Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Poldanovec iz Lokev - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Poldanovec

Poldanovec je razgledni vrh visoko nad Gorenjo Trebušo na robu prepadnih Govc. Vzpon po razbiti grapi in več kot 1000 metrov višinske razlike nam bosta dobro obrusila pete. Nagrajeni bomo z izjemnim razgledom proti Julijcem, še prej proti Idrijskemu, Cerkljanskemu in tudi Škofjeloškemu hribovju. Proti vzhodu se lepo vidijo vrhovi Hrušice in seveda Rovtarskega hribovja in ...

Velik del poti do Poldanovca poteka po udobno položni gozdni cesti, ki ni prezahtevna niti za otroke, ki so komaj shodili.

Družinski izlet: Velik del izleta poteka po široki in udobni gozdni makadamski cesti. Večinoma se blago vzpenja ali spušča in je po zahtevnosti primerna tudi za najmlajše otroke, ki so komaj shodili. Zaradi dolžine poti je izlet primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Njim in mlajšim pri nezahtevnem vršnem vzponu po potrebi pomagamo z nošenjem. Krožni povratek je daljši približno 20 minut. Izlet se lahko opravi tudi z vozičkom za otroke, razen vršnega vzpona seveda. V temu primeru se bomo sprehodili skozi izredno lep in odročen gozd, krožna pot pa nas bo vodila okoli globoke Mojske drage in mimo štirih vrhov, ki jo obdajajo.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1299 m
Višina izhodišča: 1060 m
Višinska razlika:
239 m

Izhodišče: Preko Nove Gorice in Solkana se vozimo proti Tolminu in Bovcu. Na križišču, kjer se nahaja Solkanski most nas prometne oznake usmerijo desno proti Lokvam in Čepovanu. Preko Trnova se zapeljemo v Lokve, kjer sledimo oznakam za Dom na Lazni in za vas Lazno. Po krajšem vzponu smo pozorni na križišče z gozdno makadamsko cesto in s smerokazom za Poldanovec, kjer tudi parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Poldanovec 1 ura 30 minut. Krožni povratek 1 ura 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po široki in lepo vzdrževani gozdni makadamski cesti. Že takoj na začetku gremo mimo rampe. Držimo se naše ceste, ki se počasi in udobno vzpenja skozi gozd in nikamor ne zavijemo. Po morda 30 minutah hoje se pot položi in kmalu prične počasi spuščati. Pripelje nas do razpotja z že nekoliko obledelo tablo, kjer je narisana krožna pot na Poldanovec. Odločimo se za levo krajšo smer. Cesta se počasi spušča in ko se nižje ostro obrne desno se položi. Sedaj smo pozorni na oznake na drevesu, ki nas usmerijo levo na gozdno pešpot. Po kratkem in nekoliko bolj strmem vzponu pridemo na rob prepadnih Govc nad Gorenjo Trebušo, kjer se naši poti priključi tudi smer iz omenjene doline. Ozka pot zavije desno in nekaj časa sledi precej položnemu, vendar prepadnemu robu. V nekaj minutah pridemo pod vršno pobočje Poldanovca. Naša pot se tu prične vzpenjati hitreje. Kmalu pridemo v gosto zaraščen gozd. Ko se višje gozd odpre imamo do razgledega vrha samo še nekaj minut hoje.

Sestop: Ko se spuščamo se držimo levo. Kmalu pridemo v gosto zaraščen gozd, kjer gremo mimo več možicljev (julij, 2016). Le-teh med vzponom nismo opazili, saj je ta smer precej slabše označena. Kljub temu orientacija med spustom ni težka, saj je pot dovolj dobro nadelana. Nižje pridemo do slabega kolovoza, kjer zavijemo desno. Po nekaj minutah se spustimo do krožne makadamske ceste. Zavijemo levo. Cesti sledimo vse do razpotja s tablo, kjer je narisana krožna pot na Poldanovec. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.