Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

  Izvir Podlomščice iz Cerovega za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Izvir Podlomščice

Podlomščica izvira v zatrepni dolini pri zaselku Podlom, kjer lahko še danes vidimo ostanke enega od dveh mlinov, ki sta nekoč tu stala. Izvir je izrazito kraškega značaja napaja pa se iz območij južno od izvira ter iz ponikalnice Močila pri Lipljenah. Podlomščica skupaj s ostalimi kraškimi pritoki teče proti Grosupeljskemu polju, kjer se ji pridružita Bičje in Grosupeljščica. Te vode ...

Izlet do izvira Podlomščice bo otrokom zelo všeč, saj se pri njem nahaja bajer in Podlomarjev dom.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, velik del pa ga bodo zmogli prehoditi tudi otroci stari 2 do 3 leta. Slednjim zlasti med krajšimi vzponi skozi gozd po potrebi pomagamo pri hoji. Otroci bodo pri izviru Podlomščice našli obilo priložnosti za igro. S pomočjo številnih tabel učne poti Po sledeh vodomca lahko otrokom slikovito predstavimo življenje v gozdu in njegove najbolj značilne prebivalce.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina : Izvir Podlomščice: 399 m
Izhodišče (Cerovo): 406 m
Višinska razlika: Vzpon na poti 157 m, spust na poti: 150 m

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Hotel - Gorsuplje in se držimo smeri za Grosuplje. Ko se pripeljemo v središče naselja se držimo smeri za Turjak. Pripeljemo se do krožnega križišča, kjer se ponovno držimo smeri za Turjak. Zapeljemo se skozi razpotegnjeno Ponovo vas, kjer smo v središču naselja pozorni na smerokaz, ki nas levo usmeri proti vasi Cerovo. Lokalna cesta se počasi vzpenja, mi pa se ves čas držimo smeri za Cerovo. Pred začetkom vasi se bomo pripeljali do urejenega, razglednega parkirišča, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - izvir Podlomščice 30 minut do 1 ure - odvisno od našega prebiranja učnih tabel. Povratek do 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča, ki se nahaja takoj za tablo Cerovo gremo naprej po cesti, ki po nekaj metrih zavije navzdol v vas. Na naslednjem razpotju v središču vasi gremo ponovno levo navzdol. Asfaltirana cesta se za zadnjim kmečkim poslopjem hitro prelevi v makdam in zavije desno. Nižje nas vodi preko širokega in razglednega travnika v gozd skozi katerega pridemo do naslednjega razpotja. Levo nekaj korakov naprej je Vodomčeva učilnica, ograjen bajer in več opazovalnic številnih ptic, ki se zadržujejo na tem območju, mi pa se držimo desno smerokazov naravoslovne učne poti Po sledeh vodomca. Držimo se kolovoza, ki nas večinoma vodi ob robu gozda. Pozorni smo na smerokaz učne poti, ki nas vodi desno na ožji kolovoz - prvi kolovoz na naši desni strani od razpotja (februar, 2020). Kolovoz se zmerno vzpenja v breg. Kmalu se položi in nas pripelje do ožje gozdne makadamske ceste. Tu nadaljujemo desno. Zložna pot nas kmalu pripelje do naslednjega razpotja gozdnih cest, kjer se naravnost vrnemo v Cerovo, mi pa nadaljujemo levo. Kratkemu zložnemu vzponu sledi spust v dolino, kjer se pot obrne desno in nas pripelje do makadamske ceste. Mimo toplarja pridemo v nekaj korakih do umetnega bajerja z otočkom in do Podlomarjevega doma. Nekaj korakov naprej v gozdu se nahaja izvir Podlomščice in ostanki enega od dveh mlinov, ki sta nekoč tu mlela žito.

Povratek: Za hišičo, Podlomarjevim domom, stopimo na kolovoz, ki nas desno vodi skozi gozd. Hitro pridemo do razpotja kolovozov, kjer se držimo naravnost, pot pa se prične zmerno vzpenjati. Višje pridemo do razpotja, kjer se levo nadaljuje naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca, mi pa zavijemo desno proti izhodišču. Kolovoza se držimo vse do izhodišča do katerega pridemo po dobrih desetih minutah hoje.