Sveti Peter nad Begunjami

sveti peter nad begunjami     sveti peter nad begunjami     sveti peter nad begunjami

 Sveti Peter iz Begunj - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveti Peter nad Begunjami

Cerkev Sveti Peter na Gori nad Begunjami je bila prvič omenjena v 14. stoletju. Za cerkvijo je jama za katero pravi Valvasor, da ima zdravilno moč. Sveti Peter se nahaja na razgledni vzpetini ob vznožju Zahodnih Karavank. Nudi lepe razglede na Savsko ravan, pobočja Karavank in proti Julijskim Alpam. Nahaja se v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in podregiji Kamniško-Savinjske Alpe.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 838 m
Višina izhodišča: 580 m
Višinska razlika:
258 m

Izhodišče: Vozimo po gorenjski avtocesti Ljubljana - Jesenice. Na izvozu za Begunje zapelje ven in nadaljujemo proti omenjenemu naselju. Ko pridemo v Begunje gremo mimo pokopališča, ki je na naši desni strani. Čez nekaj metrov pridemo do avtobusne postaje na levi strani. Pred njo zavijemo levo in takoj pridemo do parkirišča ob katerem je pošta. Tu parkiramo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče po zahodni poti - Sveti Peter 50 minut, Sveti Peter - izhodišče po vzhodni poti 50 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: S hojo nadaljujemo po cesti po kateri smo prišli do parkirišča. Takoj za stavbo na parkirišču pridemo do križišča, kjer zavijemo levo. Vodijo nas oznake na Svetega Petra. Že po nekaj 10 metrih hoje po ulici pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno. Po ulici hodimo morda 100 metrov, ko pred zadnjo hišo zavije iz ulice pešpot levo v travnik. Nekaj minut hodimo po travnatem pobočju, ko dosežemo gozd. Sledimo oznakam Petrove poti, zlatemu ključu na svetlo modri podlagi, ki nas vodijo skozi gozd po dobro shojeni stezi. Ko dosežemo rob gozda gremo mimo zelo lepo poslikane kapelice. Pred sabo vidimo cerkev Sveti Peter, ki jo dosežemo že po nekaj 10 metrih hoje.
Od cerkve lahko naredimo sprehod do Sankaške koče kot prikazujejo GPS sledi.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti poti, vendar raje poiščemo kolovoz za cerkvijo. Že po nekaj minutah hoje pridemo do razpotja. Vkolikor gremo levo pridemo skozi gozd pod zapuščeno smučišče. Desno nas pot pripelje nad smučišče. Ob robu gozda se po levi strani travnatega pobočja spustimo do velikega parkirišča ob katerem je gostišče. Med spustom se priključimo levo poti. Od parkirišča nadaljujemo desno po lokalni asfaltni cesti. Po nekaj 100 metrih cesta zavija desno. Še vedno se je držimo. Pripelje nas v center Begunj. Gremo naravnost mimo velike cerkve in gradu v katerem so bili zapori in kmalu pridemo na izhodišče.

Mobilni pogled:
- za več fotografij pritisni na povezavo Sveti Peter nad Begunjami -