Meniji za izlete po regijah Slovenije

                                                                                                                                    

 Grmada na Nanosu z Razdrtega - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Grmada na Nanosu

Grmada na planoti Nanos se nahaja zahodno od Vojkove koče in Pleše. Je razgleden greben iz katerega se odpre razgled na Kras, Nanos, Istro, vidijo se hribi Trnovskega gozda, Golaki in Snežnik. Nudi nam pogled na tudi Nanoško planoto in Tržaški zaliv. Na vrhu je vpisna skrinjica. Zaradi razgledov in lahke dostopnosti je Grmada lep izlet v naravi, ki ga dodatno popestri krožna pot. Leži v subregiji Trnovski gozd, Nanos, Hrušica in regiji Zahodni Dinarski svet.

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi v snegu tudi dereze in cepin.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Višina: 1207 m
Višina izhodišča: 579 m
Višinska razlika:
628 m

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Ljubljana - Koper. Avtocesto zapustimo na izvozu za Razdrto in zapeljemo skozi omenjen kraj. Na prvem križišču zavijemo desno proti vasema Strane in Veliko Ubeljsko. Tu bomo tudi opazili zeleno tablo, ki nas desno usmerja proti parkrišču Nanos. Sledimo tabli in po približno 200 metrih vožnje pridemo do velikega urejenega parkirišča, kjer parkiramo.

Prehojen čas na zahtevni poti.

Časi: Parkirišče Razdrto - Grmada po strmi poti 1 ura 55 minut. Grmada - parkirišče Razdrto položna pot 1 ura 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na zahtevni poti.

Vzpon: Iz parkirišča nadaljujemo naprej po mostu čez avtocesto. Takoj zatem zavijemo levo in nadaljujemo navzgor po makadamski cesti. Po morda dobrih 100 metrih hoje nas tabla usmeri desno po betonskih stopnicah na velik travnik. Nadaljujemo navzgor po shojeni pešpoti in po približno 10 minutah hoje od izhodišča pridemo na vrh travnika, oziroma roba gozda. Nadaljujemo po gozdni pešpoti. Po približno 10 minutah pridemo do neoznačenega razpotja. Od tu nadaljujemo še naprej do večjega razpotja, kjer nas table naravnost usmerjajo na Nanos po položni poti. Nadaljujemo desno po strmi poti. Gozdna pot se občasno vzpenja srednje strmo, pa zopet položno. Sledimo ji in nikamor ne zavijamo. Po približno 35 minutah hoje od vrha travnika prečkamo veliko melišče. Še vedno se držimo naše poti. Čez približno nadaljnih 20 minut hoje po gozdu pridemo do izpostavljene skalnate police, ki je zavarovana z jeklenico. Ta predel je zelo kratek. Hitro za njim je skalnat predel, ki se pot vzpenja strmo navzgor in si je potrebno pomagati z rokami. Varovan je s klini. Temu zahtevnemu predelu hitro sledi nov zahteven odsek, ki je varovan z verigami. Pot se nato vzpenja manj strmo, zavije desno in hitro pridemo do predela, ki je ponovno varovan z jeklenicami in klini. To je najdaljši zahteven predel in je dobro varovan in označen. Tik nad njim je planinski smerokaz in travnata pobočja planote. Do te točke smo od izpostavljene police varovane z jeklenico potrebovali približno 25 minut. Nadaljujemo desno. Do zgornjega roba planote potrebujemo še približno dobrih 10 minut hoje. Kamnita pot nas nanj pripelje zmerno strmo po travnatih in delno tudi skalnatih pobočjih okoli roba planote nad nami.
Ko dosežemo vrh planote nadaljujemo naprej mimo RTV stolpa ob njegovi južni strani in se približno 10 minut držimo roba planote. Nato se priključimo makadamski cesti, ki jo vidimo desno navzdol. Sedaj smo pozorni na razpotje, kjer desno, pravokotno na makadamsko cesto, vodi v travnato pobočje Grmade slabo vidna steza. Njen vrh je levo tik nad nami. Zavijemo na stezo. Po nekaj minutah pridemo na greben, kjer zavijemo levo. Od tu do vrha Grmade pridemo po nekaj minutah hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po lažji poti. Na ta način naredimo krožno pot in s tem izlet v naravi zanimivejši. Nadaljujemo naprej po grebenu Grmade. Pot hitro zavije levo, skoraj direktno, navzdol v travnata pobočja. Nekoliko desno spodaj vidimo cerkev Svetega Hieronima. Po dobrih 5 minutah hoje pridemo do makadamske ceste. Prečkamo jo in nadaljujemo naprej po stezi, ki še vedno vodi po travnatih pobočjih. Po nadaljnih približno 5 minutah hoje pridemo do širše pešpoti, ki vodi levo proti Vojkovi koči. Po njej nadaljujemo desno navzdol.
Že po nekaj mintah pridemo do razpotja, kjer pešpot nadaljujemo desno proti cervi svetega Hieronima. Mi nadaljujemo levo navzdol. Sprva prečimo strma travnata pobočja nato pa pridemo v gozd. Po je delno skalnata, delno peščena, ovinkasta in se občasno spušča bolj strmo. Po približno 15 minutah hoje od razpotja za cerkev Svetega Hieronima gremo mimo razglednega skalnatega pomola, kjer se lepo vidijo hribi. Čez približno 10 minut že drugič od pomola prečimo melišče. Nato se pot po nekaj minutah položi, razširi in zlagoma spušča. Po približno 10 minutah hoje pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo levo in ne desno navzdol. Hitro pridemo do velike jase posejane z redkimi drevesi. Prečkamo jo in ko ponovno pridemo v gozd potrebujemo še nekaj minut do razpotja, kjer smo prvotno nadaljevali, sedaj iz naše smeri levo navzgor, po strmi poti. Na tej točki se krožna pot zaokroži. Od tu se na izhodišče vrnemo po prvotni poti.