Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

  Rupnikova linija od gostilne Mesec za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Rupnikova linija na Zaplani

Rupnikova linija na Zaplani je tematska učna pot, ki nas popelje mimo več dobro ohranjenih bunkerjev zgrajenih med leti 1937 in 1941. Zgradili so jih za obrambo pred vdorom italijanskih sil, ki so sicer v tistem času že zasedale velik del slovenskega zahodnega ozemlja. Obrambna linija je dobila svoje ime po Leonu Rupniku, generalu ki je vodil gradbena dela. To območje je imelo velik ...

Družinski izlet mimo številnih bunkerjev na Rupnikovi liniji na Zaplani.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta ali več. Gremo mimo več zanimivih učnih tabel, ki nas podučijo o Rupnikovi liniji, njenem namenu, gradnji in o njenem načrtovanju. Več bunkerjev si lahko ogledamo tudi od znotraj, saj so ostali več ali manj nepoškodovani vse do danes. Na poti je urejenih pet zdravilnih energetskih točk.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 551 m
Najvišja točka na poti: 653 m
Skupna višinska razlika: 138 m

Izhodišče: Po avtocesti se zapeljemo do Vrhnike. Na prvem semaforju zavijemo levo proti centru mesta. Te ceste se nato držimo približno pet kilometrov, ko zavijemo desno proti Strmici (1 km). Po cesti se zapeljemo skozi vas Strmico in ko pridemo višje nad hišami v gozdu do križišča nadaljujemo desno. Te ceste se sedaj držimo naravnost do gostilne Mesec na Jerinovem griču na Zaplani, kjer parkiramo na ustreznem mestu.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Celotna krožna pot 1 ura 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Gremo čez parkirišče gostilne Mesec in se povzpnemo po kratkih stopnicah za dekorativnim vodnjakom na cesto. Tu nadaljujemo levo. Ceste se držimo nekaj deset metrov, ko opazimo zelen smerokaz Rupnikove linije, ki nas vodi levo na pešpot. Hodimo ob desnem robu travnika, kjer lahko opazimo ostanke Rimskega obrambnega zidu. Pot nas pripelje do velike učne table, klopi in prve zdravilne energetske točke. Tu se pot obrne levo in nas vodi zložno v gozd. V nadaljevanju se povsem položi in nas pripelje do naslednje učne table poleg ostankov bunkerja, ki ga je ob začetku okupacije porušila italijanska vojska. Po kratkem grebenskem delu se spustimo desno navzdol na makadamsko cesto, oziroma t.i. vojaško pot. Držimo se je vse do konca, pripelje pa nas na razgleden pašnik, kjer se ob robu gozda nahaja naslednji bunker. Blizu so klopi, razgledna plošča in tri zdravilne energetske točke. Tu se odpre razgled na Javornike, Snežnik, Slivnico, Ljubljanski vrh in ostale vrhove Menišije. Deloma se vidi zahodni rob Ljubljanskega barja in Krimsko pogorje. Ob robu gozda se spustimo do dna pašnika, ker nadaljujemo naravnost v gozd. Tu naletimo na naslednjo učno tablo, na dva dobro ohranjena bunkerja in energetsko točko. Pot nas vodi mimo levega bunkerja navzdol. Po krajšem spustu nas smerokaz usmeri desno k naslednji učni tabli in bunkerju. Tu nadaljujemo desno naprej po kolovozu skozi gozd. Pot se zložno spušča in nas hitro pripelje do razpotja, kjer planinska markacija kaže desno, medtem ko naša pot vodi levo navzdol. V nekaj minutah se spustimo do asfaltirane ceste po kateri se vrnemo na izhodišča.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.