Kam na izlet

Ostrež

Na Ostrež po čudež

Ostrež, oziroma Divja gora

je še ena izmed mnogih čudežnih gor v Sloveniji. O tem je pisal že Valvasor. Na Ostrežu, da se dogajajo številni čudeži in da na njegovih strmih pobočjih izvira studenec, ki je mnoge, ki so pili njegovo vodo ozdravil. Verjetno se je izvir studenca nahajal pri kapelici pod cerkvijo. Postavljena je sredi gozda na skali katere vdolbina spominja na cerkveni kropilnik. Čudežna je tudi cerkev svete Katarine. Legenda pravi, da je nekoč stala v zaselku Preveg ob vznožju Ostreža, a sta jo zaradi razuzdanosti ljudi na današnje mesto privlekla "Jurijeva" črna vola. To mu je ukazala sama sveta Katarina, priprošnjica za zdravo pamet, vrline ki je ni nikoli dovolj.

Preberi več...

Na izlet od vasice Preveg pri Polšniku na Ostrež.
Cerkev svete Katarine na Ostrežu.
Mimo Ostreža vodi tematska pot Od cerkvice do cerkvice.
Razgled z Divje gore proti vzhodnemu predelu Posavskega hribovja.
Del izleta na Divjo goro je zavarovan z jeklenico.
Razgled s Ostreža nad Polšnikom na Kum in proti Rodežu, kjer je cerkvica svetega Lenarta.
Cerkvica svete Katarine tik pod vrhom gore.
Razgled s Ostreža na zaselek Preveg s katerega sta po legendi črna vola od Jurija privlekla cerkev svete Katarine.
×

Pekel

Otavščica na poti skozi Pekel

Slapovi Pekel pri Borovnici

so delo potoka Otavščica, ki jih je izklesal na svojem hitenju na svetlobo, če nekoliko pretiravamo. Z odmaknjene in redko poseljene Menišije je z neizmerno domišljo na svoji poti proti Ljubljanskemu barju urezal v skalo tesno sotesko in številne slapove. Iz imena slapov bi sklepali, da potok neizmerno trpi na svoji strmi poti navzdol, ampak njegova voda tako igrivo skače iz tolmuna v tolmun, se peni preko številnih skal, drenja v koritih in glasno buči. Od kje taki mojstrovini narave tako temačno ime? Stara zgodba pravi, da so domačini med bliskanjem nevihte za hip uzrli zmaja, ki se plazi skozi Pekel.... Res ali ne, ta zmaj zagotovo ne bruha ognja. V poletni vročini nas soteska Pekel prijetno hladi, pot pa je do druge slapa primerna tudi za mlajše otroke. Sledijo strme stopnice, varovala, nekaj klinov, edine prepreke množičnega turizma v tem izjemnem kotičku narave.

Preberi več...

Četrti slap v soteski Pekel pri Borovnici.
Podoba hudiča na v vhodu v sotesko Pekel.
Tretji Pekelski slap potoka Otavščica, ki izvira na Menišiji.
Strme stopnice nad tretjim slapom.
Četrti slap soteske Pekel se s truščem zliva na skalo.
Planinski smerokazi nam vodijo do več znamenitosti v soteski Pekel in na Menišiji.
Zadnji peti Pekelski slap soteske pri Borovnici je najlažje dostopen, saj se lahko skoraj do njega zepeljemo z avtomobilom.
Krožna pot na izhodišče izleta po soteski Pekel nad vodi skozi zaselek Pristava, ki je blizu Pokojišča na Menišiji nad Borovnico...
×

