Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Vremščica iz Gornjega Ležečega - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Vremščica

Vremščica je greben, ki se med Postonjskim poljem in dolino Reke razteza med Divačo in Pivko. Nudi razgled na Javornike, Nanos, Slavnik, Jadransko morje in Alpe. Na vrhu stoji cerkev. Nahaja se v subregiji, ki si jo deli s Pivški podoljem in je del regije Zahodni Dinarski svet.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo dereze.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1027 m
Višina izhodišča: 492 m
Višinska razlika:
535 m višinske razlike. Skupna dosežena višina 635 m.

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Ljubljana - Koper. Na izvozu za Divačo, Lipico in Škocijanske jame zavijemo ven. Pridemo do krožnega križišča, kjer zavijemo desno pod avtocesto. Vozimo do prvega križišča, kjer zavijemo levo za Matavun. Nato nadaljujemo proti Škofljam, Vremskemu Britofu in od tu proti vasi Gornje Vreme. Za to vasjo smo pozorni na križišče, kjer bo stranka cesta zavila levo proti vasi Gornje Ležeče. V omenjeni vasi parkiramo ob železniški postaji tik pod vasjo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Vremščica: 1 ura 40 minut. Vrnitev krožno do izhodišča približno 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo s hojo. Na naši desni strani vidimo pešpot, ki gre od asfaltirane ceste desno navzgor. Nadaljujemo po tej poti, ki nas kmalu pripelje na asfaltirano cesto, ki vodi skozi vas. Še pred koncem hiš začne cesta zavijati levo. Nadaljujemo do konca vasi. Asfaltirana cesta je sedaj kolovoz. Držimo se desno in nadaljujemo po našem kolovozu, ki se počasi prelevi v gozdno makadamsko cesto. Pot je vseskozi markirana in nas v približno 15 minutah pripelje do asfaltirane regionalne ceste Divača - Pivka. Na drugi strani ceste nekoliko levo od nas opazimo ob gozdno pot in ob njej rdečo planinsko tablo za Vremščico. Nadaljujemo sedaj že po pobočju Vremščice. Pot nas sprva vodi skozi gozd, nato se, nikoli ne prestrmo, vzpenjamo skozi grmičevje in ruševje. Končno pridemo do obširnih travnatih pobočij z redkimi drevesi. Pred sabo vidimo vrh grebena, ki ga kmalu dosežemo. Pot nas pripelje na veh Vremščice. Južna pobočja so razgledna, medtem ko je na severni strani po celotnem grebenu gozd.

Sestop: Vrnemo se lahko po isti poti. Markirano imamo 1 uro hoje. Lahko pa nadaljujemo desno po grebenu. Po nekaj 100 metrih grebenske hoje bomo prišli do, med grmičevjem in skalami, skrite cerkvice. Za cerkvijo sprva s hojo nadaljujemo po odprtem, nato pa po nekaj minutah hoje pridemo v gozd. Sčasoma steza preide v kolovoz. Pozorni moramo biti na markacijo, ki nas nato iz kolovoza usmeri levo na stezo, ki nas po grebenu pripelje do velikega parkirišča ob njegovem vznožju. Tu nadaljujemo desno nazaj po asfaltirani cesti vse to točke, kjer smo cesto prečkali med hojo na Vremščico. Da si nekoliko popestrimo turo, ne zavijemo na levo makadamsko cesto, po kateri smo prvotno prišli do asfaltirane ceste, temveč zavijemo na desno makadamsko cesto. Kmalu nas pripelje na izhodiščno pot. Po njej hodimo nekaj minut, oziroma približno 500 metrov, ko pridemo do travnikov pred vasjo in križišča makadamskih poti in kolovozov. Tu lahko nadaljujemo naravnost po prvotni cesti, ali pa zavijemo desno. Po temu kolovozu bomo prve hiše vasi obšli po desni strani. Kmalu bo pot zavila močno levo in hitro bomo prišli na vaško cesto po kateri se bomo vrnili na izhodišče, do katerega imamo sedaj samo še nekaj 100 metrov.