Planina nad Vrhniko z Betajnove - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Planina nad Vrhniko

Planina nad Vrhniko je eden tistih številnih vrhov, kamor množično zahaja predvsem lokalno prebivalstvo. Pa vendar Planina s svojim visokim razglednim stolpom, številnimi razgibanimi potmi in naravnimi znamenitostmi presega lokalni okvir, če lahko tako rečemo. Je izreden pohodniški cilj, ki zagotovo ne bo razočaral tudi tistih, ki se bodo pripeljali iz od Vrhnike bolj oddaljenih predelov Slovenije. S stolpa se nam odpre izreden razgled na številna hribovja povsod okoli nas. Planina nad Vrhniko se nahaja na skrajnem zahodnem robu Rovtarskega hribovja, zato nam je najbližja Ulovka. Na drugi strani primorske avtoceste se prične Menišija in nad velikim kamnolomom bomo po okrogli kupoli radarja prepoznali Ljubljanski vrh. Nad robom Ljubljanskega barja se dviga Sveta Ana nad Podpečjo in visoko nad njo Krim, najvišji vrh Krimskega hribovja. Daleč proti vzhodu je Posavsko hribovje, kjer zlasti izstopata Čemšeniška planina in visoki Kum. Severno ob Posavskem hribovju se nahaja Menina planina in ob njej osrednje gore Kamniško -Savinjskih Alp. Krog zaključuje Polhograjsko hribovje, kjer ne bomo spregledali sosednjega Korena, Tošča, Polhograjske grmade in Polhograjske gore s cerkvico svetega Lovrenca ter še enega vrha z radarjem, znamenite Pasje ravni. Za njo se dviga Škofjeloško hribovje s Starim vrhom, Mladim vrhom in Lubnikom. Proti zahodu ne bomo spregledali visoke Nanoške planote in bližnjih Javornikov. Vseh vrhov je preveč, da bi vse naštevali. Navdušil nas bo tudi razgled na Ljubljansko barje z visokega razglednega stolpa. Zlahka se primerja z razgledom s Svete Ane nad Podpečjo ali z razgledom z Malega Trebelnika nad Borovnico. Planina nad Vrhniko se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, podregiji Idrijska in še ožje v Rovtarskem hribovju.

Izlet na Planino nad Vrhniko je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Navdušil pa jih bo visok razgledni stolp.

Družinski izlet: Izlet do Planine nad Vrhniko je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Opisan krožen povratek mimo Starga malna zaradi svoje dolžine in tudi posameznih bolj strmih predelov ni primeren za otroke. Otroke bo zlasti navdušil visok razgledni stolp. Pri zavetišču ob stolpu, kjer se lahko okrepčamo, je tudi nekaj igral (april, 2015).

Zahtevnost: Lahka označena pot. Med povratkom je kratek del poti bolj strm.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 735 m
Višina izhodišča: 323 m
Višinska razlika:
412 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Vrhniko. Na prvem semaforju zavijemo levo in se peljemo preko centra. Na drugem semaforju, nasproti zdravstvenega doma, zavijemo desno v smeri oznak za razgledni stolp Planina in Star maln. Peljemo se naravnost mimo hiš. Po približno 1 kilometru pridemo do urejenega parkirišča in informativne table, kjer parkiramo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Planina nad Vrhniko 1 ura. Krožen povratek mimo Starga malna 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Ob parkirišču se nahaja tabla za stolp, ki nas usmeri na široko in dobro nadelano pešpot. Prvih nekaj korakov se vzpenja nekoliko bolj strmo, a se nato položi. Hitro pridemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo. Za prvimi hišami pridemo do razpotja makadamskih cest. Pohodniške table nas usmerijo na srednjo pešpot. Hodimo po široki in sprva precej kamniti poti. Po dobrih 15 minutah hoje pridemo do ožje makadamske ceste, kjer nadaljujemo desno. Pot se počasi vzpenja in oža v široko pešpot. Ko pridemo v gozd, se pot še dodatno zooža in tudi vzpenja nekoliko hitreje. Vodi nas do Županove klopi in razpotja, kjer nadaljujemo levo. Široka pešpot se zložno vzpenja po jugo-zahodnih pobočjih Planine. Višje pridemo do krajšega skalnatega predela, ki je nezahteven, a vseeno varovan z jeklenicami. Kmalu za njim je klopca "za tazmatrane". Ob njej je razpotje, kjer gre levo pot proti bruhalniku Lintvernu, medtem, ko gremo mi desno proti razglednemu stolpu. Te poti se držimo vse do zavetišča na Planini nad Vrhniko in razglednega stolpa, ki ju dosežemo po dobrih 10 minutah hoje.

Sestop: Vračamo se po pešpoti, ki vodi mimo Starga malna. Pot se sprva položno spušča po širokem slemenu, a že po nekaj minutah se pričnemo spuščati bolj strmo direktno navzdol po pobočju. Nižje prečkamo gozdno cesto in se še naprej držimo smeri za Star maln. Kmalu prečkamo še eno slabšo gozdno cesto in se še vedno držimo naše smeri. Pot nas pripelje do razpotja, kjer je desno smer za zaganjalnik Lintvern. Tu je tudi razgledišče s klopco. S hojo nadaljujemo levo. Za ozkim in položnim grebenom pot zavije desno in postane precej strma. Ta kratek predel je zahteven. Na posameznih mestih je varovan z vrvjo (april 2015 - začasno varovanje zaradi žledoloma), pripelje nas pa na dno doline. Ob potoku Bela pridemo v nekaj minutah do Starga malna. S hojo nadaljujemo po makadamski cesti. Veliko večino časa hodimo po slikoviti dolini, ki se na posameznih mestih zooža v sotesko, kjer je dovolj prostora zgolj za cesto in potok. Ko pridemo do prvega večjega travnika zapustimo dolino in gozd, do izhodišča pa imamo samo še nekaj 100 metrov hoje.

  Planina nad Vrhniko je izredno priljubljen vrh na katerem stoji visok razgleden stolp in planinska koča.