Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Križna gora nad Škofjo Loko iz Moškrina za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
 
Križna gora nad Škofjo Loko

Križna gora nad Škofjo Loko je eden tistih izvrstnih izletniških ciljev, ki jih lahko osvojimo kar z avtomobilom. Naši predniki so znani po izrednem občutku za umeščanje svetnih ali posvetnih objektov v pokrajino. In če jih je ta občutek kdaj izdal, so jim pogosto na pomoč prišli božji zavetniki. Prebivalci vasi so konec srednjega veka želeli postaviti cerkev v vasi, a je sveti Urh vsako ...

Izlet na Križno goro je primeren tudi za družine z otroškim vozičkom, saj je zadnji del poti povsem položen.

Družinski izlet: Družinski izlet do cerkvice svetega Križa na Križni gori nad Škofjo Loko je primeren za otroke, ki so navajeni hoditi in so stari 2 do 3 leta. Pot od vasi Križna gora do cerkve svetega Križa je primerna tudi za otroke, ki so komaj shodili, saj se pot povsem položi. Ta krajši del izleta lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Otrokom starim med 2 in 3 leta med hojo proti cerkvi na bolj strmih predelih po potrebi pomagamo z nošenjem. Cerkev je iz strani pohodnikov in ljubiteljev razgledov dobro obiskana. Na širokih in razglednih travnikih okoli cerkve lahko otroci poljubno tekajo in se igrajo brez strahu pred strminami.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 390 m
Višina: 680 m
Višinska razlika: 290 m

Izhodišče: Vozimo se po cesti Ljubljana-Medvode - Kranj. Nekaj kilometrov za Medvodami smo pozorni na križišče, kjer zavijemo proti Škofji Loki. Pred Škofjo Loko in med vožnjo skozi njo se ves čas držimo smeri za Železnike. Ko mesto že počasi zapuščamo smo pozorni na prometno tablo, ki nas usmerja desno proti Moškrinu in Križni gori. Zapeljemo se preko naselja Binkelj in se držimo smeri za Križno goro. Hiše so hitro za nami, vozimo pa se preko širokih travnikov. Ko pridemo do naslednjih hiš in križišča, kjer nas prometna tabla vodi desno proti Moškrinu ne zavijemo desno, temveč levo. Po nekaj 100 metrih vožnje pridemo do roba gozda, kjer parkiramo ob cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - cerkev svetega Križa - 1 ura, krožen povratek na izhodišče 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Prečkamo cesto in gremo po neoznačeni stezi v gozd. Tako se izognemo začetni hoji po cesti. Takoj zatem zavijemo levo. Neoznačena pešpot se prične precej strmo vzpenjati, a že po dobrih 5 minutah hoje se položi. Po nadaljnih nekaj minutah zmernega vzpona pridemo vrh slemena. Tu se pričnemo zložno spuščati in kmalu pridemo na neizrazit preval. Tu se držimo levo. Še naprej sledimo naši zložni poti, ki nas v nekaj minutah pripelje do ceste ob kateri smo nižje parkirali. V nadaljevanju hitro pridemo do vznožja širokega travnika popustega s starim sadnim drevjem. Tu naša pot zavije levo in pričnemo se vzpenjati preko širokega travnatega pobočja, ki višje postane precej razgledno proti Ljubljanski kotlini in vrhovom Kamniških Alp. Ozek kolovoz nas pripelje do asfaltirane ceste pred vasjo Križna gora. Pri prvi domačiji zavije cesta levo in po krajšem sprehodu skozi vas nas na križišču smerokaz usmeri levo na ožjo cesto proti cerkvici svetega Križa. Zelo razgledna pot vrh slemena nas v dobrih 10 minutah pripelje do cerkvice.

Sestop: Od cerkve svetega Križa gremo proti lovskemu domu na robu gozda. Pred njim nas markacija usmeri levo navzdol na pešpot. Hitro nas pripelje v gozd. Po široki pešpoti se zložno spuščamo skozi gozd. Pripelje nas do širokega in razglednega travnatega poboćja. Še naprej se držimo naše poti, ki sedaj preide v kolovoz. Spustimo se do asfaltirane ceste, kjer nas markacija na razpelu usmerja desno, a mi zavijemo levo. Te ceste se držimo vse do križišča z mostom nižje v gozdu, kjer zavijemo desno in se po cesti sprehodimo do izhodišča.