Meniji za izlete po regijah Slovenije
   
 
 Izvir Ljubije od vodnega zajetja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Izvir Ljubije

Kraški izvir Ljubije se nahaja v slikoviti soteski med Brloško pečjo in planoto Golte. Večina vode vanj priteka iz širše okolice Zaloke in planote Golte, deloma pa tudi iz Smrekovca. Z izvirom je povezanih kar nekaj ljudskih pripovedi. Nahaja se v subregiji v katero spadata Velenjsko in Konjiško hribovje in se nahaja v Vzhodnem Alpskem svetu. Kraški izvir Ljubije je zavarovan kot naravna znamenitost.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 681 m
Višina izhodišča: 656 m (odvisno kje parkiramo avtomobil)
Višinska razlika:
Skupna dosežena višina 25 m.

Izhodišče: Na avtocesti Ljubljana - Maribor zavijemo na izvozu za Mozirje, Šentrupert, Logarska dolina.... Z vožnjo nadaljujemo proti Mozirjem. Ko pridemo v Ljubijo na prvem krožnem križišču zavijemo desno in nadaljujemo proti Lepi Njivi. Cesti se kmalu pridruži reka Ljubija in teče vzporedno z njo. Po cesti sledimo reki. Po približno 9 - 12 km vožnje moramo biti pozorni na objekt vodnega zajetja z leseno ograjo na naši levi strani. Pred objektom je parkirišče, kjer pustimo avtomobil.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - izvir Ljubije 5 - 10 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo peš po makadamski cesti, ki vodi mimo vodnega objekta. Madakam kmalu preide v stezo, ki nas vodi po slikoviti soteski. Po nekaj minutah hoje pridemo do izvira, ki je levo. Do njega je še nekaj metrov hoje po skalah.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.