Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Lavrovec iz Smrečja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Lavrovec

Lavrovec je kot nalašč za miren družinski izlet v naravi. Vrh je povsem neizrazit, širok in travnat. Nudi nam razglede na Ljubljansko barje in v ozadju Krimsko hribovje in seveda na sosednje vrhove Rovtarskega in Polhograjskega hribovja. Na vrhu je postavljen merilec sončnega obsevanja in visoka lesena skulptura. Krožna pot, ki nas vodi preko njega je razgibana in nikoli prestrma. Lavrovec se nahaja v regiji Primorska in Notranjska in podregiji Idrijska. Še bolj podrobno ga lahko uvrstimo v podregijo Rovtarsko hribovje.

Lavrovec je manj znana planotasta vzpetina v Rovtarskem hribovju.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoje in so stari 3 do 4 leta. Otroci bodo na vrhu našli obilo varnega prostora za igro, njihovo pozornost pa bo predvsem pritegnil merilec sončnega obsevanja.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 890 m
Višina izhodišča: 709 m
Višinska razlika:
181 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Vrhnika. Zapustimo jo na izvozu Vrhnika. V prvem križišču zavijemo levo proti Horjulu in že čez približno 50 metrov zavijemo iz glavne ceste desno ponovno proti Horjulu. Po cesti nadaljujemo z vožnjo vse do križišča, kjer nas table usmerijo levo proti Podlipi 6 kilometrov in Smrečju 13 kilometrov. Po dolini se vozimo približno 3 kilometre, prečkamo potok Podlipščica, nadaljujemo preko vasi Podlipa ter za njo zavijemo desno v klanec. Na vmesnem križišču zavijemo levo ter na naslednjem križišču ponovno zavijemo levo. Vozimo se do vasi Smrečje. Hitro za tablo, ki označuje konec vasi in za tablo, ki označuje konec vrhniške občine na manjšem prelazu parkiramo levo ob cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Lavrovec 40 minut, Lavrovec - izhodišče 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Prečkamo cesto ob kateri smo parkirali in sledimo markacijam in smerokazu za Lavrovec po makadamski cesti. Po slabih 10 minutah hoje pridemo do zadnje domačije. Nadaljujemo čez dvorišče in sledimo markacijam na kolovozno pot. Tu sem nam na desni strani odpre razgled na sosednje vrhove Rovtarskega hribovje. Ko pridemo do roba gozda zavijemo levo v gozd na gozdno pešpot. Hitro pridemo do travnika, kjer nadaljujemo desno. Po nekaj 10 metrih hoje pridemo do asfaltne ceste, ki hitro postane makadamska. Tu nadaljujemo naravnost. Že po nekaj minutah hoje zavijemo iz makadamske ceste za markacijami v gozd. Po približno 5 minutah hoje pridemo na širok položen travnik, kjer nadaljujemo po slabo vidni kolovozni poti. Po nekaj minutah pridemo do makadamske ceste, kjer zavijemo levo. Po tej cesti hodimo vse do cilja, do katerega imamo slabih 10 minut hoje. Vrh prepoznamo po visoki leseni skulpturi in merilcu sončnega obsevanja.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti poti ali po celo dvojni krožni poti. V drugem primeru nadaljujemo s hojo naprej po makadamski cesti po kateri smo prišli na Lavrovec. Hodimo do hiš in nato čez njihovo dvorišče za markacijo po kolovozu navzdol. Gremo mimo nekaj vikendov in ko pridemo do makadamske ceste zavijemo levo za markacijami. Cesta nas vodi mimo razcepa, kjer gre pešpot desno do Vrha Svetih treh kraljev. Nadaljujemo naprej po naši cesti. Od tu naprej pot ni več markirana. Čez približno 5 minut pridemo do razcepa, kjer smo prvotno iz makadamske ceste zavijeli desno v gozd. Tu se zaključi prvi del krožne poti. Sedaj nekaj minut hodimo po prvotni poti, a le do razcepa, kjer smo med vzponom iz pešpoti zavili na našo cesto. Tu lahko zavijemo desno na pešpot in se po prvotni poti vrnemo na izhodišče, ali pa nadaljujemo levo naravnost po asfaltni cesti. Če se odločimo za to možnost bomo pri vasi Smrečje nagrajeni z lepimi razgledi na Polhograjsko hribovje, Menišijo, Krimske hribe in tudi Ljubljansko barje. Asfaltna cesta nam po približno 5 minutah hoje pripelje do križišča, kjer zavijemo desno. Po približno nadaljnih 10 minutah hoje pridemo do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno proti vasi Smrečje, ki jo že vidimo pred samo. Tej cesti sedaj sledimo skozi vas in mimo cerkve nad njo vse do izhodišča. Ta zadnji predel nam prav tako vzame približno 10 minut hoje. Na izhodišču zaokrožimo še drugi del krožne poti.