Meniji za izlete po regijah Slovenije
        
 
 Izvir Lahinje iz vasi Mala Lahinja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
 
Izvir Lahinje

Lahinja izvira v istoimenskem krajinskem parku iz več kraških izvirov. Najbolj znan je izvir pod vasjo Belčji vrh in izvir Okno pri vasi Mali Nerajec na obronkih Poljanske gore. Opisana krožna pot je družinski izlet v naravi, ki ima zelo malo vzpona, zato je primeren tudi za manjše otroke. Na poti se lepo vidi proti Mirni gori in vzhodno hribovje Kočevskega roga. Izvir Lahinje leži v regiji Dolenjska in podregiji Kolpa in Bela krajina.

Izvir Lahinje se nahaja na zahodnem predelu Bele krajine in je zaradi nezahtevnosti primeren za družine z najmlajšimi otroki.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Po daljšem deževju nas bo pot vodila mimo več majših kraških izvirov.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: Maksimalna višina 198 m.
Višina izhodišča: 160 m
Višinska razlika:
Skupna dosežena višina 109 m.

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana - Zagreb. Iz ljubljanske smeri jo zapustimo na drugem izvozu Novo mesto zahod. Peljemo se preko Novega mesta in prelaza Vahta. Vozimo se čez Semič do Črnomlja. V središču Črnomlja na semaforiziranem križišču zavijemo desno proti Vinici in Kanižarici. Peljemo se preko Kvasice in Dragatuša in mimo izvoza Krajinski park Lahinja vhod 2 do križišča za Malo Lahinjo. Tu zavijemo levo proti vasi. Sedaj poljubno parkiramo nekje ob cesti pred vasjo Mala Lahinja.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Vas Mala Lahinja - izvir Lahinje 45 minut, krožen povratek po delnem brezpotju od izvira Lahinje - Mala Lahinja 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Po cesti nadaljujemo peš proti vasi Mala Lahinja. Pred vasjo se levo preko njiv odpre razgled na Mirno goro. Lepo se vidijo tudi hribi Kočevskega roga. Ko pridemo do kapelice v vasi zavijemo desno in nadaljujemo po makadamski cesti. Na poti nas table usmerjajo desno proti Mlaki in kraški jami Zjot. Mi nadaljujemo naravnost po makadamski cesti vse do vasi Belčji vrh. Tu zavijemo levo na cesto, ki vodi skozi vasi. Pozorni smo na spomenik NOB, saj na križišču za njim zavijemo levo navzdol po cesti. Sedaj se nahajamo tudi na Župančičevi pešpoti. Kmalu za vasjo nas pohodne table krajinskega parka usmerijo iz asfaltne ceste levo navzdol na makadamsko cesto. Tudi tu se odpre razgled na vzhodne hribe Kočevskega roga. Po nekaj minutah pridemo do že precej načete lovske opazovalnice, učne table in klopi. Nekaj deset metrov desno vidimo obzidan izvir Lahinje, ki je cilj opisanega družinskega izleta.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti poti, ali pa si jo skrajšamo in tudi popestrimo z krožno potjo, ki nas deloma vodi po brezpotju. S hojo nadaljujemo po travniku mimo lovske opazovalnice. Sledimo komaj vidni stezi do roba gozda, kjer travnik zavije desno. Tu se steza izgubi. Tudi mi zavijemo desno po travniku, gremo do njegovega konca in nato nadaljujemo levo v gozd. Pričnemo se vzpenjati na nizek greben. Njegov vrh dosežemo po minuti ali dveh. Iz njega se nato spustimo naravnost navzdol na travnik. Zavijemo desno in gremo mimo ograjenega pašnika čez katerega se poceja voda iz manjšega kraškega izvira za ogrado. Sedaj poiščemo kolovozno pot, ki se nahaja pred nami in ob pašniku. Zavijemo nanjo in nadaljujemo levo navzgor. Po nekaj minutah pridemo do prvotne makadamske ceste. Tu se krožna pot izleta zaključi in na izhodišče se vrnemo po prvotni poti.