Lazarjev vrh

Izlet po vzhodnem obrobju Ljubljane

Lazarjev vrh

se nahaja na začetku dolgega in ozkega greben med tesno grapo Gradoveljskega potoka in Besnice. Pot je razgibana kot le malokatera. Vodi nas mimo Povšetovega gradu, po nekdanji vojaški meji med Nemčijo in Italijo. Nato gremo mimo razvalin srednjeveškega gradu Osterberg in se preko izvrstno ohranjenega srednjeveškega kamnoloma mlinskih kamnov spustimo v sotesko potoka Besnice pod visokim Grmadnikom. Kar nekaj časa hodimo ob potoku, ki ga tudi večkrat prečkamo po brveh. Nato sledi vzpon na sosednji greben ter zložna pot do razglednega Lazarjevega vrha. Z njega lahko opazujemo tri Kranjske reke, Kamniško Bistrico, Savo in Ljubljanico tik pred se združijo v sotočju treh rek pod Lazarjevim vrhom. Valvasor je v svoji grafiki gradu Osterberg trem rekam dodal še potok Besnico, saj je bilo sotočje v njegovem času pomaknjeno nekaj sto metrov višje.

Preberi več...

Dva konjenika na poti proti Lazarjevem vrhu nad dolino Besnice.
Stare stopnice vile Kansky nad tovarno Arbo in reko Ljubljanico in potokom Besnico.
Povšetov grad, naslednik starega Osterberga, s katerega se odpre razgled na osrednjo Slovenijo, Julijske Alpa in Kamniško-Savinjske Alpe.
Mlinski kamen se nahaja nad srednjeveškim kamnolomom pod gradom Osterberg in nad sotesko Besnice.
Skromni ostanki gradu Osterberg se bodo kmalu popolnoma sesuli.
Izvrstno ohranjen srednjeveški kamnolom mlinskih kamnov je najbolj ohranjen v Sloveniji.
Brv čez potok Besnico nedaleč od vznožja Debnega vrha.
Z Lazarjevega vrha se odpre razgled na Savsko ravan proti Ljubljani v osrednjem delu Slovenije, nahaja pa se nad sotočjem treh rek, Save, Ljubljanice in Kamniške Bistrice.
×

Golobinjek

Na potep po Dolenjski

Golobinjek

se nahaja nad Mirno Pečjo. Če si zaželimo nezahteven izlet po Dolenjski, tipični Dolenjski, taki ki nam ob omembi njenega imena prva pride pred oči, kar seveda vključuje tudi razgled na Gorjance, potem je Golobinjek prava izbira. Mirna, mehko valovita in gričevnata pokrajina nas naleze s svojim mirom in mehkobo. Na vrhu nas pričaka cerkvica svete Uršule. Ob vročih poletnih, pa tudi ob sončnih spomladanskih ali jesenskih dneh, se bomo zleknili na travnik za njo in enostavno uživali v miru. In če nas bo prepravilo še prav posebej dobro počutje, nekaj ga je od te lepe in mirne pokrajine, nekaj pa od prostora, kjer ležimo. Niso svetišča dobre svetnice kar tako postavili ravno na to mesto...

Preberi več...

Cerkev svete Uršule na Golobinjeku.
Na izlet se odpravimo v Mirni Peči mimo stare hiše.
Reka Temenica, kjer so nekoč perice prale svoje perilo.
Svetel bukov gozd.
Z Golobinjeka se odpre razgled na osrednjo mehko zaobljeno Dolenjsko pokrajino.
Star vinograd vrh Golobinjeka pod cerkvico svete Uršule.
Samotna breza pod vrhom našega izleta po južni Sloveniji.
Tipična vasica stisnjena med travniki in njivami.
×

