Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Otliško okno od izvira Hubelj - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Otliško okno

Legenda pravi, da je Otliško okno s svojim rogom ustvaril Hudič, potem ko je neuspešno poskusil dvigniti Čaven in se polastiti zaklada na katerim sloni. Okno je lepe lečaste oblike in nam nudi enega najbolj nenavadnih pogledov na Vipavsko dolino. Pod večjim oknom je še eno manjše. Po njemu se imenuje bližnja vas Otlica, po votli oziroma narečno otli gori. Pravijo pa mu tudi ...

Pot do Otliškega okna je primerna za otroke stare 4 do 5 let, saj se na ne predolgi poti kar visoko vzpnemo.

Družinski izlet: Izlet je zaradi sorazmerno velike višinske razlike primeren za otroke stare 4 do 5 let ali starejše. Sama pot je nezahtevna in jo bodo vsaj del zmogli prehoditi tudi mlajši, ki pa jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Na poti gremo mimo nekaj klopc. Le-te so postavljene tudi tik nad samim Oknom. S svojo lepo obliko in razgledom na Vipavsko dolino je Otliško okno naravna posebnost, ki bo otrokom zagotovo všeč. Izlet lahko najmlajšim začinimo s pripovedjo o njegovem nastanku.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 800 m
Višina izhodišča: 257 m
Skupna višinska razlika:
543 m

Izhodišče: Vozimo se po hitro cesti Razdrto - Nova Gorica. Zapustimo jo na izvozu za Ajdovščino. Na prvem semaforju gremo naravnost proti Colu in Idriji. Na drugem semaforju zavijemo desno, prav tako v smeri Cola. Prečkamo reko Hubelj in takoj za mostom zavijemo levo v smeri izvira Hubelj. Nanj nas opozorijo tudi turistične table ob cesti. Te ceste se držimo dobra dva kilometra vse do izvira. Tu ponovno prečkamo reko in se zapeljemo nekaj 10 metrov višje do parkirišča, kjer pričnemo z izletom.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Otliško okno 1 ura 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali se vrnemo proti Hublju do planinskih smerokazov za Otlico in stopimo na gozdno pešpot. Pot je dobro nadelana in označena in ji zlahka sledimo. Višje se pešpot začasno nekoliko položi in gozd odpre. V nadaljevanju je vzpon ponovno nekoliko hitrejši, pot pa nas vodi v okljukih skozi gozd po strmih pobočjih pot Otliških oknom. Višje, že precej pod robom planote Trnovskega gozda se teren odpre in pot postane razgledna. Kmalu pridemo v grapo, ki se proti vrhu oža. Nad grapo pridemo do vpisne skrinjice in žiga za Otliško okno in majhne kapelice s klopco pod njo. Pred kapelico zavijemo desno in nato še enkrat desno. Preko travnate planjave se sprehodimo do Otliškega okna. Tik nad njim je klop in informativne table o nastanku Okna. Preberemo lahko znanstveno razlago in ljudsko modrost. Ko se vračamo zavijemo desno do Spirale, kamnite inštalacije v vrtači le minuto ali dve stran od Otliškega okna.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.