Meniji za izlete po regijah Slovenije
      
 
  Bele stene iz Juršč za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Bele stene

Bele stene se nahajajo nad vasjo Juršče. Pot na vrh je lahka, večinoma se držimo gozdnih kolovozov, zadnjih nekaj minut hoje pa si utiramo pot skozi precej gosto podrastje. Na Belih stenah se pod nami odpre razgled na svojstveno notranjsko pokrajino. Obsežni pašniki posuti s posamičnim grmičevjem se počasi zaraščajo, marsikje pa so se že povsem umaknili gozdu. Med krožnim ...

Na Bele stene se povzpnemo iz vasi Juršče po zahodni poti, ki je bolj primera za otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Velik del vzpona na Bele stene bodo zmogli prehoditi tudi mlajši otroci. Del poti je dokaj zaraščen, zato otrokom po potrebi utiramo pot skozi podrast. Na Belih stenah zaradi visokega, a razglednega roba, pazimo na varnost otrok. Če se odločimo za krožni povratek otrokom pokažemo vhod v jamo in spodmol.

Zahtevnost: Lahka označena pot. Del poti je med povratkom neoznačen, a se ves čas držimo gozdnih kolovozov ali makadama, zato je orientacija po opisu zelo lahka.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 704 m
Višina: 863 m
Višinska razlika: 159 m

Izhodišče: Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu za Postojno in Ilirsko Bistrico. Zapeljemo se do Pivke, kjer nadaljujemo proti Knežaku do vasi Parje. Tu zavijemo levo za Juršče (tudi Jurišče) in Palčje. V Palčju, pri cerkvi, v središču naselja zavijemo levo za Juršče. Tik pred vasjo se na desni strani ceste nahaja pokopališče do katerega vodi drevored. Pred njim se nahaja parkirišče, kjer pustimo vozilo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Juršče - Bele stene 45 minut. Krožen povratek 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od izhodišča gremo do začetka Juršč. Nadaljujemo proti središču vasi in smo pozorni na križ ob ožji cesti, ki se od glavne odcepi levo naprej. Čez slabih 20 metrov pridemo do lesenega smerokaza (julij, 2017), ki nas usmeri levo na kolovoz. Ta nas hitro pripelje do roba borovega gozdička, kjer se na razpotju držimo naravnost. Sledimo markacijam, ki nas po kolovozu vodijo skozi gozd. Gosto podrastje na posameznih mestih sili na našo pot. Višje pridemo do večjega in dobro zvoženega kolovoza, kjer nadaljujemo desno. Zložno se vzpenjamo, pozorni pa smo na manjšo jaso na desni strani poti, kjer bomo na smreki opazili markacijo. Prečkamo jaso in sledimo markacijam v gozd. Pešpot je na posameznih mestih slabo vidna in podrast sprva precej gosta, zato se moramo zanašati predvsem na markacije (julij, 2017), ki nas zanesljivo pripeljejo do razglednih Belih sten. Oddaljene so le še nekaj minut hoje.

Sestop: Od Belih sten gremo naprej za markacijami. Pot je sprva zložna in občasno posuta z vejami požaganih borovcev. Je tudi precej slabo nadelana in se moramo zanašati na markacije (julij, 2017). Nekaj časa sledimo robu Belih sten, nato pa se počasi spuščamo skozi gozd. Kmalu pridemo do skalnate gmote, kjer pot zavije bolj strmo desno navzdol. Po nekaj korakih si levo ogledamo vhod v jamo, se nato spustimo še nekaj korakov in zavijemo desno. Položna pot nas vodi mimo manjšega spodmola. Hitro za njim nas markacije usmerijo levo navzdol. Spustimo se do gozdnega kolovoza. Po njem se strmo spustimo nekaj 10 metrov nižje do naslednjega gozdnega kolovoza, kjer prav tako zavijemo levo. Kolovoz se občasno spušča strmeje, a se nižje položi in nas končno v dolgem desnem ovinku pripelje do široke makadamske ceste. Tu nadaljujemo desno. Pot nas vodi mimo kala na levi strani, držimo pa se je vse do razpotja makadamskih cest. Tu ponovno nadaljujemo desno. Ceste se držimo kar nekaj časa. Vodi nas mimo številnih žičnatih ograd. Ko pridemo do deponije hlodovine, oziroma, ko se prične greben Belih sten, ki stoji približno vzporedno z našo cesto, spuščati navzdol postanemo pozorni na markacijo levo ob naši cesti. Nahaja se na manjši skali, ki utegne biti skrita v travi. Tu zavijemo levo na kolovoz. Sprva nas vodi naravnost med ogradami za živino, nato pa zavija desno. Pripelje nas do makadamske ceste, kjer zavijemo proti Jurščem. Ceste se držimo do vasi. Gremo mimo igrišča in preko križišča s planinsko informativno tablo naravnost po glavni cesti skozi naselje vse do izhodišča.