Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Kačji grad iz Dobrne  - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kačji grad nad Dobrno

Srednjeveški Kačji grad je s številnimi legendami prepletena razvalina na griču nad naseljem Lokovina pri Dobrni. Na vrhu je lep razgled na Ložniško in Hudinjsko gričevje. Grajske razvaline so vredne ogleda in še vedno kažejo nekdanjo trdnost. Kačji grad leži v subregiji, ki jo tvorita Ložniško gričevje in Hudinjsko gričevje in spada v Vzhodni Alpski svet. Pot bo zanimiva vsem, ki niste ljubitelji prenapornih pohodov, vendar hkrati radi uživate v zgodovini, narodni zapuščini in lepih razgledih.

Zahtevnost: Lahka pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 510 m (maksimalna višina)
Višina izhodišča: 370 m
Višinska razlika:
120 m

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Ljubljana - Maribor. Na izvozu za Velenje in Žalec, zavijemo proti Velenju. Sledimo glavni cesti in po približno 10 kilometrih bomo prišli do križišča, kjer nas table usmerijo proti Dobrni. Nato po približno 3 kilometrih pridemo do naslednjega razcepa, ki nas usmeri levo proti Dobrni. Po glavni cesti vozimo slab kilometer, ko kakšnih 100 metrov pred prvimi hišami v v Dobrni zavijemo levo. Po 100 metrih vožnje pridemo do križišča, kjer opazimo trgovino s gradbenim materialom. Pred njo je veliko gramozirano parkirišče. Tu pustimo avto.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Kačji grad 45 minut, Kačji grad - izhodišče 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča nadaljujemo po cesti, ki gre mimo parkirišča na njegovi levi strani. Že po slabih 200 metrih gremo mimo ribnika na naši levi strani. Nadaljujemo po cesti, ki začne počasi zavijati desno. Vodi nas skozi gozd in pod grajsko vznožje. Po cesti hodimo približno 30 minut, ko pridemo do križišča, kjer nas lesene table usmerijo levo. Hodimo še nekaj minut, ko pred sabo opazimo hioi in levo nad njo grajske razvaline. Tik pred hišo zavijemo levo in kmalu pridemo pod razvalin Kačjega gradu.

Sestop: Vračamo se po isti cestii. Ko iz grajskih razvalin pridemo na asfaltirano cesto na križišču, kjer so nas lesene table usmerile levo, sedaj zavijemo desno navzdol. Držimo se glavne ceste, ki vodi skozi gozd. Pozorni smo na tablo ob cesti na robu gozda po katerem nas sedaj vodi cesta. Tabla je sedaj na naši levi strani in nas usmeri levo navzdol preko travnikov direktno na izhodišče. Odpre se nam lep pogled na travnato pobočje in proti Dobrni. Nekaj časa hodimo po travnati, dokaj slabo shojeni stezi. Nekje na sredini se priključimo kolovozu. Držimo se desno in po nekaj minutah hoje pridemo na izhodišče.