Meniji za izlete po regijah Slovenije
     
 
 Divje jezero od vstopa v krajinski park Zgornja Idrijca - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Divje jezero

Divje jezero je eno najlepših kraških jezer v Sloveniji, zato se nam ob njegovem obisku poraja vprašanje zakaj tako, "divje" ime. V starih časih je jezero simboliziralo zemeljsko oko s katerim prebivalci podzemskega sveta lahko gledajo nas ljudi, živali in rastline. Jezera so veljala za podzemne palače iz draguljev iz katerih prihajajo pravljična bitja, ki lahko človeka potegnejo tudi v ...

Do Divjega jezera se lahko z otroki sprehodimo tudi okoli njegove gladine.

Družinski izlet: Pot je položna in zato primerna za otroke stare 2 do 3 leta. Po potrebi jim zaradi dolžine poti pomagamo pri hoji. Nanje moramo paziti ko dvakrat po brvi prečkamo reko Idrijco ter seveda, da ne padejo v vodni kanal ob katerem hodimo ali v samo jezero. Če bomo šli okoli jezera najmlajšim pri hoji preko posameznih skal prav tako pomagamo pri hoji.

Zahtevnost: Lahka pot - daljši sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška, lahko tudi lahka, obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 350 m
Višina izhodišča: 328 m
Višinska razlika na poti:
25 m

Izhodišče: Če si želimo zgolj ogledati Divje jezero se držimo IZHODIŠČA 1: Vozimo se po regionalni cesti od Logatec - Idrija. Ko se po daljšem spusti po soteski ob rečici Zali cesta nekoliko položi smo približno 2 kilometra pred Idrijo pozorni na tablo, ki nas usmerja levo proti (Idrijski) Beli, 7km. Tej cesti sledimo vse do vstopa v krajinski park Zgornja Idrijca in manjšega parkirišča ob njem, kjer parkiramo. Nahaja se takoj za mostom čez rečico Jezernico, ki se izliva v Idrijco iz Divjega jezera.
Če se želimo do Divjega jezera sprehoditi se držimo IZHODIŠČA 2: Vozimo se po regionalni cesti Logatec - Idrija. Po daljšem spustu po soteski rečice Zale se zapeljemo preko križišče, kjer je levo smer za Belo, medtem ko se mi držimo tu naravnost za Idrijo. Po približno 1 kilometru vožnje se zapeljemo mimo oznake za Idrijo. Čez nekaj sto metrov pridemo na južni rob mesta, kjer bomo levo ob cesti videli velik Tušev supermarket. Zapeljemo levo na njegovo parkirišče in parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Divje jezero 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Preko parkirišča se sprehodimo do Idrijce, kjer gremo desno do velike brvi po kateri prečkamo reko. Za brvjo gremo levo navzgor po pešpoti (julij, 2021). Hitro se povzpnemo do razpotja ob vodnem kanalu, rakah, kjer nadaljujemo levo. Te položne poti se držimo kar nekaj časa pri čemer smo pozorni na tablo za Divje jezero. Tu se spustimo levo navzdol do reke Idrijce, ki jo prečkamo po brvi. Vzpnemo se do ceste in gremo levo 50 metrov po cesti do info table Divjega jezera (julij, 2021). Jezero je majhno in ga zlahka obhodimo, čeprav njegov breg ni širok.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.