Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Gora Oljka iz Rečice ob Paki - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Gora Oljka

Gora Oljka je osamelec, ki stoji ob reki Paki za zahodnem robu Ložniškega gričevja. Na poti nanjo se vidijo Posavski hribi, Hudinjsko gričevje, Savinjska ravan, Čreta, Kamniško-Savinjske Alpe in deloma Vzhodne Karavanke. Sam vrh ni posebej razgleden. Nekdaj zelo priljubljena velika romarska cerkev je bila postavljena v 18. stoletju. Gora je prvič omenjena že v 13. stoletju kot Križna gora. Nanjo vodi krožna pot. Na vrhu je planinska koča z vpisno skrinjico in številnimi pohodnimi smerokazi. Leži v subregiji Ložniško in Hudinjsko gričevje in v regiji Vzhodni Alpski svet.

Gora Oljka je priljubljena pohodniška točka za družine z otroki v spodnji Savinjski dolini.

Družinski izlet: Opisana pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 5 let ali več. Na izhodišče nas pripelje krožen povratek.

Zahtevnost: Lahka označena krožna pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 733 m
Višina izhodišča: 306 m
Višinska razlika:
427 m

Izhodišče: Peljemo se po AC LJ-CE, in zavijemo za izvoz Šentrupert, Mozirje. Takoj za izvozom zavijemo levo preko mosta v smeri Letuša in Mozirja. Peljemo se mimo izvoza za Polzelo in Malih Braslovč. V Letušu takoj za mostom zavijemo desno v smeri Rečice ob Paki, Šmartnega ob Paki in Velenja. Peljemo se preko Rečice ob Paki, kjer se v proti koncu naselja zavijemo desno v smeri Podgore. Čez cca 100m prečkamo železniško progo in takoj za progo zavijemo levo ter parkiramo ob progi.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: izhodišče - Gora Oljka 1 ura 30 minut, krožna pot Gora Oljka - izhodišče 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali nadaljujemo peš naprej po cesti. Hodimo po Martinovi poti, na kar nas opozarjajo tudi oznake ob cesti. Že po približno 50 metrih zavijemo desno na makadamsko cesto. Po približno 300 metrih hoje makadamska cesta zavija desno, mi pa zavijemo levo na kolovoz. Pripelje nas do domačije, kjer nas oznake za Martinovo pot usmerijo desno. Takoj za stavbami domačije se proti severo-zahodu lepo vidijo okoliški hribi in Kamniško-Savinjske Alpe. lNadaljujemo po kolovozu. Po nekaj minutah hoje pridemo do vodne postaje. Nekaj metrov pred njo zavijemo desno navzdol na ožjo pešpot. Hitro pridemo v gozd, kjer se pot vzpenja precej položno po pobočjih Gore Oljke. Po približno 15 minutah hoje postane vzpon nekoliko bolj strm in že po nekaj minutah pot zavije levo ostro nazaj. Tu se naši poti iz desne strani priključi kolovoz. Že po nekaj minutah pot zavije tokrat desno ostro nazaj proti travniku in hišami nad nami. Hodimo po kolovozu po nagnjenem travniku s sadnimi drevesi. Pred prvo hiše ne nadaljujemo naprej čez njeno dvorišče, temveč pred njo zavijemo levo. Po nekaj metrih pridemo na asfaltno cesto. Gremo mimo gostilne Pri Jugu, kjer je vpisna skrinjica z markacijo. Nadaljujemo naravnost in že po nekaj 10 metrih nas markacije usmerijo levo na nekoliko bolj strmo gozdno pešpot. Po nekaj minutah hoje pridemo do širokega gozdnega kolovoza. Nadaljujemo levo ter nato hitro desno na gozdno pešpot. Sledimo markacijam. Približno 20 minut od asfaltne ceste pridemo na širok greben, kjer se pot položi. Po nekaj 10 metrih pridemo do razpotja, kjer za markacijami nadaljujemo desno. Po približno 10 minutah položne grebenske hoje pridemo do kapelice, kjer zavijemo desno in nato kmalu levo proti cerkvi. Sledimo markacijam. Sprva hodimo navzgor v pobočje, zavijemo levo in nato pridemo v širokem desnem ovinku do cerkve na Gori Oljki.

Sestop: Odhod izpred planinske koče levo proti Šmartnemu od Paki. Hodimo levo ob cerkvi po kolovozu, ki se hitro prične spuščati. Po nekaj 10 metrih hoje pridemo do široke makadamske ceste ob kateri stoji radijska antena, kapelica in dve hiši. Prečkamo cesto in s hojo nadaljujemo navzdol v gozd po Martinovi pot, kot nam kaže tabla. Gozdna cesta nas hitro pripelje do kapelice, kjer nadaljujemo desno. Sedaj imamo dve možnosti. Lahko nadaljujemo po spodnji markirani poti Malteških vitezov, ali pa nadaljujemo po zgornji neoznačeni poti s katero si bomo hojo skrajšali za približno 5 do 10 minut. Odločimo se za zgornjo pot. Hodimo po položnem kolovozu, ki se po nekaj minutah hoje prične dokaj strmo spuščati. Pot ni označena, a ji lahko sledimo. Po nekaj minutah hoje pot zavije desno in hitro se priključimo spodnji poti Malteških vitezov. Po nekaj desetih metrih pridemo do razpotja s številnimi pohodnimi tablami ob kapelici. Nadaljujemo levo navzdol proti Šmartnemu ob Paki. Gozdna pešpot se v širokih ovinkih precej hitro spušča skozi gozd. Po približno 15 minutah hoje se pešpot spremeni v gozdni kolovoz. Kmalu zavije levo in pridemo na rob travnika, kjer nadaljujemo po desni ožji pešpoti, ki nas ob robu gozda vodi čez dvorišče prve domačije. Iz tega travnika nad domačijo se prav tako lepo vidijo Posavski hribi, Savinjska ravan in Čreta. Sedaj hodimo po asfaltni cesti. Po približno 300 metrih hoje na križišču zavijemo desno. Čez približno 10 minut gremo na naslednjem križišču ponovno desno. Sedaj se držimo te ceste, ki nas v dolgem in širokem nepravem levem ovinku pripelje do križišča, kjer se naša krožna pot zaokroži in čez približno 50 metrov tudi izlet zaključi.