Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Vojkova koča iz Razdrtega- za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Vojkova koča na Nanosu

Vojkova koča se nahaja na južnem obrobju planote Nanos v neposredni blilžini vrha Pleša. Iz južnega roba planote v neposredni bližini koče in velikega RTV oddajnika se nam odpre razgled na celotno jugo-zahodno Slovenijo. Vidi se Postonjska kotlina z vzhodnimi hribi Hrušice, Javorniki, Snežnik s svojim pogorjem, Slivnica, Vipavska dolina, Kras, Tržaški zaliv, Trnovski gozd, Golaki, ...

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi v snegu tudi dereze in cepin.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Višina: 1240 m
Višina izhodišča: 579 m
Višinska razlika:
661 m

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Ljubljana - Koper. Avtocesto zapustimo na izvozu za Razdrto in zapeljemo skozi omenjen kraj. Na prvem križišču zavijemo desno proti vasema Strane in Veliko Ubeljsko. Tu bomo tudi opazili zeleno tablo, ki nas desno usmerja proti parkrišču Nanos. Sledimo tabli in po približno 200 metrih vožnje pridemo do velikega urejenega parkirišča, kjer parkiramo.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: Parkirišče Razdrto - Vojkova koča po strmi poti 1 ura 45 minut. Vojkova koča - parkirišče Razdrto položna pot 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: Iz parkirišča nadaljujemo naprej po mostu čez avtocesto. Takoj zatem zavijemo levo in nadaljujemo navzgor po makadamski cesti. Po morda dobrih 100 metrih hoje nas tabla usmeri desno po betonskih stopnicah na velik travnik. Nadaljujemo navzgor po shojeni pešpoti in po približno 10 minutah hoje od izhodišča pridemo na vrh travnika, oziroma roba gozda. Nadaljujemo po gozdni pešpoti. Po približno 10 minutah pridemo do neoznačenega razpotja. Od tu nadaljujemo še naprej do večjega razpotja, kjer nas table naravnost usmerjajo na Nanos po položni poti. Nadaljujemo desno po strmi poti. Gozdna pot se občasno vzpenja srednje strmo, pa zopet položno. Sledimo ji in nikamor ne zavijamo. Po približno 35 minutah hoje od vrha travnika prečkamo veliko melišče. Še vedno se držimo naše poti. Čez približno nadaljnih 20 minut hoje po gozdu pridemo do izpostavljene skalnate police, ki je zavarovana z jeklenico. Ta predel je zelo kratek. Hitro za njim je skalnat predel, kjer se pot vzpenja strmo navzgor in si je potrebno pomagati z rokami. Varovan je s klini. Temu zahtevnemu predelu hitro sledi nov zahteven odsek, ki je varovan z verigami. Pot se nato vzpenja manj strmo, zavije desno in hitro pridemo do predela, ki je ponovno varovan z jeklenicami in klini. To je najdaljši zahteven varovan predel in je dobro varovan in označen. Tik nad njim je planinski smerokaz in travnata pobočja planote. Do te točke smo od izpostavljene police varovane z jeklenico potrebovali približno 25 minut. Nadaljujemo desno. Do Vojkove koče, oziroma roba Nanoške planote potrebujemo še približno dobrih 15 minut hoje. Kamnita pot nas do cilja v naravi vodi zmerno strmo po travnatih in delno tudi skalnatih pobočjih okoli roba planote nad nami. Ko se povzpnemo na planoto zavijemo desno v gozd proti koči, ki jo dosežemo po dobri minuti hoje.

Sestop: Od Vojkove koče nadaljujemo v smeri Razdrtega po lažji poti. Hitro pridemo iz gozda in ndaljujemo do razglednega roba planote. Od tu nadaljujemo desno navzdol po travnatih pobočjih in sledimo robu planote. Po nekaj minutah hoje se priključimo makadamski cesti. Po približno 20 minutah od Vojkove koče zavijemo levo navzdol proti cerkvi Svetega Hieronima. Že po nekaj minutah pridemo do razpotja, kjer nas pešpot vodi desno proti cervi. Mi gremo levo navzdol. Sprva prečimo strma travnata pobočja nato pa pridemo v gozd. Pot je delno skalnata, delno peščena, ovinkasta in se občasno spušča bolj strmo. Po približno 15 minutah hoje od razpotja za cerkev Svetga Hieronima gremo mimo razglednega skalnatega pomola, kjer se lepo vidijo hribi. Čez približno 10 minut že drugič od pomola prečimo melišče. Nato se pot po nekaj minutah hoje položi, razširi in zlagoma spušča. Po približno 10 minutah hoje pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo levo in ne desno navzdol. Hitro pridemo do velike jase posejane z redkimi drevesi. Prečkamo jo in ko ponovno pridemo v gozd potrebujemo še nekaj minut hoje do razpotja, kjer smo prvotno šli, sedaj iz naše smeri, levo navzgor po strmi poti. Na tej točki se krožna pot zaokroži. Na izhodišče se od tu vrnemo po prvotni poti.