Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

Star maln iz Betajnove za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Star maln

Star maln je izletniška točka v bližini Vrhnike. Do njega se lahko zapeljemo z avtom, ali še bolje, do njega se sprehodimo iz Betajnove. Izlet je primeren zlasti za družine z manjšimi otroki, ki so komaj shodili. Na poti bomo srečali številne sprehajalce, trimčkarje in kolesarje. Večino poti hodimo ob potoku Bela. Izvira nad Starim malnom in je eden najbolj znanih bruhalnikov, oziroma ...

Star maln je primeren za družinski sprehod, ki ga lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Izlet je povsem nezahteven in ga lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Ves čas hodimo po makadamski cesti, na kateri bomo poleg številnih sprehajalce, rekreativcev in kolesarjev srečali tudi redke avtomobile. Izlet je tako primeren tudi za otroke, ki so komaj shodili, a jim bomo zaradi dolžine poti pomagali z nošenjem ali vožnjo v vozičku. Pri Starem malnu je nekaj igral za otroke, veliko prostora za tekanje ter igro in jez z manjšim jezercem. V njemu poleti posamezni najbolj pogumni obiskovalci tudi zaplavajo.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Izhodišče: 323 m
Višina: 412 m
Višinska razlika: 89 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Vrhniko. Na prvem semaforju zavijemo levo in se peljemo preko centra. Na drugem semaforju, nasproti zdravstvenega doma, zavijemo desno v smeri oznak za razgledni stolp Planina in Star maln. Peljemo se naravnost mimo hiš. Po približno 1 kilometru pridemo do urejenega parkirišča in informativne table, kjer parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Sprehod do Starga malna nam bo vzel približno 45 minut časa, odvisno od hitrosti naše hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Na parkirišču zavijemo levo in že po nekaj 10 metrih pridemo do makadamske ceste na desni strani. Ob njej so smerokazi za Star maln, Lintvern in razgledni stolp na Planini nad Vrhniko. Stopimo na to cesto in se je držimo dobra dva kilometra in pol. Pot nas privede na razpotje makadamskih cest, kjer smo pozorni na smerokaz, ki nas usmeri desno na makadamsko cesto proti Starmu malnu. Po približno petih minutah hoje pridemo na cilj.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.