Meniji za izlete po regijah Slovenije

          

  Most na Soči za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Most na Soči

Most na Soči je strjeno naselje na sotočju Soče in Idrijce. Večina popotnikov se skozi naselje le pelje naprej proti Bovcu in ostalim severno primorskim turističnim ciljem, kljub temu, da kraj zlasti družinam z manjšimi otroci ali tistim, ki iščejo zdravje nudi zelo veliko. Naš pogled pri vožnji skozi kraj najprej pritegne lepo ohranjeno vaško jedro in ob sočnem vremenu turkizno sijoča ...

Sprehod ob bregu turkiznega jezera na Mostu na Soči bo najmlajšim otrokom zelo všeč.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, del poti, ki nas vodi ob bregu jezera pa je primeren tudi za mlajše. Vzpon do cerkvice svetega Mavra je primeren za otroke stare približno 3 leta. Otroke bo navdušilo slikovito jezero, njihovo pozornost pa bo zagotovo pritegnil tudi izvir zdravilne vode v Modreju. Velik del poti lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Pozorni moramo biti, da otroci med igranjem in hojo ne zdrsnejo v jezero.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Najnižji del poti: 162 m
Višina: 217 m
Višinska razlika: 55 m

Izhodišče: Vozimo se po regionalni cesti Idrija - Tolmin. Zapeljemo se preko Mosta na Soči in nadaljujemo proti Tolminu. Za naseljem, na križišču, kjer nas tabla usmeri desno proti Modreju zavijemo levo in parkiramo na večjem parkirišču ob cesti.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Prvi krožni del izleta preko Modreja 45 minut. Drugi krožni del izleta preko Mosta na Soči 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Iz parkirišča gremo čez brv, ki vodi čez manjši potok. Nato hodimo po sprehajalni poti, ki sledi bregu jezera. Vodi nas pod številnimi visokimi vrbami mimo več kratko opisanih energijskih točk in več klopi. Pot nas pripelje do regionalne ceste Idrija - Tolmim. Prečkamo jo in nadaljujemo po cesti desno skozi vas Modrej. Že za vasjo nas vodi mimo izvira zdravilne vode Pod grmom. Ponovno prečkamo cesto in se sprehodimo do brvi, ki smo jo prvotno prečkali. Tokrat brvi ne prečkamo temveč gremo naprej po sprehajalni poti proti kraju Most na Soči. Pot nas vodi ob bregu jezera. Mimo številnih klopc pridemo do visokega mosta, ki prečka Sočo.

Sestop: Po visokem stopnišču se povzpnemo do ceste, ki vodi čez most. Tu zavijemo levo in se po pločniku sprehodimo v center naselja. Gremo mimo bencinske črpalke in prečkamo glavno cesto, ki vodi skozi kraj. Povzpnemo se po stopnicah in gremo naprej po cesti proti osrednji cerkvi. Tik pred njo zavijemo levo nazaj na ozko asfaltirano cesto, ki vodi proti pokopališču in cekvici svetega Mavra. Ozka cesta hitro zavije desno in se prične strmo vzpenjati. V nekaj minutah pridemo do cerkvice in razgledne točke z več klopmi in razgledno tablo (avgust, 2016). Po cesti gremo naprej mimo pokopališča. Pot nas vodi levo navzdol proti Modreju. Pred naseljem betonska cesta postane peščena. Ko pridemo do naselja zavijemo levo. Asfaltirana cesta nas med hišami pripelje do prvotne ceste. Zavijemo levo in se mimo izvira sprehodimo do izhodišča.