še naprej naravnost čez travnik. Ko pridemo do roba gozda tik za majhnim kozolcem nadaljujemo nekoliko levo v gozd in nato čez travnato pobočje, ki se že zarašča (marec, 2015). Že po morda 20 do 30 metrih zavijemo levo navzdol v gozd. Pešpot tu ni vidna in moramo biti pozorni na majhno tablo s puščico, ki jo lahko hitro spregledamo. Držimo se slabo vidnega kolovoza, ki nas v desnem ovinku pripelje na travnik nad hišo in kozolcem. Po slabo vidnem kolovozu se držimo zgornjega roba travnika. Nato zavijemo levo navzdol mimo kozolca proti prvim hišam. Sedaj dobro nadelan makadamski kolovoz nas v desnem ovinku pripelje do asfaltirane ceste, kjer zavijemo levo. Te ceste se držimo vse do izhodišča.