Veliko Kozje

Izreden posavski razglednik

Veliko Kozje

se nahaja visoko nad levim bregom reke Savinje pri Zidanem Mostu. Skupaj s Kopitnikom tvorita mogočna vrata, ki stisnejo rečno strugo v tesno in globoko sotesko, kjer je komaj kaj prostora za cesto, železnico in nekaj hiš, ki se stiskajo v breg obeh vrhov. Pot nas vodi skozi le malokje tako slikovit gozd. Vegasta bukova drevesa, v divji in le naravi lastni domišljiji, širijo svoje korenine preko ostrih skal in iščejo oporo pred vetrom. Visoko pod skalnim robom nas pričakajo posamezni kamniti osamelci. So ostri, klinasti in živi, kot korenine dreves, ki se plazijo preko njihove razbrazdane površine in jih stiskajo v tesen objem, da jih pozimi teža snega ne podre. Višje bukov pragozd dobi bolj prijazno podobo. Zvečer ga preplavi oranžna svetloba zaspanega sonca, medtem ko se nižje skalni osamelci odenejo v fantazijske sence, ki se stegujejo preko strmih pobočij. Gozd pridobi novo podobo in novo moč, ki se kot plaz pravljičnih bitij usuje globoko v dolino, pljuskne proti Kopitniku in zlije nazaj proti Savinji. Veliko Kozje je izreden razglednik, vreden vsakeg napora in našega obiska.

Preberi več...

Izlet na Jeterbenk nas pelje mimo stare kmečke hiše, ki s kolovoza izgleda kot manjši grad.
Skrivnostna cerkvica na Petelincu bo otrokom razburkala domišljijo.
Razgled z Jeterbenka se odpre proti Kamniško-Savinjskim Alpam.
Smerokaz nas usmeri na pravo pot.
Po Sloveniji je veliko cerkva, a sveta Marjeta v Žlebehje še posebej povezana z legendo o zmaju.
Na izletu po gozdovih Jeterbenka je veliko smeri.
Ozka pešpot nas vodi skozi gozd proti ozkemu grebenu.
Tudi romantične duše najdejo svoj mir na nekdanjem domovanju roparskih vitezov blizu svetega Jakoba nad Medvodami.
×

Izlet nad Vipavsko dolino

Izlet nad Vipavsko dolino

Sveta Marija nad Vitovljami

je bila nekoč protiturški tabor. Njegov deloma ohranjen obrambni zid si lahko ogledamo še danes. Po našem mnenju se pri cerkvi odpre najlepši razgled na Vipavsko dolino. Marsikdo se ne bo strinjal, rekoč da je višje na robu Trnovskega gozda razgled širši in vidi se dlje. To je res, vendar je tam dolina tako daleč stran od nas. Kakorkoli, z dojemanjem lepote razgleda na Vipavsko dolino je tako kot z dojemanjem lepote vseh stvari. V veliki meri je odvisna od našega razpoloženja in notranjih potreb.

Preberi več...

Ko se vprašamo kam na izlet nad Vipavsko dolino je cerkev svete Marije nad Vitovljami kot nalašč.
Primorska hiša nad Vitovljami.
Izlet proti Vitovski sveti Mariji poteka tudi po kolovozu.
Vitovska cerkev je bila obzidana z močnim protiturškim obzidjem.
Vitovska cerkev in za njo Trnovski gozd.
Padalec visoko nad Vipavsko dolino je vzletel s Trnovskega gozda.
Na obzidju vitovske cerkev se odpre širok razgled na Vipavsko dolino.
Proti izhodišču družinskega izleta nad Vitovljami.
×

