Meniji za izlete po regijah Slovenije
        
 
 Mitrej iz vasi Rožanec - za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone
Mitrej pri Rožancu

Pot do znamenitega Mitreja v Beli krajini je iz vasi Rožanec kratek družinski izlet v naravi. Na poti prečkamo železniško progo. Mitrej ni razgleden, se nam pa na poti do njega odpre razgled na zahodno Belo krajino, Semiško goro in v ozadju hribovje Gorjancev. Tik nad Mitrejem stoji cerkev posvečena Svetemu Juriju. Nahaja se v regiji Dolenjska in podregiji Kolpa in Bela krajina.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 265 m
Višina izhodišča: 202 m
Višinska razlika:
63 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana-Zagreb. Iz ljubljanske smeri jo zapustimo na drugem izvozu Novo mesto zahod in se držimo smeri za Metliko in Črnomelj. Peljemo se preko Novega mesta in prelaza Vahta. Nadaljujemo do vasi Jugor, kjer zavijemo desno proti Semiču. V Semiču se peljemo naravnost preko kraja in v prvem večjem križišču zavijemo levo in nato hitro desno na Črnomaljsko cesto. Po tej cesti se vozimo do Ručetne vasi, kjer zavijemo levo. Vozimo se do vasi Rožanec. V vas zavijemo desno nazaj ne na prvem, temveč drugem izvozu iz glavne ceste. Ko pridemo v vas se držimo desno in parkiramo na parkirišču ob cesti.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - Mitrej 10 minut, Mitrej - Sveti Jurij 5 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Iz parkirišča se vrnemo nazaj do prvega križišča, kjer nadaljujemo desno po asfaltni cesti, kakor tudi kažejo oznake za Mitrej. Cesti sledimo vse do železniške proge nad vasjo, jo prečkamo in nadaljujemo desno po makadamski cesti ob progi. Po morda 100 metrih hoje nas tabla usmeri levo. Sledimo naši poti in po nekaj minutah vidimo na levi strani informativne table Mitreja.
Če želimo priti do cerkvice Svetega Jurija ne zavijemo levo do Mitreja, temveč nadaljujemo naravnost po naši poti. Kmalu pridemo do križišča gozdnih cest, kjer zavijemo levo. Tu se nazaj lepo vidi Semiška gora in okoliški hribi. Po nekaj minutah pridemo do cerkvice.

Sestop: Na izhodišče družinskega izleta se vrnemo po isti poti.