Meniji za izlete po regijah Slovenije

      

  Ključ iz Brezja pri Dobrovi za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Ključ

Ključ je manj znan hrib severno od Brezja pri Dobrovi. Njegov vrh je poraščen z gozdom, a v zimskih mesecih, ko je drevje golo, se kljub temu na posameznih mestih odpirajo lepi razgledi na dolino med Dobrovo in Horjulom. Še južneje se prav tako lepo vidi mogočno Krimsko pogorje s posameznimi predeli Ljubljanskega barja ob njegovem vznožju. Že precej visoko pod vrhom na ...

Ključ je primeren tudi za mlajše otroke, saj vrh ni zelo visok. Če so otroci mlajši od štirih let se lahko s terenskim vozilom povzpnemo tudi višje pod hrib.

Družinski izlet: Če pričnemo s hojo v Brezju je izlet primeren za otroke stare 4 do 5 let, a bodo velik del poti prehodili tudi mlajši otroci. Tem pomagamo pri hoji na bolj strmih predelih poti. Če pričnemo z izletom višje ob makadamski cesti je izlet primeren tudi za otroke stare 3 do 4 leta. Vrh je sorazmerno prostran, več prostora za igro pa bodo otroci našli nižje ob Partizanskem domu na Ključu. Pot in vrh sta gozdnata, a bomo v zimskih mesecih, ko je drevje golo vseeno deležni lepih razgledov na hribovja južno od Ključa.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 623 m
Izhodišče v Brezju: 336 m
Višinska razlika na poti iz Brezja: 296 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana - Vrhnika. Zapustimo jo na izvozu za Brezovico in Dobrovo. Nato se držimo smeri naravnost za Polhov Gradec in Dobrovo. Ko pridemo v Dobrovo se na krožnem križišču držimo smeri za Horjul. Po nekaj kilometrih vožnje bomo prispeli v naselje Brezje pri Dobrovi. Pozorni smo na smerokaz z napisom Dom na Ključu desno ob cesti. Usmeri nas desno v ozko ulico. Če se le da poiščemo prostor za avtomobil ob glavni cesti v naselju. Če ga ne najdemo zavijemo desno v ulico in čez 20 metrov ponovno desno. Čez nadaljnih 20 metrov vožnje zavijemo levo. Asfaltirana cesta se hitro dvigne nad naselje in preide v makadamsko cesto, ki pa se vzpenja precej strmo. Na posameznih mestih jo sekajo globoki odtoki hudourniške vode in tu je nevarnost, da nizki avtomobili nasedejo (marec, 2021). Parkiramo višje na levem ovinku, kjer se cesta nekoliko položi in bomo desno našli dovolj prostora za parkiranje. Makadamska cesta je primerna za terenska vozila.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Vzpon iz Brezja 1 ura, krožen povratek 40 minut. Izhodišče višje ob makadamski cesti - vzpon: 45 minut, povratek 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Ob glavni cesti se sprehodimo do smerokaza, ki nas gledano iz Dobrove usmeri desno v ozko ulico. Sprehodimo se do konca ulice in zavijemo ponovno desno. Po morda nadaljnih 20 metrih hoje cesta zavije levo. Prelevi se v makadam in se prične strmo vzpenjati. Držimo se je nekaj časa, ko višje zavije ostro levo in se položi. Kmalu za tem pridemo do razpotja markiranih pešpoti, kjer gre levo strma, krajša pot, mi pa se držimo desne smeri, ki nas še naprej vodi po naši makadamski cesti. V nadaljevanju pridemo do ostrega ovinka, kjer cesta zavije levo nazaj na kolovoz, ki nas vodi strmo v breg. Te poti se sedaj držimo vse do Partizanskega doma na Ključu. Gremo desno mimo doma in se držimo smeri za Koreno. Pešpot nas vodi po gozdnatem slemenu in se občasno vzpenja bolj strmo. Kmalu pridemo na gozdnat vrh Ključa, kjer se nahaja klop, planinski smerokaz, vpisna skrinjica in termometer (marec, 2021).

Povratek: Po isti poti se vrnemo do Partizanskega doma na Ključu, kjer ne gremo levo po prvotni poti, temveč naravnost desno od doma. Hodimo po slemenu mimo doma, nato pa s sorazmerno strmo spuščamo po gozdni vlaki. Nižje nas planinska markacija usmeri levo na pešpot, ki se še naprej spušča po sorazmerno strmem pobočju. Pešpot nas hitro pripelje do prvotne poti po kateri se vrnemo do izhodišča.