Veliki naravni most

Veliki naravni most

Veliki naravni most

Veliki naravni most v Rakovem Škocjanu je še ena mostrovina narave. Ko stojimo pod njem se zdi kot vrhunska umetnost ambicioznega umetnika, ki ljubi naravne materiali, skalo, kamen. Rakov Škocjan diha z letnimi časi, a od vsega ga najbolj zaznamuje ravno voda. Pride obdobje, ko je v parku vse poplavljeno. Gledamo mirno, zeleno vodo in se čudimo kam se je skril Veliko most. Pa zopet, poleti se struga Raka pod mostom umakne meter ali dva pod zemljo in zlahka se po njeni strugi sprehodimo do Tkalce jame dobrih sto metrov naprej. Sprehod po tesni sosteski je dih jemajoč. Nekoč je bila tu velika kraška dvorana, ki pa se ji je pred davnimi časi udrl strop. Vhod v Tkalco jamo ni nič manj izjemen kot sam Veliki naravni most. V njej si zlahka predstavljamo, kako je nekoč bilo v veliki jami, danes soteski. Tkalco jamo si moramo ogledati tudi ob višjih vodah. Takrat reka Rak z vso silo priteče vanjo in nekaj deset metrov naprej hrupno ponikne v podzemlje. Tiste, ki smo vajeni predvsem izvirov, visokih slapov ali mirnih obrhov, bo prizor naravnost osupnil. Koga sreča ta reka na svoji temni poti in kaj prinese s sabo iz globin podzemlja, ko ponovno pride na dan v bližnji, nič manj izjemni Planinski jami.

Preberi več...

Veliki naravni most v Rakovem Škocjanu.
Lenoben tok reke Rak, ki se izlije v Tkalco jamo.
Pod Velikim naravnim mostom je nekdo na izletu po Notranjski postavil možice.
Izletniki se poleti radi hladimo pod Velikim naravnim mostom.
Mogočno drevo na izletu po Rakovem Škocjanu.
V Tkalci jami v katero ponikne reka Rak.
Pogled z Velikega naravnega mostu v Rakovem Škocjanu na dolino reke Rak.
Ruševine cerkvice svetega Kocijana po katerem je naravni park dobil ime.
×

Jeterbenk

Na pot k roparskim vitezom

Jeterbenk

je eden izmed tistim izletov po Sloveniji, ki nam močno razburka domišljijo. Vrh se nahaja na koncu dolgega in ozkega grebena na katerem so pred stoletji najdli svoje domovanje Jeterbenški vitezi. Presenečeni bomo kam so postavili svojo stolpasto utrdbo. A oni niso edina skrivnost te poti. Pod nekdanjim gradom se nahaja samotna cerkvica povezana s petelimom, ki je že pečen zakikirial. Mimo nje vodi pot do Svete Marjete v Žlebah, kjer lahko še danes vidimo, kje je po stari legendi bival strašni zmaj. Jeterbenk skriva še več skrivnosti. Nekatere so še žive in komaj verjetne. O njih govorijo znanenja na razpotju, odkriti pa jih moramo sami.

Preberi več...

Izlet na Jeterbenk nas pelje mimo stare kmečke hiše, ki s kolovoza izgleda kot manjši grad.
Skrivnostna cerkvica na Petelincu bo otrokom razburkala domišljijo.
Razgled z Jeterbenka se odpre proti Kamniško-Savinjskim Alpam.
Smerokaz nas usmeri na pravo pot.
Po Sloveniji je veliko cerkva, a sveta Marjeta v Žlebehje še posebej povezana z legendo o zmaju.
Na izletu po gozdovih Jeterbenka je veliko smeri.
Ozka pešpot nas vodi skozi gozd proti ozkemu grebenu.
Tudi romantične duše najdejo svoj mir na nekdanjem domovanju roparskih vitezov blizu svetega Jakoba nad Medvodami.
×

Križna gora

Izlet na Gorenjsko

Križna gora nad Škofjo Loko

je še en izvrsten dokaz, kako dober občutek za krajinsko postavitev sakralnih objektov so imeli naši predniki. V zimskih dneh se na soncu martinčkajo številni obiskovalci. Veliko jih pride iz doline peš, še več pa se jih pripelje z avtom. Razgled se odpre predvsem na zgornjo Savsko ravan in del Kamniško-Savinjskih Alp, pa tudi na Julijske Alpe, kjer nam najprej pade v oči Ratitovec.

Preberi več...

Galerija vseh slik...

