Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Trdinov vrh z Gospodične za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Trdinov vrh

Izlet na Trdinov vrh nas popelje v pravljično deželo Gorjancev. Redkokatero hribovje na Slovenskem ima tako bogato ljudsko izročilo in toliko izvirov zdravilne vode. Naša pot se prične pri enem izmed njih, izviru Gospodična. Žalik žene, vragi, čarovnice, škrati in ostala bitja, dobra in slaba, tu še živijo. Razgledne košenice pod vrhom gore v našo domišljijo kličejo plesoče vile. In ko se ...

Družinski izlet na Trdinov vrh nas popelje po pravljičnih gozdovih Gorjancev.

Družinski izlet: Krožna pot od Gospodične na Trdinov vrh in nazaj mimo Miklavža na Gorjancih je zaradi svoje dolžine primerna za otroke stare 4 do 5 let. Vzpon je na posameznih krajših odsekih nekoliko bolj strm, medtem ko je spust lahek, le nekoliko daljši. Zlasti povratek preko širokih in razglednih košenic ter bukovega pragozd, kjer je urejena tudi učna pot (april 2015) je zelo lep in lahek za hojo. Enako velja za košenice in jezera pri Miklavžu na Gorjancih. Le-ti so polni bajk in povesti, ki nam jih je ohranil zlasti Janez Trdina. Z njimi lahko med hojo otrokom krajšamo čas in popestrimo izlet.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 822 m
Višina: 1178 m
Višinska razlika: 356 m

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Novo mesto - vzhod. Držimo se smeri za Metliko. Na prelazu Vahta (616 nm) zavijemo levo na makadamsko gozdno cesto. Po približno 10 kilometrih vožnje pridemo do Planinskega doma pri Gospodični. Parkiramo na parkirišču pred domom.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Gospodična - Trdinov vrh 1 ura 15 minut, krožen povratek mimo Miklavža na Gorjancih - Gospodična 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od Planinskega doma pri Gospodični gremo naprej po makadamski cesti po kateri smo se pripeljali. Po približno 100 metrih pridemo do križišča, kjer nadaljujemo naravnost. Hitro pridemo do planinskih tabel, ki nas vodijo levo na gozdo pešpot proti Trdinovemu vrhu. Skozi gozd se vzpenjamo po široki in zmerno strmi poti. Višje pridemo do gozdne ceste, kjer nadaljujemo levo. Takoj zatem prečkamo široko gozdno makadamsko cesto in nadaljujemo naravnost naprej po pešpoti - Trdinov vrh 30 minut. Sprva precej položna pot je v nadaljevanju na posameznih mestih nekoliko bolj strma. Ko pridemo vrh grebena prvič zagledamo stolp na Trdinovem vrhu. Nekaj časa se zložno spuščamo, nato pa se priključimo ozki gozdni cesti, ki nas hitro pripelje do široke makadamske ceste. Nadaljujemo naravnost in po približno 100 metrih nas planinska tabla usmeri desno na pešpot, ki se vzpenja v precej strmo pobočje. Vrh dosežemo po dobrih 10 minutah hoje po poti, ki je tik pod vrhom utrjena z lesenimi stopnicami.

Sestop: Po makadamski cesti gremo naprej mimo cerkve svete Jere in stolpa. Ko začne cesta zavijati levo nas na ovinku planinska tabla usmeri naravnost čez širok travnik vrh slemena. Pri osamelih drevesih (april, 2015) nas planinski smerokaz usmeri levo navzdol. Hitro prečkamo gozdiček in se še naprej spuščamo ob robu gozda po širokem travniku - košenici. Nato pot iz travnika zavije levo v gozd. Zložno se spuščamo skozi zelo lep bukov pragozd, ki nižje preide v gost smrekov gozd. Pešpot se razširi in nas pripelje do večjega križišča. Nadaljujemo po prvi poti, ki vodi proti Miklavžu. Že po nekaj 10 metrih hoje po gozdni cesti zavijemo levo v smrekov gozd. Nato prečkamo široko gozdno jaso in pridemo na kolovoz, kjer nadaljujemo desno. Takoj zatem stopimo na makadamsko cesto in nadaljujemo ponovno desno. Pot nas vodi mimo več jezerc in pod počitniškim domom na Miklavžu. Držimo se smeri za Krvavi kamen in Planinski dom na Gospodični. Makadamska cesta nas sprva vodi preko širokih košenic in nato skozi gozd. Držimo se je do večjega križišča makadamskih cest, kjer se nahaja Krvavi kamen. Držimo se smeri za Planinski dom na Gospodični. Na naslednjem križišču se prav tako držimo smeri za Gospodično, a smo že po dobri minuti pozorni na planinsko tablo, ki nas iz makadama usmeri desno na pešpot proti Gospodični. Po približno 10 minutah zmerne in zložno spuščajoče se gozdne pešpoti pridemo do Planinskega doma na Gospodični.