Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Bašeljski vrh iz vasi Mače - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Bašeljski vrh

Bašeljski vrh se nahaja nad Domom na Kališču in med vrhoma Storžič in Mali Grintovec. Je lahko dostopna gora in nudi lep izlet v naravi. Iz njega se zelo lepo vidi Savska ravan, proti Julijskim Alpam in Škofjeloškemu hribovju, Košuta in vrhovi proti Jezerskemu in Koroški, Obir, Peca. Vidijo se tudi najvišji vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp. Na tesnem vrhu je klopca in vpisna skrinjica z žigom. Nahaja se v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in podregiji Kamniško-Savinjske Alpe.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1744 metrov
Višina izhodišča: 580 m
Višinska razlika:
1164 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zapeljemo ven na izvozu Kranj - vzhod. Nato zavijemo proti Kranju in na krožnem križišču ob Mercator centru zapeljemo desno proti Jezerskemu in Predvoru. Ko pridemo do vasi Tupališče nadaljujemo, vendar smo pozorni na smerokaze, ki nas usmerijo levo v Predvor po mostu čez Kokro. Do tu smo iz avtoceste potrebovali približno 11 kilometrov. Skozi Predvor nadaljujemo do vasi Mače. V omenjeni vasi sledimo planinskim oznakam za Kališče. Za vasjo se pričnemo dvigati bolj strmo in kmalu na desni strani opazimo veliko parkirišče, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Parkirišče v vasi Mače - Dom na Kališču 2 uri 15 minut, Dom na Kališču - Bašeljski vrh 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi se priporoča uporabo derez in cepina.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča pričemo izlet v naravi tako, da zavijemo desno na makadamsko cesto. Po njej hodimo približno pol ure, ko pridemo do križišča makadamski cest. Levo nas tabla usmerja na Kališče po običajni poti, desno nas usmeri na Kališče čez Kozjek. Odločimo se za desno smer, ki nas velik del poti vodi po gozdni cesti. Ta pot je bolj primerna za hojo v mraku ali temi, saj bolj svetla in tudi orientacija je lažja. Po makadamski cesti hodimo približno 10 minut, ko se pot nekoliko zooža. Kmalu gremo mimo tovorne žičnice. Nadaljujemo po gozdni cesti, ki po približno 15 minutah hoje postaja slabša in tudi precej zaraščena. Nadaljnih približno 25 minutah potrebujemo do razpotja, kjer bi levo prišli po običajni planinski poti. Gozdna cesta je pod tem križiščem povsem preraščena s travo. Na omenjenem križišču zavijemo desno in nadaljujemo po gozdni peš poti. Hodimo približno 15 minut, ko pridemo na gozdno cesto. Tu zavijemo desno. Cesta kmalu zavije levo nazaj. Po nekaj minutah hoje nas markacije usmerijo desno na pešpot v gozd. Dobro označena in shojena pot nas ovinkasto skozi gozd po približno 40 minutah pripelje do planine Spodnje Kališče. Nadaljujemo naprej za oznakami proti Domu na Kališču, ki ga dosežemo v približno 15 minutah.
Zadnji del poti pričnemo mimo doma po široki grebenski poti proti Storžiču. Po slabih 10 minutah pridemo do razcepa, kjer gre pot desno za Sveti Lovrec in Bašelj in naravnost proti Storžiču. Mi nadaljujemo desno proti Bašeljskemu vrhu in Malemu Grintavcu. Naslednji razcep poti dosežemo po nadaljnih 10 minutah hoje. Table nas desno usmerijo proti Mačenskemu sedlu in Srednjemu vrhu. Nadaljujemo po levi smeri proti Bašeljskemu vrhu, ki ga dosežemo po nadaljnih 10 minutah grebenskega in zmernega vzpona.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.