Meniji za izlete po regijah Slovenije
     
 
  Kovk s Cola za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Kovk

Kovk se nahaja visoko nad Vipavsko dolino. Ob lepem vremenu z njega zlahka vidimo vse do Tržaškega zaliva, Vipavska dolina in Kras sta kot na dlani, med hojo pa največ naše pozornosti pritegnejo zahodna pobočja Nanoške planote. Do vrha nas vodi Pot po robu, pešpot, ki je speljana od Predmeje do Cola. Največja naravna znamenitost na poti je zagotovo Otliško okno medtem, ...

Na Kovk se odpravimo iz Cola. Pot je primerna tudi za družine z otroki starimi 2 do 3 leta, a najmlajšim po potrebi pomagamo z nošenjem.

Družinski izlet: Družinski izlet na Kovk nad Colom je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Vrh je prostran in razgleden.

Zahtevnost: Lahka označena pot. Na ključnem razpotju je Pot po robu označena z lesenim smerokazom. V nadaljevanju pogrešamo več markacij (julij, 2018). Krožni povratek je dobro označen.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 627 m
Višina: 961 m
Višinska razlika: 334 m

Izhodišče: Vipavsko hitro cesto zapustimo na izvozu za Ajdovščino, kjer se držimo naravnost za Vipavo, Idrijo in Col. Zapeljemo se naravnost do krožnega križišča v središču Ajdovščine, kjer zavijemo desno. Vozimo se do križišča za Idrijo in Godovič, kjer zavijemo levo. Po tej cesti se, po daljši vzpenjajoči vožnji, pripeljemo v Col, kjer parkiramo na velikem parkirišču nasproti cerkve.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Kovk po Poti po robu 1 ura. Krožen povratek po Slovenski planinski poti 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Stopimo na cesto, ki vodi proti Predmeji. Po približno 10 minutah hoje pridemo do razcepa za vas Žagolič, kjer na levi strani ceste opazimo planinski smerokaz za Pot po robu. Usmeri nas na kolovoz. Po njemu se večinoma zložno vzpenjamo. Hodimo pretežno skozi gozd, ko pa pridemo do večjih pašnikov na neizrazitem sedlu, se prične sedaj nekoliko slabše vzdrževan kolovoz vzpenjati hitreje. Že po slabi minuti nas markacije usmerijo levo v breg do nekaj metrov oddaljenega razpotja pešpoti. Planinske markacije vodijo desno medtem, ko mi sledimo smerokazu za Pot po robu levo. Sedaj ves čas sledimo le z redkimi modro-rumenim markacijam označeni poti. Ozke pešpoti, ki se večinoma vzpenja zmerno, se držimo vse do vrha. Pot je občasno razgledna, sicer pa večinoma hodimo skozi gozd. Slabo minuto pred ciljem stopimo na travnat greben. Po njemu se sprehodimo do kovinskega križa in klopi na Kovku.

Sestop: Sledimo markaciji, ki nas usmeri na pešpot levo pod Potjo po robu, po kateri smo prišli na Kovk. Preko travnatega pobočja se hitro spustimo v pretežno bukov gozd. Skozi gozd se dokaj hitro spuščamo, pot pa je dobro nadelana in označena. Pridemo do pašnih travnikov, kjer nas markacija usmeri desno poševno navzgor. Prečkamo travnato pobočje in se nato po dobro nadelani pešpoti zmerno spuščamo skozi gozd. Pripelje nas do prvotnega razpotja s Potjo po robu od koder se na izhodišče vrnemo po isti poti.