Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Globočak iz Kambreškega za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Globočak

Globočak je eden od vrhov severnoprimorskega Kolovrata. Na hribu, ki je danes porasel z gozdom se nahajajo ostanki italijanske vojaške postojanke iz prve svetovne vojne, posvetilo vojnim žrtvam iz vasi pod Globočakom in vpisna skrinjica. Danes si težko predstavljamo, da je bilo na tem odmaknjenem hribu nekoč kup vojaške šare, a Globočak se nahaja na strateški točki, s katere ...

Družinski izlet na Globočak je primeren tudi za mlajše otroke, saj krožna pot traja manj kot eno uro.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let. Vkolikor so otroci navajeni hoditi bodo pot zmogli tudi stari 3 do 4 leta, a jim pomagamo pri hoji zlasti na bolj strmih predelih pod Globočakom. Hojo nekoliko oteži teren, saj se po vzponu proti vrhu Platne kar nekaj višinskim metrov spustimo proti sedlu med Globočakom in vrhom Platne. Vzpon na Globočak iz Srednjega (po poti povratka) je lažji in primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Velik del poti bodo zmogli prehoditi tudi otroci stari 2 do 3 leta. Zlasti višje, kjer že precej pod vrhom Globočaka postane pot strma jim pomagamo pri hoji - po potrebi tudi z nošenjem. Razgleden del vrha je zavarovan z leseno ograjo. Tu pazimo, da otroci ne zdrsnejo čez rob. Na vrhu se nahajajo ostanki italijanskega vojaškega objekta iz prve svetovne vojne s posvetilom vojnim žrtvam iz vasi pod Globočakom. Otrokom lahko pojasnimo pomen teh ostankov, saj si je danes zelo težko predstavljati vojake in njim pripadajočo kramo vrh te odmaknjene vzpetine.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 809 m
Izhodišče: 568 m
Višinska razlika na poti: približno 334 m

Izhodišče: Iz Nove Gorice se ob reki Soči peljemo proti Tolminu. Ko pridemo do naselja Ročinj sledimo oznakam, ki nas levo usmerijo proti Kambreškemu. Ko pridemo na Kambreško ne sledimo cesti desno za Srednje in Livek, temveč zavijemo desno navzdol proti vasi Podravno in Rog. Asfaltirana cesta hitro preide v makadamsko in ko po morda 150 metrih vožnje pridemo do prvega ovinka bomo desno opazili veliko parkirišče, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Kambreško - Globočak 55 minut - če se vzpnemo tudi na Platne si pot podaljšamo za približno 10 minut hoje, krožen povratek Globočak - Kambreško preko Srednjega 55 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča se po makadamski cesti povzpnemo v naselje Kambreško. Pri velikem betonskem vodovodu levo ob cesti bomo opazili smerokaz za Globočak. Vodi nas na cesto, ki se vzpne skozi vas in nad njo preide v kolovoz. Kolovoz za vasjo hitro preide v pešpot, ki zavije levo v breg in se prične strmo vzpenjati ob robu sadovnjaka. Nad sadovnjakom pešpot zavije desno v gozd in se nekoliko položi. Višje se vzpenjamo po slabšem gozdarskem kolovozu, ki nas pripelje do naslednjega kolovoza, kjer nas oznaka poti Juliana trail usmeri desno za Planinski dom pod Ježo (april, 2021). Gremo desno, kjer po nekaj korakih pridemo do planinske markacije in smerokaza za Globočak. Vzpenjamo se po sorazmerno položnem kolovozu in ko se višje položi nas na desnem ovinku planinski smerokaz usmeri desno za Globočak naprej po našem kolovozu, ki se prične vzpenjati strmeje. Kolovoza se držimo vse do ozke makadamske ceste, ki sicer vodi do gsm stolpa nad nami na vrhu Platne. Na makadamski cesti nas Juliana trail oznaka usmeri levo proti Planinskemu domu pod Ježo (april, 2021). Spuščamo se po ozki makadamski cesti, ko nas po morda 100 metrih hoje Juliana trail in tokrat tudi planinski smerokaz usmerita levo na pešpot. Pot se sprva nekaj korakov spusti, nato pa se hitro obrne desno, čemur sledi kratko prečenje strmega gozdnatega pobočja. Nato se pešpot obrne levo in prične strmo vzpenjati. Ta predel pešpoti je utrjen z lesenimi stopnicami in bruni (april, 2021). Višje že precej pod vrhom se vzpenjamo direktno v sorazmerno strmo pobočje. Ko se povzpnemo na kratek greben se nam z leve priključi pot s Srednjega. Od tu imamo do vrha Globočaka še približno 30 metrov položne hoje po grebenu poraščenem z gozdom.

Povratek: Vrnemo se do razpotja za naselje Srednje, kjer zavijemo desno. Pot se sorazmerno hitro spušča vrh stranskega široko zaobljenega grebena Globočaka. Nižje, ko pridemo do razgledne poseke (april, 2021), kjer se odpre razgled proti Julijcem se pešpot položi. Na koncu poseke nas planinska markacija usmerijo levo v gozd. Pot se sprva nekaj korakov spusti, nato pa sledi hoja vrh položnega z gozdom poraščenega in široko zaobljenega grebena. Naša pot hitro zavije levo navzdol v neprestrm breg. Hitro se spustimo do položnega gozdnega kolovoza, kjer nas planinska markacija usmeri levo. Po morda treh minutah zložne hoje pridemo do roba gozda, kjer se ob ograjeni njivi (april, 2021) sprehodimo do asfaltirane ceste. Tu nadaljujemo naravnost, oziroma levo proti Srednjemu, desno se nahaja vas Avško. Cesta nas po morda 400 metrih hoje pripelje do križišča v naselju Srednje. Tu zavijemo levo - ne gremo naprej skozi naselje - in sedaj se te ceste držimo vse do Kambreškega in izhodišča.