Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Sveta Trojica iz križišča pri vojaškem območju ali Sevskega gozda - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveta Trojica nad Pivko

Sveta Trojica je razgleden vrh, ki leži vzhodno od Pivke. Tu naj bi se potikal legendarni Martin Krpan. Na vrhu je že v 17. stoletju stala manjša cerkev, ki pa je propadla nekje na prehodu iz 18. v 19 stoletje. Pred kratkim so jo ponovno pozidali in zdi se, kot da tu stoji že od nekdaj. Opisani pristop je delno primeren tudi kot družinski izlet v naravi. V temu primeru se lahko z avtom ...

Sveta Trojica nad Pivko je manjša cerkvica na obrobju Javornikov.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke, ki so navajeni hoditi in so stari 4 do 5 let. Vrh Svete Trojice je prostran in nudi otrokom obilo varnega prostora za igro.

Zahtevnost: Lahka označena krožna pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1106 m
Višina izhodišča: 597 m
Višinska razlika:
509 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper. Na izvozu za Postojo jo zapustimo in nadaljujemo proti Pivki in Ilirski Bistrici. V Pivki na krožnem križišču nadaljujemo proti Reki in Ilirski Bistrici. V naslednjem križišču, kjer glavna cesta skozi naselje zavije desno navzgor nadaljujemo naravnost na neprednostno cesto in nato takoj zavijemo levo proti vasi Trnje. V Trnju v prvem križišču zavijemo levo (znak Sveta Trojica). Za vasjo nadaljujemo po široki makadamski cesti naravnost mimo manjšega križišča (levo Krpanova pot). Na naslednjem križišču se držimo desno, kot nam kaže tudi znak za Sveto Trojico. Kmalu pridemo do naslednjega križišča, kjer nas oznake opozarjajo, da smo v bližini vojaškega poligona. Opazimo tudi skalo z miniaturno cerkvico. Če je naš cilj krožna pot tu parkiramo in nadaljujemo peš levo po makadamski cesti.
V nasprotnem primeru nadaljujemo z vožnjo levo in ne naravnost. Držimo se naše makadamske ceste. Le-ta je občasno precej razgledna. Še zlasti lepo se vidijo hribi Javornikov. Po slabih 4 kilometrih pridemo do parkirišča v Sevskem gozdu.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Križišče pri vojaški poligonu - Sveta Trojica 1 ura 45 minut, Sevski gozd - Sveta Trojica 45 minut, Sveta Trojica - križišče pri vojaškem poligonu 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz izhodišča pričnemo naš izlet v naravi levo po makadamski cesti. Ko se nekoliko dvignemo, je cesta tudi precej razgledna. Zelo lepo se vidijo hribi, ki proti jugu in zahodu obkrožajo Pivško podolje. Po dobrih 3 kilometrih hoje našo makadamsko cesto prečka pešpot iz Slovenske vasi. Sedaj lahko zavijemo desno nanjo, ali pa nadaljujemo po naši makadamski cesti še približno 1 kilometer do parkirišča v Sevskem gozdu.
Tu zavijemo za oznakami proti Sveti Trojici desno na ozko gozdno cesto. Že po nekaj metrih prečkamo široko travnato jaso z lovsko opazovalnico, kjer se nam pridruži pešpot iz Slovenske vasi. Pot nato hitro zavije levo v gozd. Po približno 10 minutah hoje pridemo do razpotja, kjer gre desno pešpot za Trnje. Nadaljujemo naravnost. Pot kmalu zavije levo in po nekaj minutah se pričnemo nekoliko bolj strmo vzpenjati. Približno 15 minut od razcepa za Trnje pridemo do makadamske gozdne ceste. Smo na razpotju. Pred nami je kamen z vklesanim angelom in markacijo. Ne gremo ne levo ne desno, temveč naravnost. Sprva ožji gozdni kolovoz se kmalu spremeni v gozdno peš pot. Kmalu zavijemo desno. Pričnemo se vzpenjati bolj strmo. Po približno 10 minutah hoje pridemo do roba gozda. Od tu pa do vrha s cerkvijo imamo še dobrih 5 minut hoje po travnatih pobočjih.
Ker je opisana pot od kamna z angelom in markacijo nekoliko bolj strma, lahko tu zavijemo desno na makadamsko cesto in po njej hodimo še naprej od razcepa, kjer gre pešpot levo strmo v travnato pobočje proti cerkvi. Po makdamski cesti hodimo dokler nas v širokem levem ovinku ne pripelje že za cerkev. Nato poljubno zavijemo levo na travnato pobočje proti cerkvi. Tako imamo pred samo manj za otroke neprijetne strmine.

Sestop: Vračamo se levo mimo znamenja, ki označuje vrh, naravnost navzdol po travnatih pobočjih. Na ta način bomo naredili krajšo krožno pot. Precej strmo se spuščamo vse do makadamske ceste, kjer zavijemo desno. Hitro pridemo do kamna z vklesanim angelom in markacijo. Tu se zaključi prva krožna pot. Sedaj nadaljujemo levo po prvotni poti vse do razcepa, kjer sedaj pot vodi proti Trnju levo.
Vkolikor smo parkirali v Sevskem gozdu zavijemo desno in se vrnemo na izhodišče po prvotni poti. Če smo parkirali pri križišču ob vojaškem poligonu zavijemo levo. Sprva hodimo po ozkem gozdnem kolovozu, ki kmalu zavije desno in se spremeni v široko pešpot. Sprva položna pot se kmalu prične spuščati bolj zložno. Po približno 20 minutah hoje pridemo iz gozda do travnatih pobočij z redkimi manjšimi drevesi. Pot je od tu naprej precej razgledna. Lepo se vidijo hribi Javornikov in dolina Lačna. Tudi spust je nekoliko bolj strm. Stalno sledimo naši poti in približno 15 minut hoje od roba gozda pridemo do široke makadamske ceste, po kateri smo se pripeljali do izhodišča. Tu zavijemo desno in po slabih 10 minutah pridemo na izhodišče. Tu se zaključi še druga krožna pot.