Meniji za izlete po regijah Slovenije

           

  Javornik iz Lom oz. spodnje postaje istoimenskega smučišča za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Javornik nad Črnim vrhom

Javornik se nahaja na z gozdom poraščeni in redko poseljeni planoti Hrušici. Svoje ime je dobila po istoimenski utrdbi v antiki imenovani Ad Pirum, ki je bila za časa Rimskega imperija del zapore imenovane Claustra Alpium Iuliarum. Glavni magnet sicer poraščenega vrha je razgledni stolp. Z njega se odpre razgled daleč naokoli. Zahodno so kot na dlani pobočja Trnovskega gozda s ...

Javornik nad Črnim vrhom je primeren tudi za družinski izlet v naravi, saj pot ni predolga ali prestrma.

Družinski izlet: Pot na Javornik nas deloma vodi tudi ob ali po mountain bike progi. S hojo pričnemo ob spodnji postaji smučišča in gremo mimo vmesne. Tako lahko otroku na poti na Javornik približamo tudi te vrste špornih aktivnosti. 10 minut pod vrhom je planinska koča, na vrhu pa nas bo razveselil razgledni stolp, brez katerega bi bil sicer poraščen Javornik precej manj zanimiv za obisk. Pot je primerna za otroke stare vsaj 4 do 5 let.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Najnižji del poti: 821 m
Višina: 1240 m
Višinska razlika: 419 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper. Zapustimo jo na izvozu za Logatec. V Logatcu nadaljujemo proti Ajdovščini, Colu in Črnemu vrhu. Tej cesti sledimo do razcepa za vas Lome (smučišče Javornik), ki se nahaja 500 metrov pred Črnim vrhom. Tu zavijemo levo in cesta nas kmalu pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno proti Gornjim Lomam. Cesti sledimo do spodnje postaje smučišča Javornik ob kateri parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Lome, oziroma spodnja postaja smučišča Javornik - vrh Javornik 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča se povzpnemo do markirane makadamske ceste, ki nas vodi skozi tunel prečno preko smučišča. Tik za tunelom pridemo na dvorišče zadnje domačije. Na koncu dvorišča nas markacija usmeri levo na kolovoz, ki nas vodi v gozd. Kmalu gremo mimo zbiralnega jezera za zasneževanje smučišča. Višje se pot obrne levo in sledi smučišču in downhill progi. Še naprej se zmerno vzpenjamo, ko naš kolovoz zavije desno. Tu nas markacije vodijo naravnost na ožjo pešpot, ki nas hitro pripelje na downhill progo. Že po nekaj 10 metrih hoje pridemo na makadamsko cesto, kjer nadaljujemo levo. Prečkamo smučarsko progo in takoj za tem sledimo markacijam desno nazaj, tokrat po kolovozu preko smučišča proti vmesni smučarski postaji. Pot nas vodi pod postajo po kolovozu naprej v gozd. Iz precej slabega kolovoza nas markacija usmeri levo na ozko in precej zaraščeno pešpot, ki se vzpenja hitreje. Višje se rastje razdredči, strmina pa ne popusti vse do gozdnega kolovoza, kjer gre desno pot proti Črnemu vrhu, levo pa proti Pirnatovi koči na Javorniku, do katere imamo le dobro minuto hoje.
Pred kočo sledimo oznaki za stolp - 10 minut. Preko travnatega pobočja stopimo v gozd in hitro za tem prečimo naslednje travnato pobočje pod zaraščenim vrhom. Do razglednag stolpa na vrhu Javornika imamo še dobri dve minuti hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.