Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Planinsko polje od gradu Haasberg za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Planinsko polje

Planinsko polje je poleg Cerkniškega polja, ki ga vsako leto poplavlja Cerkniško jezero naše najbolj znano kraško polje. Z njim je povezano preko vode, ki v Cerkniškem jezeru ponikne v požiralnih jamah v Jamskem zalivu in potem v Rakovem Škocjanu pritečejo na dan kot potok Rak. Le-ta teče pod Velikim naravnim mostom in nato ponikne v slikoviti Tkalci jami nekaj minut ...

Pepin kraški vrt velja za enega najlepših majhnih vrtov v Sloveniji in bomo z njem otrokom pokazali primorsko cvetje.

Družinski izlet: Izlet lahko v celoti opravimo z vozičkom za otroke in je povsem nezahteven. Pot je položna, le pri ogledu jame Škratovke se spustimo nekaj metrov. Tu otrokom pomagamo pri hoji in pazimo, da ne padejo v sicer plitev istoimenski potok. Pri ogledu razvalin gradu Haasberg smo prav tako poleg otrok. Pri prečkanju potoka Malenščica prav tako pazimo na otroke, saj je tu voda globoka, potok pa ob višjih vodah širok in deroč. Ob višjih vodah in po dežju je kolovoz ob reki Unici, po katerem se krožno vračamo, blaten in deloma ali v celoti poplavljen, zato vožnja z vozičkom takrat ni mogoča.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna obutev.

Višinska razlika na sprehodu.

Izhodišče pri gradu Haasberg je najvišja točka na poti: 468 m
Najnižja točka na poti je pri jami in potoku Škratovka: 454 m
Višinska razlika: 14 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Unec, Cerknica, Rakek, kjer zavijemo desno proti Planini. Po nekaj kilometrih vožnje je tik pred mostom, ki prečka reko Unico križišče, kjer zavijemo levo. Zapeljemo se do dobrih sto metrov oddaljenega parkirišča pod mogočnimi razvalinami gradu Haasberg, kjer parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izlet nam bo vzel dobro uro zmerne hoje, celoten čas pa je odvisen tudi od ogleda razvaljenih grajskih objektov ter jame Škratovke in njenih izvirov.

Sezona: Vsi letni časi. Ob visokih vodah so travniki, ki jih prečkamo med povratkom običajno poplavljeni, zato se pri reki Unici vrnemo na izhodišče po isti poti. Lahko pa nadaljujemo do naselja Planina, do katerega imamo pri reki Unici še morda dvesto ali tristo metrov hoje. V naselju gremo desno do ceste Planina - Rakek in se nato po tej cesti krožno vrnemo na izhodišče. Te poti ne priporočamo vkolikor gremo na izlet z majhnimi otroki, saj je cesta prometna pot po njej pa dolga slab kilometer.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Previdno si gremo ogledati mogočne razvaline gradu Haasberg, oziroma po slovensko Hošperk. Nato se sprehodimo med ostanki nekdanjega grajskega gospodarskega poslopja, kjer se nahaja manjša zbirka starega kmečkega orodja (marec, 2019). Od tu se odpravimo do jame Škratovke, ki se nahaja v neposredni bližini med drevjem in tik pod makadamsko cesto, ki vodi mimo. To je cesta po kateri bomo opravili večji del izleta, do nje pa od parkirišča pridemo tako, da se na razpotju nekaj metrov naprej držimo desno. Nekaj časa nas vodi ob slikovitem južnem robu Planinskega polja in ko se obrne levo nas pripelje do zaselka Malni v zatrepni dolini. Tu v desnem ovinku prečkamo potok Malenščico in se še naprej držimo naše ceste. Vodi nas mimo manjšega jeza poleg propadlega mlina in mimo stare kmečke hiše, ki se prav tako počasi sesipa. V nadaljevanju nas pot pripelje do križišča, kjer ne zavijemo levo, temveč se držimo naravnost. Hitro prečkamo reko Unico in takoj za mostom zavijemo desno na kolovoz, ki nas vodi preko širokih travnikov. Kolovoza se držimo vse do ceste Planina - Rakek, po kateri smo se pripeljali do izhodišča. Ob cesti hodimo približno sto metrov, prečkamo reko Unico in nato za mostom zavijemo desno proti izhodišču, do katerega imamo še nekaj minut hoje.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.