Meniji za izlete po regijah Slovenije

             

 Sveti Hieronim iz Razdrtega - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveti Hieronim

Cerkev Svetega Hieronima se nahaja na južnih pobočjih Nanosa nad Rebernicami in pod Grmado. Zgrajena je bila leta 1360. Pred samo cerkvijo ni dobrih razgledov, so pa toliko boljši na poti tik pred njo. Lepo se vidijo travnata pobočja Nanosa, Vipavska dolina, Kras, Vremščica, Tržaški zaliv, Istra in proti Furlaniji. Vidijo se tudi notranjski hribi in vrhovi Čičarije. Opisana tura v naravi ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi se priporoča dereze in cepin zaradi krajšega bolj izpostavljenega prečenja strmih pobočij.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1020 m
Višina izhodišča: 579 m
Višinska razlika:
441 m

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Ljubljana - Koper. Avtocesto zapustimo na izvozu za Razdrto in zapeljemo skozi omenjen kraj. Na prvem križišču zavijemo desno proti vasema Strane in Veliko Ubeljsko. Tu bomo tudi opazili zeleno tablo, ki nas desno usmerja proti parkrišču Nanos. Sledimo tabli in po približno 200 metrih vožnje pridemo do velikega urejenega parkirišča, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Sveti Hieronim 1 ura 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča nadaljujemo naprej po mostu čez avtocesto. Takoj zatem zavijemo levo in nadaljujemo navzgor po makadamski cesti. Po morda dobrih 100 metrih hoje nas tabla usmeri desno po betonskih stopnicah na velik travnik. Nadaljujemo navzgor po shojeni pešpoti in po približno 10 minutah hoje od izhodišča pridemo na vrh travnika, oziroma roba gozda. Nadaljujemo po gozdni pešpoti. Po približno 10 minutah pridemo do neoznačenega razpotja. Od tu nadaljujemo še naprej do večjega razpotja s tablami, kjer nadaljujemo naravnost na Nanos po položni poti. Desno gre pot na Nanos po strmi poti. Po nekaj minutah hoje pridemo do velike jase z redkimi drevesi. Prečkamo jo in nadaljujemo naprej skozi gozd. Pot je široka in se zlagoma vzpenja. Občasno prečkamo posamezna melišča. Po razmeroma položnem vzpenjanju skozi gozd se prične pot na posameznih odsekih vzpenjati bolj strmo in ovinkasto. Na teh predelih je tudi bolj skalnata. Premagamo jih brez posebnosti. Za njimi se pot občasno ponovno položi. Iz gozda pridemo na strma travnata pobočja nanoške planote. Prečimo jih po razmeroma ozki pešpoti. Tu se odprejo lepi razgledi zlasti na Vipavsko dolino in Kras. Lepo se vidijo tudi hribi Čičarije. Po nekaj minutah pridemo na razpotje. Tabla nas desno navzgor usmerja proti Vojkovi koči. Nadaljujemo naravnost proti cerkvi Svetega Hieronima, do katere imamo še nekaj minut hoje in jo že vidimo pred samo.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.