Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

  Mali Trebelnik iz Pokojišča za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Mali Trebelnik

Mali Trebelnik je neizrazit vrh na robu planote Menišije visoko nad Borovnico. Na strmem robu pod vrhom se nahaja razgledno vzletišče jadralnih padalcev. Na njemu se odpre pogled na jugozahodne obronke Ljubljanskega barja in zlasti na vrhove gozdnatega Krimskega hribovja. Spregledali ne bomo zlasti Kamniško-Savinjskih Alp ter levo od njih Košute in grebena Zahodnih ...

Mali Trebelnik se nahaja na planoti Menišiji in je lahek cilj za družine z mlajšimi otroki.

Družinski izlet: Krožna pot čez Mali Trebelnik je primerna za otroke stare 3 do 4 leta. Vkolikor se ne odločimo za krožen povratek, bodo pot zmogli tudi starejši od 2 let. Otrokom po potrebi pomagamo z nošenjem. Pot nas vodi preko slikovitih in razglednih pašnih travnikov in mimo razglednišča na Ljubljansko barje.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Najnižji del poti: 713 m
Višina: 807 m
Višinska razlika: 94 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Vrhniko, Borovnico, Bistro in Horjul. Na križišču zavijemo levo nato pa na naslednjem križišču sledimo oznakam za Borovnico. Po lokalni cesti se zapeljemo do Borovnice, kjer smo pozorni na križišče, kjer nas prometna tabla usmerja levo na Podpeč medtem, ko mi zavijemo desno na Zalarjevo cesto. Cesta nas pripelje do križišča s kapelico. Tu se držimo desno proti Peklu in Brezovici pri Borovnici. V nadaljevanju pridemo do naslednjega križišča, kjer gre cesta za Pekel naravnost, medtem ko mi zavijemo desno pod majhen železniški podvoz proti Pokojišču. Kmalu za podvozom sledimo prometni tabli za Pokojišče. Cesta nas vodi mimo več hiš, nato pa se prične vzpenjati v gozd. Občasno nekoliko bolj strme ceste se držimo vse do vasi Pokojišče. Parkiramo blizu ekološkega otočka ob cesti po kateri smo se pripeljali.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Pokojišče - Mali Trebelnik 45 minut. Krožen povratek Mali Trebelnik - Pokojišče 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo naprej po glavni cesti za markacijami. Po približno 100 metrih, na prvem razpotju, zavijemo desno na ožjo asfaltirano cesto. Čez ponovno približno 100 metrov nas markacija usmeri desno navzgor na ožjo asfaltirano cesto. Gremo mimo hiše za katero cesta preide v kolovoz. Med zložnim vzponom nas vodi preko širokih pašnih travnikov vse do vasi oziroma zaselka Zavrh nad Borovnico. Za prvo hišo nas markacija (december, 2015) usmeri desno in nato za prvim hlevom levo med tem hlevom in hišo. Za vasjo ponovno hodimo po kolovozu, ki nas vodi preko širokih pašnih travnikov. Držimo se ga vse do razglednega roba Malega Trebelnika, ki ga dosežemo po približno 10 minutah hoje. POPRAVEK - januar 2019. Pot smo ponovno prehodili in predlagamo smer s katero se izognemo hoji skozi zaselek. Med zgoraj opisanim hlevom in hišo je pes na verigi in se ne da mimo njega. Predlagamo sledeči opis: Kolovoz nas pripelje do prve hiše zaselka in tik pred hišo bomo opazili slabo viden kolovoz na desni strani ceste. Stopimo nanj in se ga držimo vse do vodovodnega zbiralnika nad zaselkom. Sprva nas vodi ob zaselku, a že v nekaj minutah se povzpnemo do zbiralnika nad hišami. Tu zavijemo levo okoli zbiralnika in sledimo razglednemu, zaobljenemu travnatemu grebenu vse do roba gozda, kjer se levo navzdol priključimo kolovozu. Držimo se ga vse do Malega Trebelnika in naprej do razglednega roba z vzletiščem jadralnih padalcev, ki je naš cilj. Nov opis poti je v gps sledi podan (narisan) z modro barvo.

Sestop: S hojo nadaljujemo naprej po slabo vidnem kolovozu, ki nas preko Malega Trebelnika vodi navzdol proti vzhodu in Ljubljanskemu barju. Po dobri minuti hoje pot zavije levo in nas vodi mimo razglednega vzletišča jadralnih padalcev. Od tu naprej nas sedaj ozka pešpot vodi ob robu travnate planote, ki pa hitro preide v gozd. Pot se v gozdu spušča večinoma zložno, le občasno nekoliko hitreje. Pot nas pripelje do kolovoza, ki vodi iz Borovnice. Tu zavijemo levo nanj in se pričnemo precej strmo vzpenjati, a se pot hitro položi. Pozorni postanemo na križišče dveh slabo vidnih gozdnih kolovozov, kjer nadaljujemo levo. V nadaljevanju prečkamo zaraščajočo jaso. Hitro za njo postane rastje ponovno gostejše naša sedaj že dobro nadelan kolovoz pa nas pripelje do široke, markirane gozdne makadamske ceste, kjer zavijemo levo. Te ceste se sedaj držimo vse do izhodišča.
V Pokojišču se lahko odpravimo do samotne cerkvice nad vaškim jedrom. Tu se odpre lep razgled na del Menišije. Pot do cerkvice nas vodi mimo vaške gostilne, kjer se nahajata vpisni skrinjici z žigom (december, 2015).