Korada

CSS Website Layout

Prostrani vrh na Primorskem z razgledom na Julijske Alpe

Korada je prostran, mehko zaobljen in travnat vrh visoko nad dolino Soče. Ljubitelje slovenskega ljudskega izročila je potrebno opozoriti, da je bila Korada nekoč močno vpeta v življenje posoških starovercev, katerih vera se je prelivala s tako imenovano novo vero. Le-tej v čast so tik pod vrhom postavili samotno cerkvico posvečeno sveti Jerici, poimenovani tudi Genderca. Ljubitelje izletov širom po Sloveniji, pa je potrebno opozoriti, da je Korada izreden razglednik. Julijske Alpe in hribovja na poti do njih so kot na dlani. In še majhna skrivnost, če imamo s samo res majhne otroke, z avto se lahko zapeljemo skoraj povsem do vrha, kar pa vsekakor ni naš namen.


Preberi več...

Panoramski posnetek

Velika Tičarica

CSS Website Layout

Razgledno brezpotje v Julijskih Alpah

Velika Tičarica je manj obiskan vrh v osrednjem predelu Julijskih Alp, saj je gora brezpotna, vzpon nanjo pa poteka po zelo strmem pobočju. Nahaja se med Dolino Triglavskih jezer in dolino Za Kopico in je izvrsten razglednik. Pritisnite desno na panoramski posnetek, pred vami se bo odprl širok pogled zlasti na dolgo verigo Spodnjih Bohinjskih gora, Komno in na sosednje gore nad omenjenima dolinama.


Preberi več...

Panoramski posnetek

Kam na izlet

CSS Website Layout

Izleti po Sloveniji

Devet predlogov kam na izlet v aprilu.

Z Male Osojnice se pred nami odpre najlepši razgled na Bled.

Mala Osojnica

Mala Osojnica nas bo navdušila z najlepšim razgledom na Blejsko jezero.

Preberi več...

Pliskovica je kraška vasica pod Volnikom.

Pliskovica

Pravi pristni Kras bomo najlažje spoznali na krožnem potepu okoli vasice Pliskovica.

Preberi več...

Mogočne razvaline gradu Lindek nad Frankolovim.

Grad Lindek

Grad Lindek nas bo presenetil s še vedno mogočnimi razvalinami in razgledom na spodnjo Savinjsko dolino.

Preberi več...

Hudorunik se nahaja na Vojskarski planoti nad Spodnjo Kanomljo. Z njega se odpre razgled na sosednjo planoto, kjer se nahaja Jelenk pa tudi arheološko najdišče Divje babe.

Hudournik

Hudournik je izvrsten razglednik na severnem robu Vojskarske planote. Če se nam ne ljubi hoditi, se lahko z avtom pripeljemo skoraj povsem do vrha.

Preberi več...

Vodnikov razglednik ima pogled na Bohinjsko jezero med gorama Rudnica in Studor.

Vodnikov razglednik

Z Vodnikovega razglednika se po mnenju mnogih odpre najlepši razgled na Bohinjsko jezero in je odličen za družinski izlet.

Preberi več...

Sečoveljske soline ob reki Dragonji tvorijo skupaj s solinarskimi hišicami nepozaben prizor.

Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so najlepše ob reki Dragonji. Številne solinarske hišice skupaj z plitvim morjem rišejo nepozabno kulturno krajino.

Preberi več...

Pravljični izleti po Sloveniji

Ostrič

Ostrič je po pripovedovanju domačinov rojstni kraj bajeslovnega Štrpeda, živalce z belim kožuščkom, sokolovimi krili in ušesi iz jesenovega listja.

Preberi več...

Izvir Rakitnice

Pot do izvira Rakitnice nas vodi ob vznožju Velike gore, kjer nas, kot pravi ljudsko izročilo, visoko pod njenim robom spremljajo od sonca in nevestine togote okameneli svati.

Preberi več...

Bogatin

Bogatin je povezan s posoško pripovedko o trentarskem lovcu in njegovem lovu na Zlatoroga. Rogovi čudežne živali so ključ do silnega zaklado v globinah mitske gore.

Preberi več...