Suhi vrh

                                                                                                                                                  

 Suhi vrh iz Razdrtega - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Suhi vrh

Na Suhi vrh, najvišji vrh planote Nanos vodi delno krožna pot v naravi. Sama pot je izredno razgibana, zahtevna in na večih mestih tudi nudi izredne razglede. Prvi se odpre, ko pridemo na rob Nanoške planote. Sam vrh je prav tako razgleden. Iz njega se vidijo hribi Hrušice, Pivško podolje, Javorniki, vrhovi Nanoške planote in v ozadju Trnovski gozd. Vidi se Cerkniško jezero, Slivnica, Križna gora, Kačje ride, Sveti Lovrenc in celo Kum in Čemšeniška planina. Ko sem vračamo po položni poti ob robu planote se nam ponovno odpirajo izredni razgledi na Kras, Vipavsko dolino, Tržaški zaliv in Vremščico. V ozadnju se vidijo hribi Čičarije. Vmes hodimo po odmaknjenih gozdovih planote. Še posebej, ko se vračamo iz Suhega vrha po strmi in kratki krožni poti skozi globoko globel lahko začutimo energijo in moč odmaknjenega gozda. Suhi vrh leži v subregiji Trnovski gozd, Nanos, Hrušica in regiji Zahodni Dinarski svet. Pot kot jo prikazuje GPS sled je zagotovo ena izmed lepših pri nas.

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi obvezno tudi uporaba derez in cepina.

višina višina višina

Višina: 1313 m
Višina izhodišča: 579 m
Višinska razlika:
734 m

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Ljubljana - Koper. Avtocesto zapustimo na izvozu za Razdrto in zapeljemo skozi omenjen kraj. Na prvem križišču zavijemo desno proti vasema Strane in Veliko Ubeljsko. Tu bomo tudi opazili zeleno tablo, ki nas desno usmerja proti parkrišču Nanos. Sledimo tabli in po približno 200 metrih vožnje pridemo do velikega urejenega parkirišča, kjer parkiramo in pričnemo z izletom.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Celotna krožna pot kot jo prikazuje GPS sled: 6 ur 15 minut. Izhodišče na Razdrtem - Vojkova koča po strmi poti 1 ura 45 minut, Vojkova koča - Suhi vrh 1 ura 30 minut, Suhi vrh - Vojkova koča 1 ura 30 minut, Vojkova koča - Razdrto po položni poti (krožna pot) 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi v snegu se pot priporoča le izkušenim planincem.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Pot do Vojkove koče je opisana na povezavi Vojkova koča iz Razdrtega in je na temu mestu ne bomo ponavljali.
Gremo levo mimo koče do konca jase oziroma igrišča ob koči. Pridemo do rdeče planinske table in po gozdni pešpoti nadaljujemo za markacijami v gozd. Sprva se nekoliko vzpnemo, potem pa nas položna pot vodi skozi listnat gozd in mimo nekaj jas. Po približno 15 minutah hoje in ponovno po zelo kratkem vzponu pridemo do razgledne jase povsem na robu planote. Tu se še zlasti vidijo hribi okoli Postojne. Od tu se prične pot spuščati po pobočju planote. Po približno 5 minutah spusta se pot položi, zavije levo in ponovno vodi položno in prečno skozi gozd po pobočju planote. Opazimo nekaj oznak za Suhi vrh, sicer pa po lepo vidni poti skozi gozd sledimo markacijam.
Približno 35 minut hoje od Vojkove koče pridemo do razpotja. Desno gre pot za Strane - 1 ura 15 minut. Nadaljujemo levo proti Suhemu vrhu do koder je markirano 50 minut hoje. Sedaj je položna gozdna pot manj vidna, vendar so markacije dovolj goste in z orientacijo ni težav. Kmalu hodimo po širokem gozdnem kolovoza. Po približno 15 minutah pridemo do široke makadamske ceste. S hojo nadaljujemo levo. Po približno 15 minutah hoje po makadamski cesti gremo mimo razpotja, kjer se naši cesti pridruži pešpot iz doline. Nekaj 100 metrov naprej gremo mimo Čeledinove koče.
Približno 15 minut za Čeledinovo kočo pridemo do razpotja, kjer nas markacije iz naše široke makadamske ceste usmerijo desno za Suhi vrh. Po dobrih 5 minutah hoje po kolovozu pridemo do jase na levi strani. Tik pred jaso, kjer kolovoz zavije levo nas oznake usmerijo desno v gozd na gozdno pešpot. Vzpenjamo se po pobočju Suhega vrha, sledimo markacijam in po približno 10 minutah pridemo do podzemnega, betoniranega bivaka, ki spominjaj na vhod v bunker iz 1. svetovne vojne. Bivak je tik pod vrhom. Gremo levo mimo njega. Od tu imamo do vrha še nekaj minut hoje.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po povsem isti poti kot smo prišli, lahko pa nam jo popestri sprva precej kratka krožna pot in kasneje od Vojkove koče naprej daljša.
Vkolikor se odločimo za drugo možnost zapustimo Suhi vrh in se do bivaka vračamo po isti poti. Nato pri bivaku ne nadaljujemo desno navzdol, temveč za markacijami levo navzdol. Spuščamo se po pobočju Suhega vrha v notranjost planote Nanos. Pazljivo moramo slediti markacijam, ki so občasno precej redke, saj je pot neshojena, večinoma povsem nevidna in zlahka zaidemo. Občasno se skozi gost gozd spuščamo precej strmo. Po približno 20 minutah se spustimo v globoko in zaraščeno globel. Prečkamo jo. Sledimo markacijam, ki nas na drugi strani globeli po kratkem vzponu pripeljejo na makadamsko cesto. S tem se je naša krajša krožna pot zaključila.
Če nadaljujemo desno pridemo po približno 250 metrih do razcepa, kjer smo prvotno iz makadamske ceste zavili desno na kolovoz proti Suhemu vrhu. Sedaj seveda nadaljujemo levo proti Vojkovi koči.
Do koče se vračamo po isti poti, nato pa se pri koči odločimo za spust do Razdrtega po strmi poti, ali pa se ponovno odločimo za položno pot. Vkolikor se odločimo za slednjo in s tem za krožni povratek najdemo opis na povezavi Vojkova koča iz Razdrtega in ga na temu mestu ne bomo ponavljali. Ta pot je tudi zelo razgledna. Še zlasti se lepo vidijo hribi in rob Trnovskega gozd.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo pritisni: Suhi vrh

  Suhi vrh je najvišja vzpetina Nanoške planote in je izvrsten razglednik.