Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Stari grad Haasberg nad Planinskim poljem za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Stari grad Haasberg nad Planinskim poljem

Stari grad Haasberg, oziroma Hošperk nad Planinskim poljem je bil zgrajen že v 12. stoletju. Je srednjeveški predhodnik bolj znanega dvorca Haasberg, ki je bil pozidan ob vznožju grajskega hriba sredi 17. stoletja. Stari Haasberg se je nahajal na križišču cest proti Logatcu in Ljubljani, Cerknici in proti zahodu. Stal naj bi na mestu nekdanjega ilirskega gradišča in kasneje ...

Izlet nas popelje na vrh hriba, kjer je nekoč star stari grad Haasberg. Pot bodo prehodili otroci stari 3 do 4 leta.

Družinski izlet: Izlet je zaradi dolžine primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a bodo velik del poti prehodili tudi otroci stari 2 do 3 leta, še posebej če so vajeni hoje. Prav na vrhu, kjer se nahaja klop je malo prostora, a ga je nekaj korakov nižje dovolj za varno otroško igro. Žal GSM stolp precej pokvari vtis, a otrokom lahko kljub temu, predvsem v povezavi z razvalinami dvorca Haasberg, vseeno nazorno prikažemo grajsko zgodovino hriba.

Zahtevnost: Lahka neoznačena pot. Orientacija po opisu je lahka.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina vrha: 703 m
Izhodišče: 468 m
Vzpon na poti: približno 248 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Unec, Cerknica, Rakek, kjer zavijemo desno proti Planini. Po nekaj kilometrih vožnje je tik pred mostom, ki prečka reko Unico križišče, kjer zavijemo levo. Zapeljemo se do dobrih sto metrov oddaljenega parkirišča pod mogočnimi razvalinami gradu Haasberg, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Stari grad Haasberg nad Planinskim polje: 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Gremo naprej po cesti po kateri smo se pripeljeli do parkirišča na izhodišču. Na koncu parkirišča ne gremo naravnost po asfaltirani cesti, temveč zavijemo levo na makadam - tabla za Unec (maj, 2021). Makadamska cesta nas sprva vodi nad travnik okoli grajskih razvalin. Te ceste se držimo kar nekaj časa. Ko višje pridemo do prevala, kjer se nahaja piknik prostor (maj, 2021) bomo na levi strani ceste opazili manjše razpelo. Nekaj metrov za križem še na prevalu stopimo na gozdarski kolovoz levo ob ceti. Pot se sorazmerno strmo vzpenja, pripelje pa nas do naslednjega širšega kolovoza po katerem nadaljujemo levo navzgor. Višje nas vodi pod električnim daljnovodom, kjer se odpre izvrsten razgled na notranjska pogorja okoli Cerkniškega jezera. Še naprej se držimo našega kovoza, ki nas kmalu pripelje do GSM stolpa pri katerem se nahajajo skromni ostanki Starega gradu Haasberg.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.