Kamnita miza

         

  Stenica iz Vitanj za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Stenica

Stenica Stenica se nahaja v regiji Štajerska in Prekmurje, v podregiji Velenjska in še ožje v podregiji Velenjsko in Konjiško hribovje.

Družinski izlet do Kamnite mize je primeren tudi za otroke stare 2 do 3 leta.

Zahtevnost: Lahka označena pot. Med sorazmerno strmim sestopom od spodnje razgledne točke do roba Vitanj je v mokrem zaradi številnih korenin nevarnost zdrsa.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina : 1091 m
Izhodišče: 452 m
Višinska razlika: 639 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Vitanje in parkiramo na parkirišču pred vesoljskim centrom Noordung. Če se v Vitanje zapeljemo skozi sotesko Hudinje se ves čas držimo glavne ceste, ki nas bo vodila mimo vesoljskega centra. Če se v Vitanje zapeljemo preko regionalne ceste Velenje - Slovenj Gradec se na glavnem križišču v naselju, kjer cesta zavijel levo proti Slovenskim Konjicam držimo naravnost za Višnjo vas. Cesta nas v 50 metrov za križiščem pripeljala do vesoljskega centra.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Izhodišče - Stenica 2 uri.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi se zlasti za spodnji del vzpona, do prve razgledne točke, priporoča uporabo derez.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: S hojo pričnemo levo po cesti po kateri smo se pripeljemo do parkirišča. Ko pridemo do glavnega križišča nadaljujemo desno ob glavni cesti proti Slovenskim Konjicam. Po morda 150 metrih nas planinski smerokaz (avgust, 2020) usmeri desno navzdol na asfaltirano pot po kateri sem spustimo do manjšega mostiča. Prečkamo potom in se po tej poti povzpnemo do križišča Cvetlične ulice in ulice Štajnhof. S hojo nadaljujemo levo in se držimo glavne ceste, ulice Štajnhof. Višje nas pripelje nad naselje, kjer se odpre izvrsten razgled na Vitanje. Cesta nas pripelje do ostrega ovinka na robu gozda, kjer bomo desno na začetku kolovoza opazili planinski smerokaz, ki nas usmerja v gozd na planinsko pešpot za Stenico.
Dobro markirana pešpot (avgust, 2020) se prične vzpenjati po strmem stranskem gozdnatem grebenu. Višje nas pripelje pripelje do razgledne točke (približno 711 nm), katere razgled počasi prerašča drevje. Tu se nahajata klop in vpisna skrinjica. Od tu naprej se pot precej položi, kmalu pa pridemo do lesene hiške na koncu ožje makadamske ceste. Tu se držimo desno, pešpot pa nas po dobri minuti hoje pripelje na rob prostranih in na južna pobočja Pohorja razglednih travnikov.
Spustimo se do makadamske ceste in po njej nadaljujemo desno. Po nekaj sto metrih hoje, na križišču makadamskih cest, se naša cesta obrne levo ostro nazaj proti samotni gorski kmetiji Vodovnik. Še naprej se je držimo, a že po dobri minuti hoje nas planinski smerokaz, morda 30 metrov pred kmetijo, usmeri desno na pešpot v gozd. Vzpon je sprva precej strm, a strmina hitro popusti. Višje pridemo na gozdarski kolovoz in ko se razcepi se držimo levo. V zmernem vzponu prečimo gozdnata pobočja in ko pridemo do naslednjega razpotja nas planinski smerokaz usmeri desno. Po kratkem, a zelo strmem vzponu pridemo na naslednji gozdarski kolovoz. Tu nas planinske markacije ponovno vodijo desno. Sprva položna pot se v nadaljenvanju vzpenja precej strmo, pripelje pa nas do makadamske ceste. Po njej nadaljujemo levo, a že po nekaj korakih nas planinski smerokaz usmeri desno na kolovoz. Od tu imamo do vrha Stenice le še dobrih deset minut hoje. Tu je označeno tudi svetišče v naravi Marijina roka. Višje, pod svetiščem gremo mimo označene razgledne točke, a je pot do nje popolnoma zaraščena (avgust, 2020). Do svetišča nas vodi širok kolovoz, nato pa se pot zooža v stezo po kateri v nekaj minutah pridemo na vrh Stenice.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

- Za več fotografij pritisni na povezavo Kamnita miza -

8 images

kamnita-miza-82

kamnita-miza-81

kamnita-miza-79

kamnita-miza-78

kamnita-miza-77

kamnita-miza-76

kamnita-miza-74

kamnita-miza-73

 
   Kamnita miza je megalit, ki se mu reče tudi Tomaževa miza.