Sveta Lucija iz Vitovelj za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Sveta Lucija

Sveta Lucija je prastar romarski kraj, ki je tekom tisočletij, v skladu s trenutno prevladujočo razlago sveta, pridobival vedno nove oblike čaščenja naravnih sil. Sveta Lucija se nahaja v osrednjem naravnem svetišču v Vipavski dolini, katerega ožji del sta tudi Vitovska cerkev svete Marije, presečišče zmajevih črt in Vitovsko jezero. Izlet do Svete Lucije je lahko odlična telesna sprostitev, lahko pa tudi popotovanje v lastne globine. Pri tem je vseeno ali nam je sveta Lucija blizu kot krščanska svetnica ali bomo v njej iskali skrivnosti, ki segajo daleč v preteklost, ko so temu svetu vladali Ajdi, kot pravi slovensko narodno izročilo... Pred vhodom v Lucijino svetišče lahko preberemo zelo lep zapis od Marka Pogačnika, ki gre takole:"Kamnito znamenje Svete Lucije, zavetnice za oči, se nahaja na visoki skali blizu stare ceste proti Krnici. Na skalo se človek lahko povzpne po kamnitih stopnicah. Tako pride do naravne vdolbine z zdravilno vodo. Romarji so že v srednjem veku hodili sem, da bi si zdravili oči z umivanjem s to vodo. Romarsko cerkev svete Lucije pa so postavili spodaj v dolini.
Vdolbina ni posebno velika, voda v njej pa tudi v največji suši ne presahne, čeprav nima nobenega dotoka. Ta čudež je mogoč zato, ker se vdolbina z vodo nahaja točno nad podzemnim vodnim izvirom. Žarčenje tega izvira je tako močno, da prepoji vodo v vdolbini z zdravilno energijo in jo ohranja živo, kljub suši.
Okrog osrednje skale z znamenjem je še več postavljenih skal, od katerih vsaka žarči na svoj način in s tem podpira zdravilno kvaliteto kraja. Sem naj bi človek prihajal uživat tišino in zajemat zdravilne sile vilinskih bitij. Gabrov gaj pri Sveti Luciji je namreč dom vilinskih bitij, ki s svojim plesom dajejo ritem kroženju naravnih ciklusov in zdravilnih energij narave. Najlažje se bomo povezali z njimi, če bomo nekaj časa dihali skupaj s celim gajem. Predstavljajmo si, da pri vdihu potegnemo občutje prostora vase in ga pri izdihu izdahnemo. Potem, ko smo s krajem nekajkrat skupaj zadihali, pozabimo na dihanje in se raje odprimo občutju prostora. Dovolimo, da nas vile obdarijo z zdravilnimi silami."
Če nam je opisan izlet prekratek, se lahko na pot odpravimo že pri domačiji Malovščevo, kot prikazuje rumeni del gps sledi. Sveta Lucija se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Goriška in še ožje v podregiji Vipavska dolina.

Družinski izlet na Sveto Lucijo je primeren tudi za vroče poletne dni.

Družinski izlet: Izlet na Sveto Lucijo je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Hodimo skozi gozd in tudi naš cilj se nahaja v gozdu, zato je izlet primeren tudi za vroče poletne dni. Ob povratku se lahko dodatno ohladimo ob Vitovskem jezeru. Izlet lahko izkoristimo tudi za notranjo okrepitev, saj ob kapelici svete Lucije, pa tudi nižje ob jezeru prisotnost vilinskih bitij zelo močna.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 360 m
Višina: 644 m
Višinska razlika: 284 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper. Zapustimo jo na izvozu za Razdrto in nadaljujemo po primorski hitri cesti proti Novi Gorici. Zapustimo jo na izvozu za Selo. Takoj za izvozom nadaljujemo levo proti Vitovljam. Peljemo se mimo naselja Črniče in izvoza za vas Osek. V Vitovljah, v drugem križišču, zavijemo desno proti turistični kmetiji Maloščevo in cerkvi Svete Lucije. Na križišču za kmetijo nadaljujemo levo proti vasi Vitovlje. Cesta nas vodi mimo Brda in Čikavca, ko pa pridemo do križišča v Vitovljah zavijemo desno. Po dobrih dvesto metrih vožnje gremo mimo spomenika NOB. Parkiramo na ustreznem mestu ob cesti za spomenikom.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - sveta Lucija 45 minut. Krožen povratek mimo Vitovskega jezera 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Gremo naprej po cesti po kateri smo se pripeljali. Pozorni smo na planinske table, ki nas usmerijo na makadamsko cesto proti Vitovski cerkvi in jezeru. Že po dobrih desetih metrih hoje se makadam razcepi, držimo pa se leve smeri, ki vodi mimo zapornic (maj, 2018). Te, sedaj gozdne ceste, se držimo vse do naslednje table, ki nas usmeri levo proti Vitovski cerkvi. Sprva gremo preko razgledne poseke, nato pa naprej v gozd po pešpoti, kjer smo že po nekaj metrih hoje pozorni na razpotje, ki ga zlahka spregledamo. Tu zavijemo desno na ozko pešpot, ki se zmerno vzpenja. Ves čas nas vodi skozi gozd, občasno je vzpon hitrejši, pot pa utrjena s stopnicami starodavne romarske poti, ki je nekoč tu vodila proti Vitovski cerkvi in naprej proti Sveti Luciji. Višje pridemo do razpotja, kjer zavijemo desno proti cerkvi. Hitro se vzpnemo do cerkve in gremo preko njenega spodnjega zelo razglednega dvorišča. Skozi taborska vrata nadaljujemo naprej v gozd. Spustimo se mimo razpotja za Vitovlje, nato razpotja za Čaven in ko pridemo do tretjega razpotja nas lesen smerokaz usmeri desno proti Velikemu robu, Čavnu, Krnici, Sveti Luciji in Kopitniku (maj, 2018). Vkolikor nismo prepričali ali smo na pravem razpotju, smo pozorni na smerokaz za Sveto Lucijo. Te poti se držimo nekaj minut zmerne hoje, ko pridemo do naslednjega razpotja ob veliki skali. Tu se nahaja več planinskih smerokazov in opis zdravilnega gaja Sveta Lucija. Zavijemo desno in po dobri minuti pridemo do kapelice svete Lucije.

Sestop: Gremo naprej po poti, ki vodi mimo kapelice svete Lucije. Dokaj hitro se spustimo do razpotja, kjer zavijemo levo proti Užicam - desno Vitovska cerkev. Hitro se spustimo do naslednjega razpotja, kjer zavijemo desno proti Vitovskemu jezeru - naravnost Užice. Pot se sprva dokaj hitro spušča, a se nižje položi. Pozorni smo na planinsko tablo, ki nas usmeri levo proti jezeru. Pri njemu smo prej kot v eni minuti. Pri jezeru nadaljujemo desno nazaj po poti, ki se sprva kratko povzpne in nas pripelje na plano. V nekaj korakih smo na naslednjem razpotju, kjer gremo naravnost. Te poti se sedaj držimo vse do izhodišča, do katerega imamo še približno deset minut hoje.

  Sveta Lucija je znana po velikih skalah sredi gozda.