Meniji za izlete po regijah Slovenije
         
 
 Travnice iz Gorenjih Ponikev - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
 
Travnice

Travnice so primerne za kratek družinski izlet. So ozka in dolga travnata jasa v obliki črke L in hkrati dolina. Njihova glavna atrakcija, poleg lepih travnikov, sta dva kraška izvira. Ob visokih vodah po deževju sta izdaten vir vode, ki lahko popolnoma zalije Travnice. Te se takrat spremenijo v zelo lepo jezero, vsekakor vredno ogleda. Ležijo v regiji Vzhodni Dinarski svet in podregiji Suha krajina in Dobrepolje.

Zahtevnost: Neoznačen sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 297 m
Višina izhodišča: 264 m
Višinska razlika:
30 m

Izhodišče: Vozimo po Dolenjski avtocesti. Iz ljubljanske smeri ni najbližja pot, je pa morda najlažje najti izhodišče, če avtocesto zapustimo na izvozu Trebnje-vzhod. Pridemo do lokalne ceste, kjer zavijemo levo. Nato nadaljujemo po tej cesti. Kmalu pridemo do prvih hiš, kjer začne cesta zavijati desno. Na levi strani že vidimo vas Gorenje Ponikve in gostilno Rakar. Nadaljujemo skoraj povsem do avtocestnega viadutka, kjer zavijemo levo in po nekaj sto metrih pridemo v Gorenje Ponikve. Naš izlet pričemo pri gostilne Rakar v katere bližini parkiramo avto.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Gorenje Ponikve - Travnice 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Travnice so najbolj zanimive ob visokih vodah.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: S hojo pričemo mimo gostilne Rakar navzgor po cesti, ki vodi v vas Gorenje Ponikve. Po slabih 200 metrih cesta zavije levo. S hojo skozi vas nadaljujemo še slabih 100 metrov, ko zavijemo desno. Sedaj asfaltirana cesta kmalu postane makadamska. Po dobrih 200 m hoje pridemo do razpotja. Na naši desni strani je toplar. Tu zavijemo na pot, ki vodi levo. Te poti se sedaj držimo povsem do konca. Hodimo med njivami in travniki. Pred nami je gozd. Makadamska pot kmalu prične zavijati desno. Sedaj gre pot po dolini, ki je desno travnata, medtem ko je na naši levi strani gozd. Ko pridemo povsem do gozda gremo mimo oznake, ki nas levo usmerja na Vrh Trebnje. Nadaljujemo naprej in zelo hitro pridemo do nasipa za katerimo je ob visokih vodah jezero, ki lahko dolino popolnoma poplavi. Nadaljujemo po makadamski poti, ki takoj na kratkim nasipom zavije levo in nas vodi ob desni strani travnika oziroma jezera. Nato pot zavije levo. Na ovinku desno je manjša jasa na katere vrhu je manjše drevo. Za njim je prvi kraški izvir. S hojo nadaljujemo naprej in po nekaj 100 metrih pridemo do njive, ki jo ob visokih vodah poplavlja voda, ki izvira iz kraškega izvira nad njo. Ta izvir je cilj našega izleta.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.