Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Škabrijel od gostišča Kekec - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Škabrijel

Na pobočjih Škabrijela je bilo eno bolj krvavih bojišč Soške fronte. Eden od poveljnikov avstro-ogrskega jurišnega oddelka je takole beležil dogajanje: "Zjutraj okrog 6e je prvič napadel Italijan, in to je šlo potem cel dan. Vendar smo ga vedno odbili z ročnimi bombami, mitraljezi in puškami. Zbirali so se Italijani cel dan in skušali zavzeti okope. Jaz sem bil na levem krilu še s šestimi ...

Pot na Veternik je primerna tudi za krajši družinski izlet, ki nas bo nagradil z lepimi razgledi.

Družinski izlet: Pot je primerna za otroke stare od 2 do 3 leta. Navdušil jih bo razgledni stolp na vrhu Škrabrijela. Vzpon je zložen, le proti vrhu je krajši del, kjer se nekoliko hitreje vzpenjamo. Tu otrokom po potrebi pomagamo z nošenjem. Med spustom se krajši del poti dokaj strmo spuščamo. Tu otrokom starim 2 do 3 leta prav tako po potrebi pomagamo z nošenjem.

Zahtevnost: Lahka označena pot.
Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 646 m
Višina izhodišča: 323 m
Višinska razlika: 323 m

Izhodišče: Vozimo se po vipavski hitri cesti proti Novi Gorici. Zapustimo jo na izvozu Vogrsko in nadaljujemo proti Ozeljanu. Na prvem večjem križišču zavijemo levo proti Novi Gorici in Tolminu. Peljemo se preko Ajševice in nadaljujemo desno ponovno proti Novi Gorici in Tolminu. Za tablo, ki označuje začetek Nove Gorice se peljemo preko prvega semaforja in čez približno 50 metrov - na desni strani ceste je oznaka za gostišče Kekec - zavijemo desno. Peljemo se skozi naselje Kromberk in sledimo oznakam za gostišče Kekec. Parkiramo na travnati ravnici pod gostilno.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče pri gostilni Kekec - Škabrijel 45 minut. Krožen povratek Škabrijel - gostilna Kekec 55 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča pod gostiščem Kekec gremo peš mimo izobraževalnih tabel naprej po asfaltni cesti. Ceste se držimo vse do njenega konca, kjer se nahaja klopca in pipa s pitno vodo. Tu zavijemo levo. Hodimo po gozdni makadamski cesti in že po nekaj minutah pridemo do naslednjega razpotja, kjer gre levo pot za Sveto goro - tu se bomo krožno vračali - mi pa nadaljujemo desno proti Škabrijelu. Kmalu za piramidastim spomenikom madžarskim vojakom zavijemo iz sedaj že zoožane gozdne ceste levo na gozdno pešpot, na kar nas opozarjajo table. Pot je dobro nadelana in označena. Vodi nas mimo bivaka Štefan. Že precej proti vrhu se vzpenjamo nekoliko hitreje, vendar se pot kmalu položi, zlasti tik pred prihodom na cilj, ko hodimo po z gozdom poraščenem ravnem vrhu Škabrijela.

Sestop: Krožno se vračamo levo mimo razglednega stolpa proti Prevalu. Hodimo po ozki shojeni stezici. Zmerno se spuščamo, hodimo pa po položnem gozdu ob robu strmejših zahodnih pobočij pod Škabrijelom. Neoznačena pot (maj, 2015) se občasno povsem položi in nas vodi mimo vojaških jarkov - ostankov prve svetovne vojne. Težav z orientacijo nimamo, saj vse do prve učne table ne naletimo na razpotja. Pri učni tabli lahko zavijemo desno in se v nekaj minutah sprehodimo do spomenika italijanskim vojakom. Nato se vrnemo in nadaljujemo naprej po naši stezici. Kmalu za učno tablo se pričnemo dokaj strmo spuščati. Pot nas pripelje do gozdnega kolovoza in klopce, kjer s hojo nadaljujemo levo. Med zložnim vzponom kolovoz počasi preide v široko in dobro nadelano pešpot. Držimo se je še naprej in v približno 20 minutah pridemo do razpotja, kjer je bila prvotno levo smer za Sveto goro in desno navzgor za Škabrijel. Od tu se na izhodišče vrnemo po prvotni poti.